på tentfronten...

... något nytt. Jag tror att jag kanske bara har två småfrågor kvar. Man vet aldrig med dessa essäfrågor.

Men ja, jag har inget särskilt att säga annars, mer än att jag lever än. Idag har jag haft en pluggpaus och istället utfört en massa massa ärenden, och spelat piano. Nu har jag nya krafter inför sluttampen!

en liten tribut till Ted Gärdestad

Åh, innan jag sticker för denna tentavecka - jag känner att jag verkligen måste göra en tribute till Ted Gärdestad, fastän det varken nära hans födelse- eller dödsdag. Det var en diskussion med en bekant, ett klipp från "Doobidoo" och slutligen ett youtubeklipp som nu gav mig denna idé, denna craving. Eftersom han är så himla bra!

Fem kända låtar som alla bör höra
- Jag ska fånga en ängel
- Come give me love
- Himlen är oskyldigt blå
- Oh, vilken härlig dag
- Låt kärleken slå rot

Fem mindre kända låtar som man bör höra (för de som finns på Spotify)
- Betlehem 
- Can't stop the train
- Orättvisan - sjungs på skånska! Ted brukade spendera sin barndomssomrar i Skåne
- Så mycket bättre
- Kaliforniens guld

Låt som ni inte visste att Ted sjöng:
- Hubba hubba zoot zoot (Ted och Michael B Tretow utgjorde gruppen Caramba, ett skojprojekt som blev till succé med just denna singel)

Jättesött klipp från Teds genombrottsår, 1972
Ted var med i Melodifestivalen fyra gånger - med "Oh, vilken härlig dag", "Rockin'n'reelin", "Satellit" och sist den här, duetten "Låt solen värma dig" med dåvarande flickvännen Annica Boller. Ni ser benet som Ted stampar takten med genom hela låten? Efter att ha sett klippet på tv förstörde han bandet, eftersom han retade sig ordentligt mycket på denna omedvetna rörelse.
Och vad hände men Annica Boller? Tja, enligt någon på youtube är hon numera kattuppfödare...
Lite så!
Jag gissar att min syster kommer att reta ihjäl sig när hon ser detta inlägget, men hon får faktiskt erkänna att jag inte tjatar om Ted Gärdestad lika mycket nu som när jag var 18 år!

ångestfredag

Den nya tentan är helt beklaglig. Inkluderar en hemsk essäfråga, och efter en halvt bortkastad fredag så kliar det i kroppen på ett obehagligt sätt när jag försöker komplettera kunskaper om bildkonsten under 1800- talets första hälft med ett dito i Sverige. Allting i den boken är luddigt och mer skrivet i historieberättande stil istället för att berätta om bildernas olika kvaliteter. Till råga på allt ska jag inkludera tryck. Och fotografi. Och jämföra hela 1800- talets olika bilder. I en essä på två sidor. Måste bli klar på söndag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Förra tentan var aprolig (och jag fick VG utan några kommentarer mer än en "Onödig källhänvisning" och "Mycket bra" på). Den här får mig att slita mitt hår och gräva ner mig.

Det här gnället blir det sista ni hör av mig på ett tag. Imorgon måste jag helt begrava mig i mina böcker. Det lockar väldigt lite, eftersom jag mår dåligt av att se allt spännande som jag inte hunnit läsa under denna korta delkursen. Har någon lite tid att dela med sig av? Jag behöver mer än 24 timmar på dygnet!

Peace out och godnatt. Jag ska försöka tänka på vad Mika sjunger- relax, take it easy. Eller som Pellis forna jobbarkompis - ta det lugnt, relaxa. Nästan som en parafras, blev det ju!

shrinky

Min kära mormor och morfar var och hälsade på hemma hos mig i Lund för första gången!
Mycket trevligt! Istället för blommor tog de med sig en ursöt julljusstake till mig, och mormor hade hittat en gammal flintayxa i en skrubb, den hade tydligen legat i hennes farfars skrivbord när hon var liten, vart han hade fått tag i den är det väl ingen som vet. Men nu har jag den! En flintayxa!

Nu ska jag fortsätta på tentan vi fick idag. En analys av samverkan mellan färg och penseldrag i en 1800- talsmålning som jag själv valt. Och så ska jag titta på "Glee".

lyssnaHoppas att ni är medvetna om att soundtracket till New Moon ligger uppe på Spotify. Mycket bra!

ibland vill man dra en säck över huvudet

Pissdag!
Det är vad det har varigt. Riktigt pissigt.
Det har varit en såndär dag då man kommer försent överallt man ska, trots att man varit klar i en evighet innan man måste bege sig. Kanske för att cykelljuset åker i golvet och slutar fungera, och som fortfarande inte fungerar trots att man drar fram skruvmejseln och plockar isär och sätter ihop.

En såndär dag då man inte har ett enda plagg som man vill sätta på sig. Allt är fult av och det sitter fult på, punkt.
Och när håret bara är platt platt platt och trist som en grå dörrmatta.

En dag då en flottig stekspade åker ramlar ner på det nystädade golvet, en dag efter en natt med tre timmars sömn, en dag när inget hinns med och allting känns stökigt och man får lite ångest eftersom det ligger lite kläder på sängen.

Och så går man iväg på något som man nästan hoppade över eftersom man cyklade hemifrån, utan cykellampa, alldeles i sista minuten. Stormar in sist och stressat, och sätter sig bland vänner och obekanta. Sen sitter man på fikat och skojar och skrattar med människor som man aldrig träffat förrut, och med några som man faktiskt har träffat förrut. Och med några som man känner ganska väl. Och man äter mjuk pepparkaka, pratar Johan Glans och skrattar så att man knappt kan prata. Känner sig lätt, ledig och avslappnad. För ovanlighetens skull.

Fugly day with a bright red cherry on top.

mångsysselsättning

Så, vad har jag kommit fram till i mina desperata försök att finna det yrke i vilket jag kan gå upp i med hela min själv (ja, utopi- varning)?

Jag är ta mig tusan en mångsysslare. Jag vill lite hit och lite dit, och kan lite om mycket.
Det känns ju som ett himla seriöst yrke att satsa på. Mångsysslare. Såvida man inte bor i Stockholm och har kända föräldrar så är det nog en hopplös sysselsättning att satsa på.

Så jag söker vidare. Och läser biografin om Tage Danielsson i hopp om att finna lite inspiration. Att kunna lite inom många olika saker innebär dock också att man bara är lite halvbra på en massa. Och det duger liksom inte.

Det är lika bra att ta fram dammsugaren och käka rostat bröd så länge. Äta rostat bröd, det är jag i alla fall briljant på att göra.

midnight scrapbooking


symfoni i blått och vitt


annorlunda studier

Istället för att plugga har jag idag läst och läst om olika potentiella yrken, eftersom jag är trött på att plugga utan något direkt mål. Jag är ännu mer förvirrad nu. Och jag måste välja. Nu. Snart.

ingen rast


lite som en flickbok

Jag brukar alltid säga, att jag i min ungdoms glada dagar blev alldeles för påverkad av mammas gamla flickböcker som jag slukade. Böckerna om Lotta och Jolly, främst Jolly. I ärlighetens namn är nog de mina största influenser i livet - jag tabbar mig ungefär lika ofta som de gör, om än kanske inte i lika stor grad alla gånger.

Det senaste, som jag tyckte var väldigt roligt och som jag egentligen inte förstår varför syster och Sanna kallar det "typiskt Sandra", det handlade om en Mer med smak av päron.
I kön till godisdisken på bion beslutades det att jag skulle beställa till både mig och Sanna, för det skulle gå fortare då. En liten popcorn och en päron-Mer skulle hon ha. Tjejen i kassan frågade om drycken skulle vara stor eller liten. Ptja, tänkte jag, hon ville ha en liten popcorn, då vill hon säkert ha en liten Mer också.
Sannas min när hon fick den här minililla juice-boxen var väldigt rolig, och hennes reaktion ännu roligare. Men nu har jag blivit "åh, det var typiskt Sandra" och "din syster vet inte hur man beställer" med alla i närheten.

hjälp!

Min syster var här i torsdags, och när jag lämnade henne på stationen missade jag andra avsnittet av "Glee". Är det någon som vet vart jag kan se det streamat? Eftersom tv4 har gett sig den på att det bara är Idol, Robinson och Circus Möller som ska få repriseras, typ.

a snapshot of my life

Jag älskar kursen som jag läser nu!
Vi är, som jag tidigare nämnt, inne på 1800- talets konst och arkitektur nu. Wow. Läraren och böckerna har introducerat mig för en alldeles fantastisk fotograf vid namn Julia Margaret Cameron, som under sin tid blev kritiserad eftersom hon bara tog porträttfoton med lite ofokuserad skärpa för att öka den konstnärliga känslan.

Nästa vecka står avsnittet om art deco på litteraturschemat, och nu i helgen blir det läsning utav bara tusan. Med några avbrott imorgon för att hämta min cykel hos Sanna, dammsuga och laga pannkakor. Och just det. Skriva en bildanalys om penseldrag och färganvändning och effekter i en tavla som heter "Sömmerskan". Så typiskt mig att glömma att skriva ner katalognumret. Läraren betonade inte det viktiga i detta som vår andra lärare gjorde förra gången, men det är ju säkert uppskattat. Men allt löser sig!Fotografi av Julia Margaret Cameron


slopa hierarkin

Det har uppstått en diskussion mellan mig och en person, angående klassiker. Jag påstod att en bok som räknas till klassikerna inte var särskilt bra, och då var jag helt plötsligt inte mogen nog att ta till mig det verket och läste säkert bara deckare ändå.

Jag blir ganska less på att det finns böcker som måste vara bra bara för att de är klassiker. Jag kan inte ens förstå hur författare som Strindberg ens kan räknas till dessa, de verk jag läst av honom har varit tråkiga och... tråkiga. Men det är min åsikt.
Men det känns så fel att böcker och dess läsare och uppskattare ska ordnas i ett hierarkiskt system. De som läser deckare är omogna och har inte stil eller klass eller intellekt nog att uppskatta Hjalmar Söderberg. Men läser man Strindberg, då är man smart och belevad och kultiverad, så måste det vara.

Varför ska några få personer i någon akademi bestämma vilka böcker som är bäst? Varför kan inte var och en få bestämma själv vad de gillar, utan att bli bedömda som lägre stående varelser av de som råkar gilla att läsa exempelvis Strindberg?
Smaken är olika. Det viktiga är att man läser, tycker jag. Det må vara deckare eller Shakespeare.


något som kan likna en mini-recension

Så vare "New Moon", då.
Har aldrig varit på en premiär innan. Men det var roligt. Fullsmockat med småtjejer, som alla "oo"ade när Edward och Jacob äntrade bioduken. Som en av tjejerna i mitt sällskap uttryckte det, man "cringed a little" där man satt i biostolen, platser långt bak i mitten, när biopubliken skrek ut sin uppskattning.

Ok. Så jag antar att jag hela tiden varit i det så kallade Team Jacob. Mina edwardianska vänner blev lite Team Jacob när de såg "New Moon" ikväll, för han är helt enkelt underbar, både i boken och i filmen.
Det var hemskt snyggt filmat, det kändes inte som att de hoppat över en massa, dialogen var rolig och slagfärdig och det blev liksom aldrig tråkigt. Tyckte att uppföljaren var mycket bättre än ettan, "Twilight".

Som Benjamin skulle ha sagt: "New Moon" får fem av fem toasts. Kanonkul (och mest av allt, romantiskt som tusan)!

have yourself a merry little christmas

Nu är det lagom att julpynta, tycker jag! Jag brukar vänta tills första advent- helgen, men att ligga en vecka före med julpyntet när man missar två veckor av det, det tycker jag bara är finfint. Och nu är här så mysigt! Min bästa idé i år var at ställa en massa ljus på ena sidan av brudkistan (mitt soffbord) för att skapa en liten open fire- effekt.

Har bara haft det mysigt sedan klockan tre idag! Då stack jag till Sanna för att se första Twilight- filmen, som uppladdning för premiären av uppföljaren, New Moon. Som, for the record, var kanonbra, mycket bättre än ettan! Sen bröt vi fem i biobesökargruppen upp, och Smax följde med mig hem för lite te och Idol.
Happy weekend!


sova


min schwester sover räv på vägen till Marstrand, 2007

Igår somnade jag klockan halv elva. Jag har inte somnat så tidigt sen jag var tretton, skulle jag tro.
Sen var meningen att jag skulle gå upp lite tidigare och fixa lite innan föreläsningen. Men a fool am I, jag försvov mig i fyrtiofem minuter. Under föreläsningen satt jag som vanligt med tunga ögonlock, och när jag kom hem stupade jag i soffan och sov lite till. Är jag sjuk? Det kan ju inte vara normalt att vara såhär trött.

Anyway, jag får väl ta itu med läsandet nu istället för att uggla här också. Vår lärare skrämde upp mig inför tentan vi ska ha nästa vecka! Han är dum, man ska vara uppmuntrande tycker jag.


time for some fun fun fun

Wow, det blåser verkligen hårda vindar! När jag skulle hänga tvätten blåste jag iväg litegrann.
Ptja. Jag skulle ju kunna plugga. Eller. Jag tror jag kör en gammal lista först.

Aktuell plats: my sweet behind befinner sig på en stol framför datorn i min barackliknande lägenhet. 
Aktuell händelse: Thailand, baby!
Aktuell låt: Oh helga natt har redan smygstartat julen åt mig
Aktuella klädesplagg: jeansleggings och en indiantröja
Aktuella skor: mina fina Hunter- gummistövkar!
Aktuellt hår: lika långt och blont som alltid. Snart även solblekt.
Aktuella favoritprylar: ljusslingeklotet som jag fick i julklapp förra året
Aktuell bok: Alkemisten av Paulo Coelho
Aktuellt tv-program: How I met your mother och Glee
Aktuell film på bio: New moon på fredag!
Aktuell film på dvd/video/TV: Första Twilight- filmen innan bion på fredag. Och det är nog snart dags för Northanger Abbey också
Aktuell mat: allt med rotfrukter
Aktuell glädjesämne: att jag snart har ett långt jullov, och bion med mina kära kära vänner på fredag
Aktuell längtan: Thailand
Aktuell känsla: nere, palla plugga om feminism inom 1800- talets konst
Aktuellt uttryck/citat: When I get sad I stop being sad and be AWESOME instead- yes, Barney Stinson!
Aktuell favoritsysselsättning: hänga med mina vänner
Aktuellt jobb: om tre veckor, samma gamla

om sprutan med stort s

För ett tag sedan skrev jag om influensavaccinet, om man skulle ta eller inte ta. Om jag var för hög i hatten om jag struntade i att ta den eftersom jag är ung och frisk och förmodligen skulle överleva om jag nu skulle drabbas av influensan. Och så bad jag om era åsikter.

Jag fick en kommentar som jag tyckte var mycket bra. Den var baserad på det faktum att den nya influensan är extremt smittsam, och den handlade om att även om inte jag kanske skulle dö om jag drabbades, så skulle jag kunna smitta andra som inte har samma chans att motstå en fatal utgång. En mycket bra reflektion mitt i mina tankar på mig, mig själv och jag.

En av mina facebook-kompisar hade blivit frågat på vårdcentralen om vaccinet. Svaret blev en motfråga - ville hon ligga i respirator resten av livet? Så hårt kan visst svininfluensan slå. En annan hade varit på seminarium där de pratat om att om man ska resa till Asien, eller resa överhuvudtaget, så är vaccinet att rekommendera.

Sen går det ju mycket rykten om det ena och det andra om innehållet i vaccinet. När jag var på vårdcentralen var det många som skojade, men kanske med en gnutta allvar i skrattet, om att nu får vi se om jag lever imorgon. Vaccinet skrämmer, och frågan är vad som är medias höna-fjäder effekt, vad som är sanning och vilka som faktiskt är de riktiga riskerna. Experternas svar motsägs av andra experters svar (många experter är nog egentligen mest experter på att få sin egen ståndpunkt att verka vara den rätta, utan att ta med en andra ståndpunkts fakta. Man pratar exklusivt om det som får den egna ståndpunkten att låta bäst). Och det leder in mig på konspirationsteorier som florerar kring vaccinet. Det är medel som sprutas in för att staten, eller kanske superherrarna i Illuminati, ska hålla koll på vartenda steg vi tar. Det är ett steg till att massmörda befolkningen. Två av de teorier jag har hört och själv skojat om.
Kanske med en gnutta allvar i skrattet.

Konspiration och död eller ej, efter velande in i det sista så tog jag ändå sprutan. Mest för att alla andra gjorde det - när jag såg alla studenter som täckte nästan varenda kvadratmeter av Fäladstorget så tänkte jag att om så många väljer att ta det, så kan det ju inte vara jättefarligt. Kanske?
För det var därför jag egentligen inte ville ta sprutan - jag var rädd för att jag skulle bli en av dem som drabbas negativt av vaccinet.
Så svininfluensa eller vaccinet, det var lite som att välja pest eller kolera.det var finare i verklighetenOk, så jag är inte världsbäst på att fotografera mitt eget bakhuvud. Det är inget jag har tränat på. Men alltså. Jag är så stolt över frisyren jag gjorde idag, en ultrafin svinrygg! Eller french twist som det heter på utländska, det låter lite finare. Speciellt nu när det härjar svininfluensa, då kan man vara utan svin i håret också.

Så nej, det är inget fågelnäste eller skatbo, om det var er första gissning. Nu ska jag gå och plocka ner den här fina frisyren och se hur fint mitt utsläppta hår kommer att svänga åt ett håll.

Peace out!


nocturne

Det finns inget som lugnar min hjärna och vyssjar mina skrikande öron mer än att sätta igång det tunga och behagliga ljudet av pianotangenter som spelar Chopins nocturner. Speciellt nocturne op 9 no 2. Det är som bomull, som himelen för mina öron och för huvudet.

Det låter som tända ljus i mörkret, som en månskära på midsnattsblå himmel, som en stjärnklar kväll, som mjuka regndroppar på ett kronblad, som bläddrandet i en älskad bok med tjocka, mjuka sidor, som en tyst och ensam skogstjärn.
Så låter det.


drama drama drama

Hm. Har återigen lyckats (o)planera veckan så att den är helt smockfull och kaotisk och faktiskt lite ångestframkallande.
Torra höstlöv blåser in genom dörren, blöta höstlöv dras in, fastklibbade på skosulor, och får den nydammsugade lägenheten att se ut att vara i behov av ännu mer städning. Ännu mera kaos. Det måste vara rent!

Åh, vad jag längtar till Thailand. Inget kaos. Bara semester. Sol, bad och sommarkläder. Inga direkta planer. Två veckors floating!


vackra citat

Veronica: "Come on. Ruined lives? Bloodshed? You really think a relationship should be that hard?"

Logan: "No one writes songs about the ones that come easy"

min nya skiva med spindelhits! tillägnad spindeln på min dörr...

Melodi: Det bor en ängel i mitt rum.

Det bor en spindel på min dörr,

och han har lovat äta upp mig.

Han gör mig, rädd,
och jag vågar knappt gå i-in.

Aa aha ah ah aaa....


Melodi: Främling

Spindel, vad döljer du för mig,

i dina åtta ögon,

en svag nyans av törst nånstans,

men ändå.


Melodi: Honey honey

 

Spindel spindel, du hotar mig, aha

Spindel spindel.

Spindel spindel, hindrar mig, aha,

spindel spindel.

Jag vågar knappt gå iin

Det ser du duktigt till

och jag ser på dig,
 du är en skräckmaskin,

åh du gör mig livrädd!

 


tankar, bara tankar

Hela dagen har jag gått runt och varit svintrött. Inte längre.
Så fort man drar in fötterna under täcket och slänger håret över huvudkudden, då håller John Blund sig borta. Ingenstans kan man se honom.
Vi ska till Köpenhamn med klassen imorgon på ännu ett studiebesök. Uppstigningstid: noll sex noll noll. Läget är som det är, klockan är cirka kvart över tolv. Jag älskar Statens museum for Kunst och önskar att jag åtminstone blir pigg imorgon. Men med tanke på att jag tog det däringa vaccinet idag (hör och häpna), så är min enda förväntning de influensaliknande symptom som mor och syster hade.

Jag har också beställt en enkel biljett till Göteborg i januari. Ja, jag ska inte stanna där, men returbiljetten köper jag själv sedan. Den beställda biljetten står någon annan för.

Dagen har annars inte varit så produktiv. Jag hade inte så ont i armen, men tillräckligt ont för att tycka att skolböckerna kunde läggas åt sidan en dag tidigt. Istället blev det en massa "Veronica Mars". Och tjattrande i telefon och med Sanna som var här.


timmar

Det är på dagen exakt en månad kvar tills flyget till Thailand lyfter. Och det märks att pappa inte har flugit på länge. Han har nämligen planerat att vi ska vara på flygplatsen åtta timmar innan planet avgår. Det lär ju vara några timmar innan vi ens får checka in bagaget!
Voj voj. Åtta timmar på flygplatsen plus tolv timmar på planet equals så tråkigt att det knappt går att tänka sig.

jag idag

Hur i all världen kan det komma sig, att ibland ligger inspirationen så högt i topp att man nästan skjuts upp till månen som en raket. Och dagen efter är det precis som att lågan liksom gnistrar till i något halvhjärtat försök på morgonen, men innan frukosten ens är över hamnar de vatten på glöden och det blir liksom slaskigt.

Idag är det nog en sådan dag. En bra dag, men en dag som borde gås igenom utan en enda pretantion.

vem sa att tisdag inte var helg?

Ikväll ska jag titta på andra delen av Stephen Kings "Det".
Första delen såg jag igår, och trots förekommandet av en clown plus spöklik cirkusmusik, så höll sig skräcken på något konstigt sätt ganska så borta. Till och med när han tog fram huggtänder och hotade med att äta barn.
Jag vet inte om det berodde på att min lägenhet dansade i lågorna av hemtrevliga värmeljus. Kanske ska jag prova nedsläckt ikväll.

Men först ska jag tina upp hallon.

Smälta choklad.

Och ösa det över vaniljglass.

Ondskans högborg

På Juridicum, juriststudenternas tillhåll här i Lund, har någon skrivit "Ondskans högborg".
Alldeles underbart roligt! Juridikstudenterna i Lund har rykte (kanske oförtjänt, vad vet jag) om sig att vara väldigt pretantiösa, överlägsna och snobbiga, speciellt mot människor som läser humanistämnen.

Därför är det så klockrent roligt. Men ganska elakt.
Men ändå roligt.

romantiken i praktiken

 

 


Bild

På konsthistoria har vi äntligen nått min favoritperiod - perioden mellan slutet av 1700- talet och runt sekelskiftet 1900. Upplysningen. Romantiken. Främst romantiken.
Vi läser om sublima gotiska ruiner i målningar, spöklika gargoyler som efter Victor Hugos "Ringaren i Notre Dame" monterades på katedralen. Det känns otroligt passande att ta itu med den bok jag velat läsa länge - "Udolphos mysterier" av Anne Radcliffe, en av de gotiska skräckromaner som dök upp under den här tiden.

Hade jag fått välja närhelst i historien jag hade velat leva (förutom just nu), så hade jag definitivt levt under den här perioden.


sol och bad till jul

En dryg månad kvar tills vi jag tar mitt pick och pack och flyger till Thailand. Då dumpar jag "Janson's history of art" ett tag, då tänker inte jag på att femtio sidor ska läsas in på en dag. Jag längtar!

ledsna inteStudier kan vara väldigt slitsamma, och när man har läst och läst och läst så kan man bli så trött på allt att man kan spy på allt vad [valfritt ämne du pluggar] heter!
Jag rekommenderar en ledig dag i veckan. Även om jag har föreläsning på fredagar så försöker jag alltid att låta all tid efter det vara fri. Fuskar gör man ibland med det, men det är ett bra mål. Något att se framemot mitt i veckan när man kröker ryggen över böckerna.

bygga bo

När jag först kom till min lägenhet så gjorde jag ett ganska otappert försök att göra köket fint. Det vill säga, genom att ställa saker lite random, som på första bilden.

Men det fina med att bo in sig är att man med tiden upptäcker nya lösningar (jag ♥ nya lösningar). Man suger åt sig hemma hos- reportage och bilder från någon inredningstidning som en liten svamp. Man kommer på saker man behöver, man hittar saker på Åhléns och Granit och man blir lite förälskad och man tänker att pastan kan nog passa fint i en glasburk och en tjutande tekokare är ju fantastiskt praktiskt.

Ett snabbt ögonkast på bilderna. Jag kan knappt själv tro att det är samma person som har lekt inredningshjälte på dem.


tiden är i led

Finputsar tentinin imorgon. Yes!
Lite osäker på analysen och sista frågan känns lite rörig och ska jag kanske slänga in en parallell mellan aristokraternas frivola leverne under 1700- talet och den flirtande och flaxande damen i syndigt rosa klänning på målningen.
Men det är en lång dag imorgon också. TID.

svininfluensa, namnet på allas läppar

Och ja, det mest populära samtalsämnet i dessa dagar.
Det som kommer att stå i alla historieböcker om 80 år - hur svininfluensan kom likt Döden med sin lie och skördade liv. Eller något.
Jag har fått erbjudande om vaccin. Ehm. Vad anser ni? Ska man eller inte?
Själv känner jag inte. Men min mamma försöker med sin speciella propaganda, nämligen genom att berätta om att någon har dött och den människan var minsann fuuullt frisk. Men också 50 år.
Är jag nonchalant och dumdristig som tycker att jag är en vital och frisk ungdom och jag kan minsann bekämpa svinis? Har jag en alldeles för övermänsklig tro på mig själv?

Lämna gärna er åsikt för vidare publikation i kommentarsfältet! Anonym eller utfläkt med namn och adress och spretande ben - bara skriv!

i must find the strength to carry on

Ok, alla som tittar på Idol kommer att fatta att ja, jag tittade på Idol ikväll. Jag såg Erik. Jag älskade Erik. Jag grät och rös när Erik sjöng "The show must go on".

Men mycket viktigare - jag kom ihåg att jag gillar Queen så fantastiskt mycket, och nämnda låt måste vara deras absolut bästa! För alla er som inte såg Idol kan jag berätta att låten kom sex veckor innan den dekadenta sångaren Freddie Mercury dog, denne fantastiske man.
Lyssna lyssna!


ehm

Hej och hå i hallonskogen!

Jag har egentligen inget intressant alls att säga. Nej, jag tror jag skiter i detta. Glad fredag på er!

testa din matte

P.S.
Det var visst ingen som kunde svara på gåtan om lille Trille eller Humpty Dumpty, vadfalls?
Svaret är att han är ett ägg!
D.S

Men ok. En ny gåta.


När som jag var på väg yill Haag

en man med sju fruar mötte jag.

Varje fru hade sju säckar

med sju katter i varje säck.

Varje katt hade sju ungar

som låg och jamade i sin säck.

Nu spörjer och nu frågar jag: hur många var på väg till Haag?


framtid

Jag måste bara säga (och det här kommer jag att få sota sååå mycket för ifall jag blir underkänd), men det här är verkligen den roligaste och därmed enklaste hemtenta jag haft! Enkel känns den nog för att den är rolig.
Och dte får mig att fundera. Borde jag satsa på ett jobb som inkluderar konsthistoria?

ted+deportees= ganska lyckat

Åh. Alla som gillar Ted Gärdestad. Eller inte.
Alla som gillar låten "Come give me love"- här är Deportees tolkning av låten, med engelsk text (för nej, trots titeln så är låten faktiskt på svenska från början). Lyssna!

a riddle
foton av boken "Alice i Spegellandet" av Lewis Carroll.

Träsnitt av John Tenniel

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses,
And all the king's men,
Couldn't put Humpty together again.

-
Nursery rhyme/riddle

Varför kunde alla kungens hästar och alla kungens män
inte sätta ihopa Trille igen?


ode till vintern

När jag kom ut vid tvåtiden så singlade små diffusa flingor genom luften och landade på min mössa. På mina vantar. På hela mig. Så jag gick och satte mig i bibliotekscaféet med te, en chokladboll och mina böcker, och så mysigt har det aldrig varit att plugga förut.
Vintern, jag hjärtar dig.


Nu- kväll. Mina ljus ska få brinna och soppan ska få värma och läka. Och jag ska lyssna på ljuv musik och komponera ihop lite texter.

Vintern. Du är så fin.


två saker som är bra

1. Jag har biljetter till premiärvisningen av "New Moon" i Malmö den tjugonde november! PREMIÄREN!

2. Bandet Bond (inte James Bond, uärk)


curl up

Idag är det en sådan dag, då man vill rulla ihop sig i sängen med raggsockor och bara titta på film.
Tyvärr så är det ingen möjlighet för mig. Jag får göra det i nästa vecka istället. Hoppas att ni kan (om ni är lediga, vill säga)!

listig som en räv

Niotillfem tipsade om den här listan. Svara med ett ord!


var i hela världen skulle du helst vilja befinna dig just nu?
landet

vem skulle du vara om du varit en helt annan person?
anne shirley blythe

vilken egenskap önskar du att du besatt?
driftighet

i vilken färg är ditt drömhus målat i?
vitt

vilket dubbelnamn skulle du ge dig själv om du var tvungen?
ylva-li

vilket namn är det vackraste du vet?
villemo

vilket är det bästa ordet som finns?
trolsk

vad ser du som det största problemet vi har här i världen?
miljöförstöring

vad är det viktigaste att du hinner göra innan du bara är stoft?
barn

vilken saga är din absoluta favorit?
tom-tit-tot

om du bara fick lov att äta en sak i resten av livet vad skulle du välja?
pannkakor

om du bara fick lov att klä dig i en färg resten av livet vilken skulle du välja?
blå

om du bara fick lov att lyssna på en enda låt i resten av ditt liv vilken skulle du välja?
eloise

om du bara fick lov att se en enda film i resten av ditt liv vilken skulle du välja?
borta med vinden

om du bara fick köpa ett enda ting till vad skulle du välja då?
vinterskor

hur många kjolar äger du?
åtta

vilket språk är det vackraste du vet?
italienska

vilket bok ligger på ditt nattduksbord just nu?
udolphos mysterier

vilken årstid tycker du allra bäst om?
våren!

höstverkenJag känner mig som en utsliten liten husmor. Tvätten hänger på tork och ska snart hämtas, fyra tvättimmars tvätt. Jag har lagat en rotfruktssoppa och diskat. Slitit med hemtentan. Men än är det inte över. Hemtentan ska jag slita över ganska länge till innan jag får lägga mig till ro ikväll, och tvätten varken hämtar, viker eller lägger in sig själv.

Hujedamig. Nu är jag varm som en sommardag, mitt i kalla hösten!


busloads of fun eller helt irrelevanta tankar

När jag åker stadsbuss så brukar jag tänka på de andra bussarna.
Till exempel om en gul regionsbuss står bakom och verkar vilja köra. Då tänker jag, att de måste känna sig mer överlägsna, lite bättre än stadsbussarna. För de är större, fräschare och får dessutom köra utanför stadens gränser.
Men turistbussarna, de är nog ganska snobbiga. De tycker nog att de är mycket förmer än både stads- och regionsbussar. De är nog bussarnas brats. Blanka, stora fönster, mjuka och fräscha sittplatser, tv...

Undrar vilken buss som är the king.

joy to the worldNovember. Mindre än en månad kvar tills första advent.
Min julpyntningstradition har sett likadan ut i många år - stor julstädning veckan innan första advent, och fredagen är lika med juldekorationer och skivan "Jul i Betlehem". Det är underbart, det är mysigt, det är speciellt.
I år får jag dock njuta av julpyntade hem två veckor mindre än vanligt eftersom flyget bär mig och min familj till Thailand mellan den 11 och 26 december. Så jag funderat allvarligt på att börja julpynta två veckor tidigare. Fast det känns kanske alldeles galet för tidigt? Nej, jag får nog vänta ändå. Men tanken kittlar.

(hoppas bara inte att julkänslorna dras ner av rädsla inför flygresan)


kameliadamenGreta Garbo fotograferad av Henry B. Goodwin

 

Fint! Karlens utställning på Kulturen här i Lund rekommenderas varmt!


ler välling?

Bloggen är ungefär lika underhållande som det novemberväder som idag river i kläderna och bildar sjöar i stövlarna och lervälling utanför Universitetsbiblioteket.
Jag är nyss hemkommen från en föreläsning, en liten fika och ganska så effektivt plugg, skulle jag vilja säga. Borde man inte under en hemtenta känna att varför i fridens namn pluggar jag det här omöjliga skitet? Nej, den här tentan är lite halvknepig på sina ställen, men den känns också skitrolig! Nu blir det några timmars paus som ska inkludera att följa Sanna till Nautilus, äta, diska och handla. Sen ska jag sitta. Med böckerna. Framför mig. Jag har fyra dagar på mig efter idag att bli klar, så nu gäller det att ligga i så svetten lackar.

Hejja mig!

P.S. Min syster har startat en ny blogg igen.

vad vi gör

Min lilla mormor är inte så duktig på engelska. Men en sak kan hon säga, och det är att varje gång alla kusiner och föräldrar kommer på besök, då är det "high life".

När vi är på middag hos mormor och morfar, då äter vi alltid en massa först. Med litet varierande ljudvolym kring bordet. Sen lägger någon sig i soffan, och alla andra kommer efter, och då sitter vi där och minns, tjattrar och äter godis.
Sen brukar det vara någon som vill leka Galenpanna, och det är alla med på. För er som inte vet så innebär det att man skriver en lapp med en person eller en karaktär som man sätter på varandras pannor, sen ska man genom frågor gissa vem det är. Populärt under våra rundor är också att komma på fyndiga och litet smådolda ledtrådar. Igår var jag Charles Ingalls, Erik i Idol och... ja, någon som jag glömt. Min syster fick bli bland annat Maria Montazami och Krakel Spektakel, och även Anna Anka dök upp under första rundan.

Efter en stund bryter "de vuxna" (föräldrar och morföräldrar) upp, och vi som är yngre brukar börja med något kortspel. Som sedan byts ut mot ett spel som heter Pratmakarna som är himla kul, och som alltid eskalerar i en massa skrik och skratt (kanske mest skrik). Charader eller textremsor är också populära teman. Jag och min syster kan bli lite som Monica och Ross Geller ibland, om vi är i olika lag - då ska allting gå väldigt rätt till, helt plötsligt.

Ja. Det händer alltid något. Och vi har alltid så sjukt kul, och när man kommer hem är man alldeles utarbetad.
Fy vad vi har roligt!
Älskar er allihopa, och igår saknade jag er två som inte kunde komma!

RSS 2.0