titta

Om ni har kikat in vänsterkolumnen här på sistone så har ni sett att det varje dag kommer upp ett nytt Bibel-citat under min sockerfluffiga bild. Vill man själv ha det på sin blogg kan man klicka på länken också, den som heter bibel.se.

Framför allt är det av egoistiska skäl skönt att varje dag kunna gå in och läsa vad för ord som dykt upp. För det känns som att det är riktat till mig, till min situation och till det jag känner. Få tröst och stöd, mod, glädje. Och såklart så tycker jag att det är roligt att ni som läser min blogg kan få ta del av det också och kanske känna samma. Även om ni inte är troende.

Nu är det snart Halloweenfest, på tal om inget, och jag är nära att hoppa i kostymen redan nu!

he kissed me 'til the morning light



Det här är fint som vikta papperstranor under den första söndagsfrukosten

solglimtar





Just nu arbetar jag och tre andra tjejer med den i särklass roligaste uppgift jag haft under hela min tid på universitetet. Vi har helt slumpmässigt valt ut en person, född 1852, och har genom forskning, arkivmaterial, utflykter och detektivarbete försökt kartlägga och rekonstruera hennes liv. Jag har haft turen att hamna i en helt underbar grupp där vi alla är eld och lågor över uppgiften, och vi har haft chansen att åka runt på landsbygden till alla de ställen där personen i fråga bott, levt och lagts till sin sista vila.
Nu är vi inne i sluttampen där vi ska binda ihop alla lösa trådar och ge alla datum och anteckningar liv. Roligast av allt är att peroner och släktingar till denna kvinna efterfrågat en kopia av detta arbete och förmodligen ska även en kopia sändas till samhällets hembygdsförening. Tänk, att vårt arbete kommer att läsas av och (förhoppningsvis) roa människor utanför universitetes väggar.

gökboet

Jag vet inte vad det är, om jag blivit dum i huvudet, galen eller om det verkligen existerar. Det där ljudet jag hör konstant i min lägenhet nuförtiden när tystnaden drar över den. Det är inte tinnitus, nej. Det är som en syntslinga i med ett konstigt ljud, nästan helt monotont men inte riktigt. Först trycks ett ackord ner flera gånger, sedan ett annat, ett annat och så om igen, from the top.
Eller kan man tala om ackord? Konstiga halvackord. Icke-existerande ackord. Det är inte grannen som spelar, han spelar då rakt inte samma sjukliga slinga hela tiden. Och hans högtalare låter inte så, det vet jag. Det är inte heller högt, det ligger liksom i luften. I bakgrunden. Från ena hörnet av lägenheten.

Så ni förstår ju mina undringar. Jag hör en synth, som inte existerar, spela tre ackord, som inte existerar, från ett ställe i taket som rimligen inte spelar musik.

karnevalen som hade allt



Vänskap på karnevalen



Kärlek på karnevalen



Fest på karnevalen



Galet på karnevalen

Det är tre utomordentliga dagar jag drömmer mig tillbaka till när jag sitter här klockan två på natten och ska städa.

love is a letter sent a thousand times

 



Bilder funna här


lovin it

Nu kan du följa mig på bloglovin.se!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1668562/lovlilett?claim=87s75z2ysdj">Följ min blogg med bloglovin</a>

masquerade



På lördag är det maskeradparty och jag blev som väntat eld och lågor över detta. Idéerna har sprutat men landat i någon realistisk verklighet, där jag och min pojkvän eventuellt återanvänder temat från Arkeologens 20-talsfest från 2008. Problemet är att då vill jag ha snyggare kläder. Men min gamla klänning får väl duga. Men misströsta icke, det blir inget tråkig repeat av den här bilden. Nu är det Halloween, jag är två år äldre och har tusen fler idéer.

det regnar här i Lund...



Es ist grått och regnigt och löven klibbar på marken, under skorna, på kattnosar...
Jag har en massa plugg att fördriva tiden med så att jag med godast samvete i världen kan höstruskmysa med min älskling ikväll, förslagsvis med pappas fabulösa [aebblakauga] (äppelkaka).
Och mitt under allt har jag tvätt. Lite disk och städ. Och vet ni vad, jag känner faktiskt för att dra ihop ännu en sats tekakor. Vad ska man annars göra när det regnar och man ändå bannlyst tv:n?

björnbär





Mysmornar är de bästa, speciellt om det är söndag och man inte behöver ha dåligt samvete för att man inte stiger upp och gör något vettigt. I söndags blev det mys, fastän min mysigaste inte var vid min sida, och jag drog mig länge i min krispiga sängäng och åt tekakor med björnbärsmarmelad.
Tekakorna som för övrigt var så goda att jag tänker försöka hinna baka en sats till i veckan.


utan tv i två veckor försmäktar vi på denna ö



Jag ska försöka mig på ett experiment. Eftersom jag i nuläget vill försöka klämma in en större säng i min lilla, lilla lägenhet så funderar jag på att slänga ut tv:n. Så på prov ska jag nu försöka att inte använda tv:n själv på två veckor. Vi får se hur det går (jag måste ju dessutom plugga en massa så det kan ju passa riktigt bra).
Wish me luck!

jul i vårt hus

Långsam är dagen idag, långsam och sävlig och det är inte alls dumt.
Jag har legat på rosiga sängängar och funderat ut hur det ska julpyntas i lägenheten i år, hur julgardinerna ska hängas, var dukar ska läggas och hur allting ska stå. Den första advent slänger jag på min, under komposition, jullista på spotify och sen ska tomtar och änglar upp på en och samma gång. Sen har jag bokat vänner för glöggmys på kvällen.

husfruliga bestyr



Min hemmafruliga statusuppdatering på Facebook resulterade i en bild för att understryka allvaret. Bakboken och rengöringsmedlet i högsta hugg, iförd rosett och prickigt förkläde.
Nu står tekakorna i ugnen, akta er vad goda de ska bli. Med lite ost och björnbärsmarmelad. Jag använder detta recept från Leilas "Piece of cake":

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader.
Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
Smula ner jästen och rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
 Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
 Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter


tittut

Idag är det fredag och det betyder veckostädning. Det betyder damma alla ytor, plocka iordning alla saker, diska all disk, städa hela köket, skrubba hela toan, byta alla handdukar, fluffa alla kuddar, vika alla filtar, dammsuga varje vrå och våttorka hela golvet.

Sen ska det bakas tekakor och letas litteratur och hängas på biblioteket.
Så, alles för mig idag. Ciao!

they're creepy and they're spooky

Glad Allhelgona!

Avnjut bilderna till den här spellistan på spotify.












landsarkivet

Idag har jag suttit på Landsarkivet och bläddrat i böcker som är cirka hundrafemtio år gamla. Det är ganska coolt! Jag tackar boupptecknarna från Sövestad som skrivit så läsbart.
Det här gör jag gärna om!

you can stay under my umbrella, petronella

 

Just nu drömmer jag om ett sådant här paraflax från Lisbeth Dahl.

Förut ville jag ha det svarta, men nu är jag nog mer förtjust i detta vita. Ge mig, någon!

 

Lisbeth Dahl är, vid sidan av Vintage by Fé, ett av mina favoritmärken (och detta nämner jag i djupaste välmening till dem som vill ha tips på vad de kan ge mig i julklapp...).

 

Lisbeth Dahl säger om sig själva:

"The designs of Lisbeth Dahl are all created with the desire to make an evening more memorable, a morning more enchanting, and an ordinary day magical."

Precis så som jag tycker att det ska vara.


analysera mera

Att kika på Google Analytics är ganska roligt, särskilt när läsarantalet på bloggen har ökat som det gjort nu. Jag får veta att människor hittar hit via länkar på andra bloggars favoritlista, när de googlar "greta garbo" och "organic", genom en kommentar på en annan blogg eller genom ett forum där länken ligger. Några googlar mitt bloggnamn och näst flest som läser skriver in adressen direkt.

Så nu vet ni det och kan kolla själva om ni får lust!

Här kommer en glad låt som kan ackompanjera er kväll:

Downtown - Petula Clark

Minna

Fantastiskt fina Minna Nilsson (http://synvinklar.se) har varit i farten och fotat mig igen, i Botaniska Trädgården. Det blev så fint, tyckte jag!









Fotograf: Minna Nilsson http://www.synvinklar.se

silvertårar



Mjuka toner strömmar

och minner om försvunna drömmar.

Försiktigt smeker de ett hjärta

och hittar där förbjuden smärta.

Det darrar tungt av silvertårar,

de sakta vita kinder fårar.


C.E


äppel päppel



Pappas perfekta äppelkaka

Det här är den utan tvekan godaste äppelkaka jag ätit, och lätt som en plätt är den att göra. Den blir härligt kladdig på insidan och mjukt knäckig på utsidan.

Vispa två ägg och 2,5 dl socker fluffigt.

Rör i cirka 2,5 dl mjöl, men om det blir för kladdigt går det bra att ta upp till 3 dl.

Smeta ut i en pajform och lägg över skalade äppelbitar från sex-sju äpplen.

Strö över 1/2 dl socker jämn över kakan. Pudra över ganska mycket kanel.

Häll 75 gram smält smör över skapelsen. In med det i ugnen på 175 grader i cirka 35-40 minuter.

 


love music

Det är underbart, när man hört en låt många gånger på olika ställen (utom just hemma) och ändå liksom inte riktigt lyssnat. Sedan lyssnar man och inser vilken fantastisk låt det egentligen är!

idéer man får



Konstiga saker får man för sig ibland. Följande har jag under olika tider i mitt liv varit mer eller mindre besatt i.

- ett tag ville jag inget hellre än att lära mig spela fiol
- vid olika tillfällen har jag velat lära mig tala flytande italienska och afrikaans
- när jag var tolv kom jag på att jag inget annat ville göra i mitt liv än att dansa balett
- som ung tonåring fanns inget annat i mina tankar än hur jag skulle slå igenom som popstjärna. Jag planerade musikvideos och skrev skräpiga låtar
- under en veckas tid villa jag söka en dyr skola i naturmedicin
- varje Melodifestival tänker jag att i oktober ska jag skicka in ett eget bidrag som ska blow everyones minds
- jag ville bli arkeolog ett tag (innan jag läste det på universitete) och läste då allt som fanns i skolbiblioteket om ämnet. Vilket var en bilderbok om Pompeji. Men jag läste och studerade den från pärm till pärm
- i åttan var älvor min stora passion och jag hade flera stora planscher på väggarna

tröttsam trötthet

Förr i världen gick jag alltid upp två timmar innan skolan, bara för att i  lugn och ro kunna laga och inmundiga en ordentlig frukost med gröt, ägg, te och/eller smörgås. Jag steg upp tidigare för att ordna mysfrukostar till pojkvännen, ordentliga sådana. Men numera är jag så trött, så trött att jag ligger och gömmer näsan under täcket tills sista minuten, till jag absolut måste gå upp för att hinna komma iordning och slänga i mig två dystra smörgåsar.

Men nu har jag köpt Berocca, för att mota tröttheten på dörren. På det viset kanske jag till och med kommer mig för att träna lite också. Hej, piggheten, här kommer jag!
Jag har just druckit min första dos och väntar ivrigt på att lite "performance" ska kicka in, för lägenheten ska storstädas och kyrkböcker ska undersökas.

varmt i vinter

År av sökande är över.
År av snålhet är över.

Tidigare när jag letat jackor har jag velat ha en varm, fluffig jacka till ett väldigt bra pris, eftersom jag inte hade så mycket i studiebidrag eller lön och prioriterade att köpa fina kläder att ha under.

Men nu har jag sedan en tid tillbaka tröttnat på klumpiga michelingubbe- jackor och har investerat i en jättefin duffel från Topshop. Och ekonomin är balanserad och tillåter sådant.

Jag valde mellan två jackor, blev helt överkär i den första men värmdes mer av den andra, som även är mer klassisk och överlever många vintrar. Så den fick det bli och jag är väldigt nöjd!


Dubbelknäppt arméjacka med superfin krage och en rosett därbak




Marinblå duffel i ull, en sådan som jag drömt om i flera år.

Båda bilderna är från Topshop.

en stund





Det är så fint att dela en stund med nygräddade kanelbullar och mjölk tillsammans med sin hjärtevän.

Receptet som jag följer finns här.


sol, sol, jättesköna sol

De senaste höstdagarna har varit så perfekta: soliga och med hög, klar luft. Man kommer hem äppelkindad från promenaden, man längtar efter att ta ut kameran i vå gyllene värld och föreviga den.

Men när detta försvinner blir det bara grått, ruggigt och kallt ända in i själen. Så redan nu längtar jag litet efter varmare breddgrader. En liten solresa i vinter hade inte suttit fel någonstans!



Rom och Pompeji med Sanna, 2008



Thailand med familjen, december 2009. Som jag längtar tillbaka!

avlopp

Höstrensningen har farit fram över lägenheten, och fortfarande syns det rester efter stöket. Idag tar jag det sista grabbataget och städar upp slutsmutsen. De skulle ha rensat avloppen idag, och det hade varit skönt för då kan man städa toa sen och veta att det inte smutsas ner direkt. Men nu kommer de imorgon istället.

varför jag gillar Clara

I min familj har nästan varje hushållsdag varit av perfektion. Med det menar jag: varje dag ordentlig frukost, varje kväll ordentlig middag, städning varje dag eftersom min käre far är pedantisk som få. Man kan äta från golven därhemma. Man kan även spegla sig i dem, om det lockar mer.

Jag tycker om att äta regelbundna och ordentliga måltider. Jag gillar att ha det städat och rent i mitt hem. Men till skillnad från mina föräldrar så kan jag ibland släppa taget helt. Orkar jag inte laga mat eller städa så fort det kommer damm i hörnen, ja, då gör jag hellre något annat en stund. Ibland får man dåligt samvete.

Men så finns det personer som Underbaraclara. Som målar upp ett i det närmsta perfekt liv i sin blogg, liksom många andra bloggare, och stoltserar med hälsosamma frukostar och kliniska rum. Men Clara är vettig, hon. Hon vågar erkänna att hon har brister precis som alla andra. Är mänsklig. Så då får vi veta att hon kanske åt godis till frukost en morgon eller att det är så stökigt att hon inte kan fota. Vi får veta att det faktiskt är ok, det är inte så städat alltid. Hon visar att hon är precis lika perfekt som alla andra. Det vill säga - hon är perfekt med alla sina fel och brister. Precis som alla vi andra också är.

vad som dog på toa

Jodoodeling.
Städar, städar, städar. Ibland känns det inte som att man gör något annat. På ett utrymme på 21 kvm blir det stökigt så fort en fis ligger på tvären.
Och på tal om fisar så luktar mitt badrum... ungefär som att något dött där. Det är avloppet som jag väntat in i det längsta med att rensa. Jag hatar att rensa avlopp. Men än mer hatar jag lukten som letar sig upp därifrån.

Så där har ni min dag. Rensa avlopp, stank och städning.

like sand through the hour glass



Jag släktforskar för fullt nu när jag har tillgång till Genline Familyfinder. Men imorgon måste jag luska på universitetsarbetet så då blire kyrkogården i Lund med kamera och anteckningsblock. Hoppas sol, hoppas sol...


bilder





I ♥ lomofiltret i GIMP

höstmat

Ikväll blir det fina grejor, det vill jag lova. Jag ska ge mig på att laga det som kan vara den lyxigaste rätt som lagats under mina två år i lägenheten. Inget kött förutom färs, kyckling och fisk har kommit in här förrut, men nu... Nu blir det kött. Vad säger jag inte. Men tack Sanna och co för mattipset!

kanel och sånt

Hej och grattis alla människor på Kanelbullens dag! Jag och Sanna åt kanelbullar från Pressbyrån, och jag tycker att det är ursäktat eftersom jag bakade två himla satser för två veckor sedan. Någon måtta får det vara.


Mina kanelbullar och min nya, fina och lilla spis

För övrigt hade jag första körträningen idag. De sjöng så fint att det gjorde ont i hjärtat och gick rysningar genom kroppen. Det blir en ära att vara med där!


Antony and the Johnsons

"Idol" i år tror jag blir riktigt bra. Linnéa är en favorit sedan hon sjöng den här underbara låten med sin underbara röst.

tentaångest, nej tack

I onsdags lämnade vi in vår förska individuella uppgift i etnologin, och igår hade vi opponering på våra papers. Jag älskar verkligen tentadagar, för på kvällen kan man, oavsett hur man tycker att det har gått, bara slappa. För mig är det regel att aldrig plugga då, en tenta brukar innebära slutet på en delkurs och innan nästa delkurs måste man ladda batterierna lite.


i vinyran

Jag älskar att bo i Lund, att gå på korridorsfest, lyssna på Abba och prata tills munnen är torr och sedan komma hem halv fyra i en lätt vinyra.

en sucky fredagskväll

En tråkig fredagkväll. Mina efterlängtade planer blev inställda tidigare i veckan, men ändå tillräckligt sent för att alla andra redan skulle vara upptagna. Nåja, min lördagkväll är i alla fall helt uppbokad med jobb. Jag tror att et kan bli roligt!

_____
Edit: En inte så sucky fredagskväll

Tack och lov för studentstäder och studentliv!

RSS 2.0