marsianska på universitetet

När jag satt på tåget på väg hem från jobbet igår kände jag mig så motiverad. Jag fick en känsla av att jag verkligen kan göra vad jag vill, ingenting kan hindra mig från det och jag klarar allt om jag bara försöker. Jag kände mig lyft och lyckosam.

Sedan gick jag på föreläsning om ekonomi och då försvann den känslan.

(skämt åsido, det gjorde den inte - men läraren hade lika gärna kunnat prata marsianska)

inspirerad

Imorgon är det järngrepp som gäller. Då går jag och köper gymkort på det närmsta gymet, så kan jag inte skylla på att jag inte orkar gå (ungefär fem minuters promenad bort), att jag inte har någon att träna tillsammans med (Sanna och Andreas och kanske fler ändå), att jag bara vill ha klasser (allt ingår i priset).

Och så ett par nya träningsskor på det, och en smoothie. Sen jädrar!

it's kind of a funny storyCraig: I know something’s changing in me. It might not be dramatic, but it’s real. And for the first time in a while, I can look forward to things I want to do in my life...

Bike. Eat. Drink. Talk. Ride thesubway. Read. Read maps. Make maps. Make art. Have a party. Hug my mom. Kiss my dad. Kiss my little sister. Make out with Noelle. Make out with her more. Take her on a picnic. See a movie with her. See a movie with Aaron. Heck, see a movie with Nia. Tell people my story. Volunteer at Three North. Help people like Bobby. Like Muqtada. Like me. Draw more. Draw a person. Draw a naked person. Draw Noelle naked. Run. Travel. Swim. Skip. I know it’s lame, but, whatever, skip anyway... Breathe. Breathe. Breathe. Live.


Dr Minerva: Lord, grant me the serenity To accept the things I cannot change; Courage to change the things I can; And wisdom to know the difference.

Några fina bilder och två fina citat från den fina filmen jag såg i fredags, "It's kind of a funny story". Om en självmordsbenägen och deprimerad tonårskille som en natt skriver in sig på sjukhusets psyk- avdelning i fem dagar under vilka han får träffa en massa intressanta och bra människor som lär honom massor.

godmorgon och godnatt

Hej vänner!
Jag ska jobba och plugga hela helgen så nu blir det helgpaus! Jag är dessutom lovligt trött och funderar på att sova en halvtimme till innan jag måste börja klä mig för dagens föreläsning.
Snark på er!

bokehOk, en liten bild blev det. Är som sagt lite intresserad av bokeh just nu, som lager använde jag en originalbild härifrån.

längtan

Just idag finns det inget särskilt att blogga om och inga särskilt fina bilder att visa. Eller ja, jag leker lite med bokeh i Gimp, det är fint. Bildredigering är kul men jag önskar hett och innerligt att jag hade photoshop!

Ikväll ska jag läsa om projektledning, jag ska diska, laga lax och potatis med någon egenuppfunnen dressing som jag ska komponera. Och sist ska jag titta på "Virgin Suicides" och tänka på imorgon när min fine pojkvän kommer hit och lagar wok till mig. Jag kan lova er att han lagar det godaste maten jag någonsin ätit och han har lärt mig hemskt mycket om matlagning och uppskattning av riktiga råvaror. Han får mig att titta på Jamie Oliver och Per Morberg och först gillade jag det inte alls, men nu gillar jag det nog ganska mycket ändå.

Längtar!

(satte dessutom en surdeg igår, jag tror att den ser rätt fin ut. Enkelt var det!)

gråtristJag vill ha vår ungefär nu. Inte detta gråtrista!

själavård


(glömt bort bildkälla)

Att vårda själen är att göra något för den, bryta hushållssysslor, plugg och jobb med något som man brinner för eller drömmer om.

Länge drömde jag om att få gå hos pianolärare. Jag hade själv lärt mig väldigt mycket och kunde ta ackord, läsa noter och räkna takter och pauser och åttondelsochsextondelsnoter. Men jag saknade någon att fråga om det som var svårt, någon som kunde finslipa och ge tips och råd. På Folkuniversitetet hittade jag en kurs för ett mycket bra pris, och eftersom jag hade jobbat en massa kände jag att jag kunde unna mig själv det. Jag skulle gärna fortsätta med pianot men vid ett senare tillfälle. Men jag rekommenderar verkligen att eventuellt lägga undan pengar för att en gång om året unna sig lyxen att kunna betala en kursavgift på något man drömt om. Det finns även billigare aktiviteter att förkovra sig inom, till exempel sjunger jag nu i damkör för blott 150:- per termin.

Du kan, förutom på folkuniversitetet, hitta en mängd kurser och studiecirklar på exempelvis:

Medborgarskolan

Arbetarnas bildningsförbund

Studieförbundet vuxenskolan

Glöm inte bort de statliga universiteten och högskolorna! De har många roliga kvällskurser att erbjuda och det är dessutom helt gratis! Anmälan sker via Studera.nu.


drömhemmet

Idag är jag återigen ledig och roar mig med att tråka loss på hemnets ettor. Jag hittade en som faktiskt skriker "Sandra" ganska högt. Synd bara att jag inte hittade den för ett större tag sedan, för förhoppningsvis får jag jobb om virka ett och ett halvt år och vem vet vart jag ska ta vägen då?

Men drömma kan man.

yes it's gonna be a cold lonely summer
Though we have to say goodbye for the summer
darling, I promise you this:
I'll send you all my love every day in a letter
sealed with a kiss

-
Sealed with a kiss by Bobby Vinton

en gråtrist dag

Jisses vilken seg dag! Gick upp i ottan för att fixa lyxig frukost och sen hände det sig så att jag med pannkaksstinn mage somnade om. Dagen är grå. Inga föreläsningar förrän fredag (förutom en frivillig workshop på onsdag), inte särskilt mycket att plugga heller. Jag döör av tristess! Tur att är kör ikväll så att något händer.

När jag var liten hade jag en burk med lappar och på varje lapp stod det en aktivitet. Typ "Läsa", "Se på film", "Träna". Om man hade tråkigt skulle man dra en sådan. Fast det var sällan man drog något som man faktiskt ville göra.

Nåväl. Något som gör mig glad är i alla fall smycket som jag fick av min pojkvän i julas. Det känns fint att ha på sig.

hallonbröst

(bilderna är tagna av mig, Sanna, Emma eller Marie)

En massa vackra flickor, alla av slumpen iklädda svart, befann sig under gårdagen i en rymlig trea någonstans i Lund. De åt bröstmuffins och snoppkakor och drack alkoholfri sidor och alkoholfull honungssnaps samtidigt som de kände och klämde på saker på ett demonstrationsbord. Ja, och fnissade gjorde de också.

De drog vidare till Malmö och till den mixade gay/straightklubben Wonk i Malmö. Där dansade de bland barbröstade bartenders tills Singstar- baren öppnade klockan ett och sedan gick många fram och tillbaka mellan dansgolv och sånggolv. Utom yours truly som höll sig bland schlagern, dragsen och sången.

Tack för en underbar kväll!

glada bagareIkväll var vi som sagt ett gäng som bakade speciella kakor till morgondagens fest. Jag är bara skyldig till bilden på mina kära grannar, annars var det Emma som var fotograf. Vi hade kanonkul även om det blev väldigt knasiga sockerkakor i vilka bland annat mjölet uteblev... det är alltid hysterisk kul att baka med Sanna, kan jag lova!


ge mig energi

Just nu är det en massa röra och mest utvändigt. Vill någon komma och fredagsstäda åt mig?

Nej, jag trodde inte det. Men ikväll bli det kul, då ska jag, Sanna och Marie baka genitala kakor, så att säga. Till paradispartyt imorgon. Och imorgon ska det bli extremt kul! Vi ska dra vidare till nattklubben Wonk i Malmö och dansa sönder, vet ni hur mycket jag längtat efter att få gå ut och dansa? Det har inte hänt alls i höst och det gör mig lite deppig.

Nu får jag väl ta tag i saker. Pust.

fröken tvärtemot

Imorgon går min mjölk ut. Jag borde dricka upp den.

Diskhon är fylld med disk. Jag borde diska den.

Mobilen är full med sms. Jag borde svara på dem.


brist på sysslor

Jag är nu tre dagar in på min nya kurs. En föreläsning. En diskussion. Nu är jag ledig i en vecka med blott hundra sidors litteraturläsning att förkovra mig i. Ändå har jag jättedåligt samvete när jag sitter och läser en tidning i lugn och ro och inte ens kikar åt skolarbete. Är det verkligen rätt att det är så lugnt?

Jag önskar dock att vi kunde få fler föreläsningar. Jag vill inte vara ledig en vecka, jag vill gå till skolan, träffa människor, få rutiner, känna mig nyttig och produktiv.

rara sconesKlockan nio igårkväll fick jag ryck och slängde ihop en sats scones. Jag ville ha lyxfrukost idag men kände mig själv så pass väl att jag visste att jag aldrig någonsin kommer gå upp tidigare för att baka frukostscones innan föreläsningen.

Jag följer Leila Lindholms grundrecept med överstrött råsocker. Lika goda med eller utan någonting på!

7 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl råsocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
125 gram smör
2 ägg (ett till pensling)
2 dl mjölk

Rör ihop de torra ingredienserna och nyp sedan ihop dem med smör tärnat i bitar.
Vispa ihop ett ägg och mjölk.
Blanda allt till en deg. Forma till en lång orm och dela i cirka sex stora eller några fler små bitar. Min pojkvän kom på att man kunde lägga dem i muffinsformar placerade i en muffinplåt för att de ska hålla formen (och så blir de ju lite sötare). Pensla med uppvispat ägg och stör eventuellt över råsocker om du vill.
In i ugnen på 250 grader i tio minuter.

Lätt som en scone! Tar max en halvtimme totalt.

hejdå the ark

Breaking up with God på Spotify

För några veckor sedan (någon månad försent) hörde jag talas om att The Ark skulle lägga ner. Usch och fy! The Ark är utan tvekan mitt favoritband någonsin och deras nya album har alltid inväntats med glädje och spänning.
Men nu är det över. Det sista som släpps är ett greatest hits- album med två nyskrivna låtar, och som final ska jag försöka gå och se dem när de under sin avskedsturné besöker Siesta- festivalen i min gamla hemstad Hässleholm. Det blir tredje, och alltså sista, gången jag ser dem.

Även om jag tycker att nyheterna är hemskt sorgliga så håller jag med om Ola Salos resonemang. Att det är bättre att lägga ner medan man fortfarande är bra istället för att bli något uttjatat gammalt band som liksom går på ånga. Och kanske kan vi istället se framemot Ola Salos solokarriär? I dokumentären som gick om honom häromåret hintades det litet om att han skrev låtar inte bara åt The Ark, utan också åt sig själv, låtar som inte var The Ark men däremot Ola Salo.

Tack för fem fantastiska album, en oerhörd Melodifestival och extatiska shower!

ur led är tidenNu har äntligen mitt vackra armbandsur från tradera ramlat ner i brevlådan. Passformen är som om den var gjord för min handled, den sitter absolut perfekt och hade den varit en millimeter mindre hade den varit för liten. Enligt säljaren är den från 30- eller 40- talet. Älskar't!

kattungarna i trädgården


Kattungar gör allting bra. Vissa dagar känns det som att man skulle ha ett gäng, för hur kan man vara ens lite nere med en massa kattungar? (jag känner mig lite ensam och sysslolös idag, det är allt)
En dag i sensomras hemma hos min pojkvän bodde det kattungar i trädgården. Det var fyra stycken och de var hemskt skygga. Två spräckliga, en fluffig och en svart. Den svarta var mest blyg av alla och kikade fram först långt efter att de andra gått fram till maten vi satt fram. Efter många försök och trygghetsbetygelser kunde man nästan klappa de spräckliga katterna. Men den lilla svarta, den sprang iväg innan man ens hann röra sig. Men den var också den sötaste av alla ungarna!

en hjärtenypande historiaEfter ett program om en kvinna med trädstamsben läste jag på om Elefantmannen. Honom har jag hört talas om i föbigående men aldrig riktigt vetat vem han var. Så nästa film som ska ses i min nya 1.20- säng blir "Elefantmannen" av David Lynch, som vad jag har hört ska vara en ganska bra film.

För er som inte vet (och informationen baserad på Wikipedia) så var Elefantmannen en man vid namn Joseph Merrick som vid fem års ålder drabbades av missbildningar som blev allt värre. Efter att ha rymt hemifrån som tonåring fick han jobb som  circus- freak och förblev så tills han träffade en läkare som intresserade sig för honom. Elefantmannen, som tros ha lidit av en sjukdom som kallas Proteus syndrom, skrevs in permanent på London Hospital och bad efter en tid om att få bli förflyttad till avdelningen för blinda. Han hoppades att på detta vis skulle en kvinna kunna älska honom och istället för att bli rädd för hans yttre.

Merrick blev efter sin inskrivning vid sjukhuset något av en kändis bland 1800- talets storheter (bland annat prinsessan Alexandra av Wales). 28 år gammal avled han i sömnen av orsaker som idag inte är helt klara. Den officiella förklaringen är kvävning men hans läkare sade att han förmodligen hade försökt sova liggandes, som en vanlig människa, och att nacken därför knäckts av tyngden från hans huvud.
man tager vad man haver

Igår fick jag lust att måla en ful gammal furufärgad tavelrav från Ikea vit så att den skulle matcha sin plats i min lilla sovalkov. Vad gör man klockan nio en söndagkväll när man vill måla nununu?
Använder tipp-ex.
Tack och lov var jag ute efter en ram i lite shabby chic stil och det var precis vad jag fick. Ni får inga bilder men ni kan ju tänka er...


uppsving

Imorgon börjar min nya kurs - Kulturadministration, 60 hp. Det känns bra.

Min lägenhet är till hälften iordning och till hälften inte. Ändå känner jag mig avslappnad. Det känns bra.

Jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på ikväll. Äta frukost och titta på film kanske, kanske baka bröd och sätta surdeg.
Äsch. Jag har myst med säng och film hela dagen och vet inte om det vore det absolut bästa om jag ska lyckas somna ikväll. Å andra sidan börjar jag inte förrän ett imorgon (va, är det normal att ha upprop så sent? Jag har råkat slänga min uppropslapp och går helt på schemat nu, ooj).
Dessutom får min keyboard numera plats att stå uppe vid sängens fotända när en sänggavel inte upptar platsen längre. Mycket härligt!

Nu ska jag i alla fall äta yoghurt med äppel och kanel. Det känns extremt bra.

sandra beijers morotssoppaMm. Jag lagar gärna Niotillfems underbara soppa och äter med massvis av persilja och parmesan. Så gott så att jag ryser litegrann. Se recept här (direkt kopierat från bloggen):

"- Morötter (typ en och en halv per person kan man tänka)
- Lite kålrot
- Zucchini (kanske en halv?)
- Lök, exempelvis gullök, purjolök och vitlök.
-  Chili
- Creme fraiche

1. Koka upp vatten. Tänk att du behöver ungefär 4 dl per person. Skär grönsakerna i bitar och lägg i vattnet när det kokar.

2. I med grönsaksbuljong. En tärning per halv liter ska det vara.

3. Hacka löken och chilin (kanske en halv chili) och ha i när det gått några minuter.

4. Låt alltihop koka i sisådär 10 min. Krydda med salt, peppar och lite persilja.

5. Dags att ha i creme fraichen! I med hela burken bara.

6. Mixa soppan slät.

7. Hyvla över lite parmesan och servera. Klart!

Själv brukar jag hoppa chili eftersom jag inte är ett stort fan av det." 


Ingen soppa ikväll i alla fall. Vi ska laga biffar och jag har önskat att få göra dem eftersom jag aldrig gjort biffar förr. Man lär sig något nytt hela tiden!

projekt: sova 

(bilderna har lite olika nyans på grund av ett mörkt rum och på grund av att jag inte orkar ändra den som blev sämst i GIMP igen)

 

Nu är sängflytten över. Det såg bokstavligt talat ut i lägenheten som att jag just flyttat in! Och inte blev det så trångt som jag trott heller! För att jag ville skala av sängen från rummet litet mer nu när den är större så satte jag upp flortunna gardiner från Ikea som kostade 35 kronor. Skapa ett intryck av en sovalkov, liksom. Jag vet inte om det kommer att hålla ens, eller om jag blev nöjd. Jag får vänja mig och se. Vad tycker ni?

 


inte illa

Nu är Ikea- besöket över och jag är trött så jag vet inte vad. Men det hjälps inte, jag måste fredagsstäda. Imorgon kommer min säng, det blir stökigt, bökigt men fint när det är klart. Finast hjälper ju mig såklart, det är jag väldigt tacksam för!

Ikväll ska vi fira Sanna med ett mousserande vin som smakar äppel och jord och jag ska säga att detta blir tack och hej för ikväll. Men jo, kan berätta att jag vann en budgivning på tradera på ett damur från 30- talet, 233 kronor plus frakt. Inte helt illa pinkat!


random

Mjau. Räkningarna jag fick idag ligger bortglömda i ett durkslag. Jag orkar inte titta på dem idag, idag gör jag ingenting sådant. Det gör jag när det är dags att betala dem så att jag slippe deppa i förväg. Telefonräkningen jag fick gav mig depp nog.

Imorgon ska jag till Ikea med mitt hjärta (torr-humor-varning: det är ju svårt att gå alls utan hjärtat) och köpa en större säng. 90 blir 120 blir 30 cm längre blir mindre sovkiv blir skönt. Blir trångt blir intressant att se hur der egentligen ska få plats men allt löser sig, sa han som sket i vasken.

Blir trött Sandra som tittar färdigt på sin film nu. Pussgonattochsådär

du är ju inte klok, madicken

Idag slutade min kurs och nu har jag tre och en halv dags total ledighet. Tror jag ska fira med att städa och rensa.

tar ut min ilska på skånetrafiken

Tänderna värker, huvudet värker, ögonen värker.
Jag kan inte sova.
Saker som jag borde tänka på annars letar sig fram i mitt sprängande huvud och jag vill helst att tankarna ska låta mig vara. Det gör för ont för att tänka på sådant seriöst just nu.

Inte för att tankarna i sig är smärtsamma. De kräver bara mycket uppmärksamhet och känner sig väl tillräckligt ignorerade. Tankar om hur jag borde träna, äta ordentligare, dricka ordentligare, göra en massa saker ordentligare. Det är mycket nu. Jag borde skriva en lista för mig själv.

Dessutom var iPoden urladdad just som jag ville vaggas till sömns av den. Senaste generationen iPod Nano. S.u.g.e.r. Jag är alltid noga med att stänga av och knapplåsa men tror ni inte att den laddas ur ändå? Jag har märkt att den ibland sätter på sig själv fastän jag stängt av och låst. På kundtjänst sade de bara till mig att återställa den. Det fungerade en liten stund. Men jag orkar inte krångla med returer och en massa sådant. Och så väntar jag på ersättning från pucko-skånetrafiken för en taxiresa som jag fick ta. Människan på deras kundcenter lovade att jag skulle bli ersatt de pengarna. Undrar om de tänker höra av sig någon gång snart. Grismögar.


the bluesNej, det har jag inte. Men fina saker är blåa. Som mitt nya nattlinne eller fågelboet i det blå.

bara för att det var så himla gott!

Receptdags!
Igår spontanlagade jag pasta med kantarell och broccolistuvning eftersom jag hade billig broccoli, frusna kantareller och en massa vispgrädde över sedan måndagspannkakorna. Well, till den här rätten ska man egentligen ha matlagningsgrädde men jag spädde ut vispgrädden med mjölk.

Kantarell- och broccolistuvning

1/4 liter kantareller
1 broccolibukett
2,5 dl grädde
smör
2 msk vetemjöl
soja
salt
peppar
parmesaneost

Stek kantarellerna i en kastrull med cirka 2 tsk smör eller mer om du vill det. När de stekt en stund slänger du i upphackad och sköljd broccoli och rör ihop alltsammans. Tillsätt grädde och mjöl efter en liten stund och rör som om det inte fanns någon morgondag (eller i alla fall lite hela tiden så att det inte bränns i botten).
Smaka av med salt och peppar och en liten, liten skvätt soja. S lärde mig att det tar fram smakerna mycket bra och det gjorde den. Sedan hade han i lite riven parmesan. Jag blandade allting med en massa spaghetti och toppade med ännu mer parmesan.
Smaklig måltid!

en pytteliten bostadsyta

Just idag är jag gudomligt trött på mina 21 kvadratmeter och mitt norrfönster. Aldrig solsken och ingen plats för någonting. Men för att fortsätta på samma linje som jag påbörjade igår - jag är tacksam att jag har en lägenhet med så underbara grannar och så nära affären. Och jag har skapat ett väldigt mysigt krypin ändå.


nödvändigt

Håhåjaja. Idag har jag utfört en massa nödvändiga tråkiga ärenden. Lämnat en miljon böcker och lånat tre nya. Köpt ny mascara. Nya strumpbyxor. Ett impulsköpt rea-plagg (det får man för 75 kronor). Examenspresent. Och choklad och mat. Nu ska jag hänga tvätt och sen ska jag blixtplugga i trettio minuter innan jag ska laga mat och städa köket och ge mig ut på hemliga äventyr.


tack för en underbar vanlig dag

Positivitet genererar positivitet.

Och tvärtom. Under hösten har det varit väldigt mycket koncentration på måsten och det har känts som att mycket har gått fel. Nu, efter en extremt välförtjänt julledighet, så tar jag nya tag och ser livet genom glada ögon igen. För att träna på att fokusera på det positiva vill jag dela med mig av ett råd som jag tänker försöka använda mig av.

Att varje kväll innan man somnar komma på tre saker från dagen som man är tacksam över. Det kan ju vara vad som helst! Jag tror att tacksamhet ger glädje och ödmjukhet inför tillvaron. Min första får bli här på bloggen:

1. Mina vänner och grannar. Jag är god vän med mina grannar och det är glädjande att få sitta däruppe tillsammans med sin bästa vän och äta gott och titta på Star Wars III.
2. Jag har fått ha en mysig dag med en mysig säng, en bra film och inga direkta måsten.
3. Jag är tacksam över kupongen jag fick som gav mig en välbehövlig vara helt gratis.

Inspireras av Agnetha Fältskog!
en bild säger mer än tusen ord 

Under ett tillfälle i höstas åt jag sushi tillsammans med en kär gammal kursare. Hon visade ett fotoalbum som hon påbörjat och vi reflekterade över hur roligt vi tycker att det är att bläddra i föräldrars och morföräldrars gamla album. Nu hamnar ju allt på datorn och i bästa fall facebook, men vad händer sedan då? Kommer jag att starta upp den externa hårddisken och visa mina barn digitala bilder i tusen olika mappar?

 

Svaret är nej. Så jag gick och köpte en underbart fin klippbok på Åhléns och här kommer jag att sätta mina bilder (långt mer roligt och kreativt än ett vanligt fotoalbum). Nu har jag skickat inte mindre än 80 bilder från 2010 och 2011 på framkallning. Klart inte alla, jag har valt ut speciella tillfällen och godbitar som jag tror kommer vara roliga att ha med.

Fler projekt under våren:
- lära mig laga sushi med Sanna
- hitta en kyrka att gå i tillsammans med Sanna
- eventuellt något mer. Förra våren tog jag ju pianolektioner och det tyckte jag mycket om. Men än vet jag inte vad min nya kurs kommer att innebära, den kommer att bli mer handgriplig än det jag läst innan. Håll tummarna för att jag gillar den för jag hoppas på att vilja ta en kandidat i det om ett och ett halvt år!


bad updating due to lack of inspiration

Men detta har hänt på sistone:

-jag har sett en fin film som heter "An Education", se den en lat söndag eller under en romantisk myskväll. Den passar nog lite närsom.

- det har varit årlig släktmiddag i Revinge med min underbara släkt, och två nytillskott: min pojkvän och bebisen Elsa. Nära tio timmars ätande, lekande, tjoande och tjimmande, det får gärna ske oftare!

- jag har en enda uppgift kvar på den här kursen och det kommer att bli väldigt intressant (inte på ett bra sätt) att ta sig an den.

världens mest onödiga söndag

Vilken tur för mig att jag inte försökte ta mig ned till stan för examensshopping eller studielitteratursletande idag. Det är ju trettondagen. En dag som räknas som söndag och som gör att bussarna går sällan och inte särskilt sent och att mataffären stänger klockan åtta och övriga affärer öppnar ungefär inte alls.

"Nej", sa jag till Sanna, " vad är det egentligen som är så speciellt med trettondagen? Varför inte elva dagar efter jul?" Wikipedia berättade för oss att trettondagen är en helgdag som hedrar de tre vise männens färd med gåvor till Jesusbarnet. Med andra ord, världens mest meningslösa röda dag. Jag tycker att de tre vise männen finns med på ett hörn på julafton också, med Jesus, Maria, Josef, åsnan och herdarna. Jag förstår inte riktigt varför vi ska stänga ner hela världen för att det var tretton dagar sedan tre vise män gav presenter till Jesus? Då vill jag införa röd dag på Mickelsmäss också, och Kyndelsemässodagen. Och min födelsedag också.


ibland vore det bra att kunna stänga av hjärnan

Igårkväll tränade jag för första gången på Gud-vet-hur-länge. Yoga.
Att släcka lamporna och ha en lugn stund i ljuset från dansande lågor och ljudet från ett meditativt piano var precis vad jag behövde. Plötligt, när jag stod uppochned och försökte koncentrera mig på andningen, så slog det mig hur mycket tankar som studsade runt i huvudet. Hur mycket tankar som studsat omkring i huvudet samtidigt under en lång tid. Att plötsligt försöka stilla dem var en enorm lättnad men också väldigt känslosamt.

Jag förstår egentligen inte hur jag lyckats stå ut med hamrandet och hoppandet i huvudet under en så lång tid. Utan organisation. Skola, jobb, nära och kära, planer om träning, middagar, fester, möten; papper, skolsaker, människor som vill ha saker från mig, människor som vill att jag ska göra saker, saker som jag tar på mig, dåligt samvete... ni förstår.

Nu hoppas jag att jag under våren kan lyckas ta det litet lugnare istället för att gå och känna det där ständiga magknipet, det som säger att det alltid finns något annat jag måste komma ihåg att göra eller tänka på. Ibland vore det bra att kunna stänga av hjärnan.

vintervärmeUppvärmande choklad på Sandras vis

2 dl mjölk
2 tsk kakao

2 1/4 tsk socker

en skvätt kanel

en nypa vaniljsocker

 

Värm upp mjölken och blanda ihop de torra ingredienserna i en mugg. Häll över en litegrann av mjölken och rör ihop tills det blir en chokladig gegga. Häll sedan på resten av mjölken och rör om. Detta gör att man slipper äckliga kakaoklumpar som inte löses upp och smaken fördelas liksom bättre.


sushi på skånska

Dagens lunch inmudigas på Klostergatan 7 här i Lund, på Rå Epok eller Sushi på Skånska som vi brukar säga. Här finner man sushi gjord på fisk som inte blivit odlad långt ifrån våra skånska slätter, utan det är lokala och miljövänliga råvaror som används, och fisk som inte är utrotningshotad. Istället för misosoppa serveras en gudomligt god fisksoppa som är långt mer värmande.

För mig blir det en delad första plats som den godaste sushin i Lund, jämte Sushi2Go mittemot Magasinet. Och ett stort plus för omtanken om vår natur.

vinterdag

Gnistrande knarrande skare hård. - Karin Boye, "Vinternatt"

mitt grönskande hemJulen är över, året är nytt och nu vill jag ha slut på vintern. I lägenheten har varje tillstymmelse till varm julfärg åkt ned i jullådan och jag har istället satt fram en litet kyligare och pastelligare färgskala. Växtlighet, för det saknar jag nu.

Trädet är en julklapp från lillasyster och under det ser ni ringen som jag fick i julklapp av min pojkvän. Fina grejjer, va?

hej, jag lever!

Wow. Jag har inte skrivit någonstans alls sedan sist. Jo, en lapp till pojkvännen och diverse sms, men något annat? Nej. Nu påbörjar jag dock min sista workshopsrapport så smått, bara för att känna att jag faktiskt har börjat. Sedan ska jag glo på "Desperate romantics", äta flädersorbet och mysa.

RSS 2.0