godiset då
Recept: Linnéas skafferi
Under Ellans och mitt julbak lekte vi bland annat godistanter med wienernougat och tryffel. Det var första gången vi provade på att göra julgodis själva och det blev supergott!
Linnéas wienernougat
500 g nougat
300 g choklad med valfri kakaohalt
200 g mandelspån
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna.
Smält nougaten i ett vattenbad. Finhacka chokladen och rör ner denna när nougaten är smält. När chokladen smält samman med nougaten: rör i mandelspånen. Häll upp i en form eller gör en form av aluminiumfolie och ställ in i kylskåpet. Vi lät vårt stå i cirka sju timmar innan vi skar upp det i små bitar. Himmelskt gott, ett recept jag verkligen rekommenderar!
Ellisandras tryfflar
Här använde vi ett grundrecept och rörde sedan på eget initiativ i polkagriskross. Det blev jättegott! Tryfflar var dessutom galet enkla att göra, så ni kan tro att det blir någon omgång till här innan jul!
Grundrecept:
150 g choklad med valfri kakaohalt
1,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 gram rumstempererat smör
sönderhamrade polkagrisar
Hacka chokladen fint och blanda med florsocker. Koka upp grädden och häll sedan över chokladen och rör samman tills med smöret, som du delat i mindre bitar. Rör tills allt har smält och rör ned polkagriskrosset.
Låt stelna i kylskåp i en timme och sedan är det dags att rulla!
Häll upp florsocker och kakao på två fat och forma smeten till bollar som du sedan rullar i florsockret eller kakaon (vi använde bara florsocker eftersom vi båda har så barnslig smak). Låt sedan alltsammans svalna i kylskåp och ät med jämna mellanrum.