reet petite.

Jag och en kursare har under dagarna gjort både Ikea och Malmö centrum osäkra. Min vän visade mig två gömda butiker som var helt magiska, perfekt nu inför julshoppingen!
 
Formfröken
Formfröken har svensk och tysk design blandat med väl utvalda vintagebitar. Jag köpte den här mässingsstaken för en hundring men hade lätt kunnat handla upp halva butiken. Här är det som att kliva in i ett sparsmakat cirkusland!
 
Petite Violette ligger alldeles intill Formfröken, butikslokalen är som jag skulle kunna tänka mig att Hattmakaren i Alice i Underlandet skulle kunna ha det hemma hos sig. Förtollande fina saker och vägar tapetserade med gamla boksidor.
 
Båda dessa pärlor hittar du på Hemfeltsgatan i Malmö, en av smågatorna som du kommer till om du går från Malmö centrum och passerar Fersens väg.

library.com

 
Hej hej från ett dageninnanmuntligtenta- bibliotek. Önska mig massor av lycka till, vi hörs på fredag.
Tröjan är ett köp från ett billigt Zara i Madrid, bästa färgen som påminner om rödvin.
 
 

pretty first week of christmas.

Vänner! I veckan är det dags för julpynt! Emellan tentor och bokstäver ska här storstädas och pyntas, för att sedan bjudas in till min årliga tradition, Adventmyset. Fram tills vi börjar slänga fram fina tomtar och julglitter tittar vi på veckans favoritsaker.
 
Pottermore.
Sämsta saken att hitta i tentaperioder, nämligen din egen biljett till Hogwarts! Du shoppar till ditt första magiska år i Diagongränden, sorteras in i elevhem och samlar in poäng. Mer har jag inte hunnit undersökta, men det perfekta lata kvällsgörat. 
 
Fantastiska fotografen och bloggaren Emily Dahl funderar på att återigen förvandla sitt röda hår till pastelligt ponnyhår. Så himla fint! Går också i hårfunderingar, men mina handlar snarare om att klippa den där pagen jag pratat om så länge. Kolla in hennes fina blogg, en av mina dagliga favoriter.
 
 
Innan saffranskakan ens hunnit börja dofta i köket är julens finaste klänning beställd från bästa Modcloth. Det är månadens köp till mig själv, sen är det dags att börja finurla på de där julklapparna...
 
 
 

bloggtips.

Här har ni ett gammalt hängivet "Arkiv X"- fan som slukade allt i film och bokväg, som har varit ute på övernaturligt vatten och funderat över bästa sätten att undersöka existensen av spöken. Jag fängslas av att läsa eller se mysterier. 
 
Bild från Mysteriebloggen
 
Kvällarna i Madrid ägnade jag åt att skrämma upp mig själv med nyhittade favoriten Mysteriebloggen som handlar om oförklarliga försvinnanden, olösta mord och konstiga företeelser som ingen hittills kunnat förklara. Mycket intressant blogg! Jag vill förstås poängtera att jag tycker att det är fullkomligt fruktansvärt att människor rövas bort och mördas. Men det finns en del mystiska saker som är spännande att läsa om, och i söndags tittade vi på en film inspirerad av ett av fallen. Den kommer jag att skriva om vid ett senare tillfälle.

tre tips för flygrädda.

Resan till Madrid var verkligen ett eldprov för mig eftersom jag är så ofantligt flygrädd, och rädslan är såklart av den helt ologiska sorten som till exempel: barn på flyget innebär mindre risk för krasch, jag vill inte se vingarna röra sig och jag vill inte veta hur planet fungerar. Men jag upptäckte att min KBT, som främst handlat om stress och ångest men också om rädsla, hjälpte mig i mina tankegångar. Jag var fortfarande ganska rädd, men hemresan kändes helt OK. 
 
 
 
1. Du sitter på planet. Visst, du är rädd att det ska störta, men risken för att det ska störta, krascha eller något annat blir inte mindre för att du är rädd. Jag menar inte att en inte får vara rädd, det är en ändå. Men denna tanke  får mig lite lugnare eftersom då intalar jag mig själv att jag lika gärna kan njuta - jag kan ändå inte påverka utkomsten av det hela.
 
2. Notera att du är rädd och beskriv känslan för dig själv. Det gör det lättare att "gå ut" ur rädslan och se på den lite mer objektivt.
 
3. Jag tittar alltid på flygvärdinnorna uppe i luften och tänker två saker. För det första, detta är deras jobb. Så många gånger i veckan som de lyfter och landar! De skulle inte jobba med det om det vore överhängande farligt. För det andra, så länge de ser lugna ut, kan du vara lugn.
 
Det är verkligen lättare sagt än gjort att inte vara rädd för något, och som sagt, jag vart fortfarande rädd, men mina tankegångar hjälpte mig mycket under denna flygresa och gjorde den behagligare. 
 
Om du är flygrädd så kan jag verkligen rekommendera KBT! Det tar kanske inte bort problemet, men gör det mer hanterbart eftersom du får verktyg just för att hantera det.
 
 

from coast to coast.

Hejsan!
 
Nu är jag hemma och tillbaka i ett Sverige som hunnit bli mycket kallare sedan jag lämnade det för tre dagar sedan. Dessvärre är det ingen rast eller vila som gäller för mig, jag har pluggat på semestern och måste plugga nu, fastän jag har så gruvligt ont i min mage, eftersom vi har muntlig tenta på torsdag. Alltså. Ni förstår att det är tungt.
 
Men icke desto mindre tänkte jag försöka blogga på relativt som vanligt i veckan. Visa helgens Madrid, en text om att hantera flygrädsla och lite annat smått och gott. Tills dess kan jag visa en bild på ett par underbara glasunderlägg som jag hittade på någo slags spanskt Åhléns. Ha en fin söndag!
 
 

i believe in travelling light.


Nu sitter jag på flyget till ett soligt men kallt Spanien. Enligt tradition: hamburgare på O'Learys på Kastrup. Madame Bovary och Philosophy of Science som lektyr. Vi hörs om ett par dagar hoppas jag!


det där med stress.

I september började jag som bekant plugga igen. Det är stressigt med en master men miljöombytet har gjort gott. Det känns som att jag var på väg i hög fart mot den där himla väggen, tvärbromsade och fick en whiplash-skada. När läkaren i somras sa att jag var nära väggen tänkte jag att det var en överdrift, jag var ju bara lite trött. Sista semesterveckan i augusti började dock helvetet. Och nu är jag här. Minsta tillstymmelse av stress tar sig tunga fysiska uttryck, men vi ska inte tala om hur det har varit tidigare i höst. Det läskiga med den här skiten är att den smyger sig på en utan att ens knacka på. Plötsligt var allt bara där, allt på en gång.

Den viktigaste jag lärt mig av allt detta är att ta allting som det kommer. Det jag har framför mig försöker jag arbeta med utan att tänka på allt som ska hinnas imorgon. ”Vari ligger logiken att oroa sig och stressa för någonting som inte hänt än?” sa min terapeut till mig en av de första tillfällena i min stress-KBT, och det rådet vill jag ge er andra. Ta hand om er och se till att leva i nuet, inte i framtiden! Jag är 26 år gammal, det är alldeles för ungt för att nästan gå in i väggen!

IMG_5582To achieve great things, two things are needed:
a plan and not quite enough time.

a monday scratch.

 
Hej mina vänner!
Nu är jag tillbaka efter en underbar helg i Växjö! Fruktansvärt uppvilande, vilket behövs eftersom min intensiva skolperiod på intet sätt lugnat ner sig. Men på torsdag far jag till Madrid en kortis med min käresta, det ska bli spännande även om min flygrädsla grumlar glädjen något. Tips mottages tacksamt! 
 
Idag har jag burit min favorit 60-talsinspirerade kragklänning från Asos, och mitt enda plagg med djurmönster. Känner mig lite som en uppdaterad Wednesday Addams, och kragar for the win alltså! 
 
Det blir en fattig vecka på bloggen men innan planet lyfter till Madrid ska jag publicera en text som jag jobbar med just nu, när vetenskapsfilosofin känns för tung. Hoppas att ni kommer in och läser den.
 

födelsedagsgris.
I lördags hade min syster ställt till med ettårskalas för en liten superhjälte. Ungen badade i presenter och uppmärksamhet och log med hela ansiktet när vi kom. Ellinor hade bakat så fina tårtor! Ja, och resten av helgen har vi vilat upp oss hos Sebastians föräldrar, ätit kebabpizza och tittat på skräckfilm. Bra helg för hjärta och själ.

the best right now.

botanisera bland och läsa nya böcker
 
Lose yourself through book pages.
 
resfeber och resor mitt i vardagen source
 
 
krylla ihop i soffan tillsammans med fina människor och äta i sin vikt godis
 
 
papperstranor och vardagsmagi
 
 
 
 

en person som skall syssla med tiden, alltså den svindlande uppgiften att mäta en dimension, får väl inte ställa sig och flabba, när han hör talas om en klocka som faktiskt tycks stå i direkt förbindelse med tidens hemliga strömmar.

 
Den här veckan är helt insane. Vi jobbar med dubbla kurser och är arga för det, jag pluggar 10 timmar om dagen. Idag sitter jag i alla fall i vårt fina sovrum och skriver tentaopponeringar. Så nu vet ni varför jag är lite frånvarande.
 
Stämningen i sovrummet känns Maria Gripe-isk. Vi pratade om dessa underbara böcker på tåget hem, jag och H. Älskade böcker. Är det någon som vet "vuxen"böcker som är skrivna i stil med Maria Gripes böcker, med finstämd invävd mysticism, sköra pianotoner från väggarna och skira minnen? 

om du vill ha mig, nu kan du få mig så lätt.

 
I helgen hade vi allra mest hemmamys, till exempel igår när regnet öste ner och vi bunkrade upp med scones, honung och marmelad. Men i lördags kväll var det en annan slags mys, nämligen hos en kär kollega till min pojkvän. Jag ångrar så att jag lämnade kameran hemma denna fantastiska kväll, men såhär såg jag alltså ut när vi stapplat hem i ett duggregnande Malmö klockan 4 på söndagsmorgonen!
 
Vi åt hemskt gott, hade små tävlingar som involverade gissa druva och land på rödvinet, frågespelet Buzz och sångleken Hoogachacka. Sångspelet pågick nästan hela sista delen av kvällen, och vi satt på golvet i en lägenhet på Kirseberg med rödvin i handen och sjöng, sjöng, sjöng. När någon sa att klockan var halv fyra smällde jag nästan av, tiden hade bara flugit förbi. En helt fantastisk kväll, så ni förstår.
 
 

invisible helmet.

 
Important stuff. En är ju fruktansvärt fåfäng vad gäller det här med cykelhjälmar - vi borde verkligen vara mer rädda om våra huvuden än om frisyrer och om vi ser töntiga ut (gällde kanske mer när en var yngre, men ändå). 
Två svenska tjejer har uppfunnit en osynlig hjälm som är designad att känna av olika impacts (svenska?) och fall och fälls ut när du faller. Se på videon så förstår ni! Den har dessutom gått ner rejält i pris från att den var sprillans ny, nu kan den köpas för 3000:-, kanske värt en plats på julens önskelista?

mustard in the making.

Igår skulle vi åka hem till vänner på middag och med oss som present tog vi en burk hemmagjord skånsk senap. Det är Sebastians farfar som fört senapsskål, kanonkula och metod ned till sin sonson så det är han som är hemmets senapsmakare.
 
IMG_5559
 
Allt en behöver! Gula och bruna senapsfrön (lika delar), ättika, socker, salt och lite vatten. 
 
IMG_5569
 
Först mortlas/stöts senapskornen tillsammans med ättikan, sedan tillsätter en socker, salt och vatten så att det blir önskad konstistens. Mortla på tills det blir senap av det hela.
 
IMG_5566
 
Det tar lite tid när Sebastian sitter med skålen i knäet och stöter. Jag passar på att springa runt och hitta på strunt så länge.
 
IMG_5570
 
Färdig produkt! Nu ska den mogna en vecka i kylskåp så att smakerna gottar in sig i varandra.

past novembers.

Är ju en riktig liten nostalgiker och för ett tag sedan presenterade jag ju den här bloggens upplevda somrar. Nu tycker jag att vi tar ett novemberavsnitt faktiskt, för att liva upp i det grå. Bläddrade igenom mitt arkiv idag på bussen och oj så mycket som hänt!
 
2009
 
Bloggen Lovliletts första november var på inga sätt mitt bloggandes första. På den här tiden kände jag mig väldigt anonym och lade inte upp mycket bilder på mig själv (gjorde det dock en del på min gamla blogg Soleii som inte finns längre, trist). I november 2009 började jag julpynta tidigt pga att vi skulle åka till Thailand med familjen över julen, jag hade mest ångest över konsthistorie- tentor verkade det som och var stolt över hur mitt lilla kökspentry utvecklats på det året jag bott i min lilla lägenhet.
 
2010
 
2010 hade jag en jättefin fotosession i all denna snö med Sanna, verkar tyvärr inte ha fotona på den här datorn så det blir en liten kopia. Tänk att det var så mycket snö! Under den här hösten bakade jag väldigt mycket kanelbullar, kanske för att de gett mig en ny liten ugn i lägenheten, men kanske också för att det var det som fick mig att må bra. I övrigt mådde jag inte så bra den här hösten, jag var mycket ledsen över saker som jag tyvärr inte vill nämna här. Men det var en del guldstunder också! Till exempel när jag och Sanna åt Lunds godaste sushi och tog oss igenom Utvandrar- eposet.
 
2011
 
 
Ja. 2011. När jag var mitt uppe i det var den hösten så himla jobbig. Precis uppbruten från en relation men alltså, vilka fantastiska vänner jag hade, och har! Hela den hösten handlade om att umgås med mina nära, dricka mängder av rödvin, skratta, dansa lindy hop tills benen inte orkade varje vecka, gå på otaliga nattpromenader med min vän Ande som stod mig så nära. På något sätt känns det som att det var den här hösten som jag blev jag och jag blev vuxen. Mitt i allt, och speciellt såhär i efterhand, så var hösten 2011 helt fantastisk på många vis. Och det hela eskalerade ju med att jag på nyår träffade personen som just i detta nu kom hem till vår lägenhet med fredagssushi.
 
2012
 
För ett år sedan då. För ett år sedan, ganska exakt, åkte vi till Umeå och jag var rädd för att missa min systerdotters födsel. Men hon kom en vecka senare, på måndagen samma vecka som jag lärdes upp till mitt nya jobb, det som jag har haft fram tills nu. En liten Eloise tittade fram och smälte mitt hjärta från första stund. Förutom bebisyra var det julstämning i vår nya lägenhet som stod på agendan, och nytt jobb och ny stad.
 
Och så är det nu. Här. november 2013, som vi är mitt uppe i. Härliga 2013.
 

friday i'm in love och allt det där.

 
 
Fredag
 
- är jag mindre svart.
- omvärldsanalyserar jag på morgonen med P1. Tycker utifrån det jag hört att Löfvén säger något ganska självklart egentligen men förstår att Folkpartiet i nuläget sätter taggarna utåt, de vill väl inte verka vända kappan efter vinden.
- dricker jag kaffe och äter pepparkaksfil medans jag korrläser en styck uppsats som förhoppningsvis sen är klar.
- ska jag jobba med mina underbara kollegor. Och för en gångs skull denna veckan inte släpa med mig laptop och en säck böcker.
- ska jag komma hem och städa, mysa och hålla fredag med bästa Sebastian.
 

out on the winding, windy moors.

 
 
När jag gick och lade mig igår var stämningen hemma mycket dyster. Efter en dags plugg, ett "hälso"mässigt misslyckande, en kvälls plugg, dåligt humör, näst sista avsnittet av "Band of Brothers" och filmen "Pojken i randig pjamas" hade jag i princip noll hopp om mänskligheten. Känslan höll sig kvar imorse när jag vaknade, mörk till sinnes. Bestämde mig således för att idag klä mig helt i svart. Det är lite som dimmiga, svindlande mörka höjder därinne.

it's been my experience that you can nearly always enjoy things if you make up your mind firmly that you will.

Favoritgenre: Inbillar mig att jag gillar historisk-romantiska böcker, men är nog mer fascinerad av någon slags mysticism. Har ändrat smak lite och inte riktigt landat i vad jag gillar än.

 

Favoritbokhandel: Har ingen direkt favorit, men jag gillar till exemper stora Akademibokhandeln vid Davidshallsbron i Malmö.

 

 
 

Senast köpta inbundna bok: ”1Q84”, första boken.

 

Favoritbibliotek: Jag gillar Malmö stadsbibliotek, plus Orkanen på Malmö högskola där jag hänger en del nuförtiden.

 

Favoritplats att läsa (i hemmet): soffan! Somnar alltid i sängen.

 

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): I parker eller på trappan vid kanalen.

 

 
 

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Antingen tyst, vardagssorl eller klassisk musik. Ett tag läste jag bäst med musik, men nu fattar jag inte hur jag klarade det.

 

Bästa lässnackset: Tutti Frutti, typ.

 

Bästa läsdrycken: te eller chai latte, alternativt iskall lemonad på sommaren.

 

När på dygnet läser du helst: det sker oftast på kvällen när jag har tid, men idealiskt är mitt på dagen när jag inte är så trött.

 

 

 

Bästa bakfylleläsningen: bloggar.

 

Bästa kollektivtrafikläsningen: random pocketbok, helt enkelt.

 

En bok du läst på sistone som inte var så bra: ”En sommar vid Augustenbad” var ganska trist.

 

Boken/böckerna du läser nu: vid sidan av kurslitteraturen, ”Madame Bovary” av Gustave Flaubert.

 

En författare du beundrar: JK Rowling för ett levande språk som liksom inget annat tar in mig i berättelsen.

 

Den bästa boken du läst det här året: ”Glaskupan” av Sylvia Plath.


il angst.

 
För att bäst illustrera min tentaångest. Oron över att skriva en liten uppsats utan handledning och få underkänt och får skriva om. Ledsenheten över att jobba 50 timmar i veckan. Här är den. 
 
Il Angst skapad av mig. Välkommen tillbaka tentapanik, det var skönt att slippa dig i ett år.

seven instagram-heaven.

Hej vänner!
 
Den här veckan är lite stressig för mig eftersom jag försöker sammanställa en tenta/miniuppsats och samtidigt pluggar på en annan delkurs och ska hålla ett eget seminarie! Pust pust. Jag ska försöka blogga så ofta jag kan, men ha lite överseende med en eventuellt skral vecka.
 
Medan jag sitter på lektioner idag så kan vi väl kika på de senaste veckornas instagramflöde. Ni som vill följa söker efter soleii, som vanligt.
 
 
Sebastians kompis Micke var på besök och vi tog tillfället i akt att visa honom och oss själva Malmö Museer och utställningen "Mode utan midja". Hur fint som helst, väggarna var till och med dekorerade med art deco!
 
 
Var på möte på jobbet och pillade i mig Gott och Blandat och fick ett signerat exemplar av föregående veckas protokoll.
 
 
Tuperade sönder håret för att gå som illasinnad docka på en Halloween-fest, kan meddela att jag fortfarande inte rett ut detta trassel.
 
 
Hade Elle som morgonlektyr en söndag och hittade där Elsa Billgren, som jag tyvärr har ganska svårt för (förlåt, vet att många gillar henne - men man kan inte gilla alla :) )
 
 
Hämtade ut biljetter på Malmö Opera, där vi i januari ska titta på "Miss Saigon".
 
 
Åkte en sväng till ett höstigt gyllene Lund och levde en stund i nostalgibubbla.
Åt middag med dessa sköna brudar på ett trevligt ställe på Möllan för att få en break från så många timmars pluggande på Orkanen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

family dinner and turkey love.

I lördags hände en av de bästa sakerna på hela året, nämligen vår årliga kalkonmiddag hos mormor och morfar. Alltså. Jag vet knappt vart jag ska ta vägen när jag äter kalkon med potatis, gelé, sås, syltlök, rödkål och inlagd gurka - det är så ofantligt gott! Så ja, vi åt en massa mat, dessert, tårta, godis och till det lite kaffe och rödvin. Vilken kväll!
 
 
Min vackra lillasyster och min underbara systerdotter var där och lyste upp. Har inte sett lillan på ett par månader, blir som en sol i magen när hon kommer in och är så go och glad. Kolla riskornen i munnen ♥
 
 
Långbordet när det var dags för mormors äppelpaj. Vissa äter paj med vaniljsås, andra utan, och så finns det de som äter vaniljsås med äppelpaj. En annan variant är att bara äta pajdegen.
 
 
Trulig unge.
 
IMG_5555
 
Och här är mina morföräldrar som är så fina på alla sätt och vis, och såklart min morbror som är världens bäste historieberättare.
 
Fina bilder, fina personer, fin kväll!

färskpasta med parmaskinka och mozzarella.

 
Såhär en måndag kan det ju vara trevligt att få svänga ihop någon väldigt trevlig men väldigt snabb mat, om en nu inte har lust att lyfta upp måndagshumöret med just lång matlagning. Nå, den här rätten svängde vi ihop på studs i fredags kväll, tar 10 minuter och smakar f a n t a s t i s k t.
 
Du behöver, 2 portioner
 
1 paket färskpasta
1/2 paket frysta sojabönor
1 paket god mozzarella
1 paket parmaskinka
2 dl creme fraiche
1 tomat
smör till tillagning
salt, peppar och övrig smaksättning
 
Koka upp pastavattnet. Under tiden kan du lägga sojabönor i en kastrull tillsammans med en stor klick smör och låta dem steka till sig i det.
 
Hacka tomat halvfint och blanda med creme fraiche, salt, peppar och andra kryddor som du gillar. Gärna basilika, men det hade vi inte hemma denna gång.
 
Lägg pastan i pastavattnet, tillagningstid är ca 3 minuter. Under tiden kan du skära mozzarellan i skivor.
 
Servera pasta tillsammans med mozzarella, smörstekta sojabönor, parmaskinka och en klick tomat-creme fracihe-tjofs. Ringla över lite olivolja och ät bums.
 

to inspiration.

 
milk and cookies
 
candy in a jar
 
IMG_5166
 
IMG_1772
 
Nu är det november och tänk på, hörni, att bunkra upp med massa gott i magen nu inför vintern. Doppa kladdkakeballerina i mjöl, baka en paj, stick handen i en skål med lösgodis, tjuvstarta med semlor med lingongrädde, ät nygräddade kanelbullar eller pannkakor med grädde och sylt. Så ser i alla fall mina helger ut från och med nu - massvis med mat och gott.
 
Vi hörs efter helgen!

i'm so excited about tonight. Aren't you?

 
Friday on my mind!
Även idag hänger jag på biblioteket med ett gäng härliga och skriver den där himla uppsatstentan. Men, efter 17.45 ikväll är jag ledig ända fram till söndag har jag bestämt, hurra! Längre än så orkar jag inte tänka.
 
Brukar ni också inspireras av karaktärer, personer och figurer när ni klär er? Det brukar jag! Ibland vill jag vara en svart Audrey Hepburn-swingpjatt à la "Funny Face", ibland kan jag inspireras av "Downton Abbey" eller Ulyana Sergenko. Kan ni se vem som råkade bli inspirationen idag?
 

RSS 2.0