a nerd is a person, typically described as being overly intellectual, obsessive, or socially impaired.

 
Alltså, det blir mycket pluggrelaterade inlägg nu och jag hoppas att ni har överseende. Nog för att jag studerat innan (4,5 år, give me a break liksom) men detta är en helt annan sak, en helt annan seriositet liksom. Ett helt annat tänk. 
 
Idag ska min tenta lämnas in, och samtidigt som jag tycker att det är en jobbig omställning att gå från helt lediga kvällar och helger till tentaskrivning hemma, så är det ändå ganska mysigt (kanske inte för min sambo haha). Mitt näste har blivit sängen, uppbunkrad bland en massa kuddar, och så kanske något gott att tugga på och så en stor kopp chai latte. Och känslan när skrivkrampen bara släpper!
 
Nu har jag lite tentaångest eftersom jag är lite ute i sista minuten. Så nu måste jag faktiskt sluta. Disconnecta blogg och Facebook. Vi ses imorgon!
 

pappas perfekta äppelkaka.

 
I helgen var det Kiviks äppelmarknad, som vi missade i år. Men, eftersom det är äppeltider i allra högsta grad vill jag ge er receptet på den absolut bästa äppelkaka jag någonsin ätit. Dessutom göres den i ett vips (tiden i ugnen är dock längre).
 
1. Skala en 5-6 stora äpplen, eller 7 stycken små. Jag tycker om sorten Aroma. Kärna ur och skär i halvtjocka skivor.
 
2. Vispa 2 ägg och 2,5 dl socker vitt och fluffigt. Tillsätt 2,5-3 dl mjöl, beroende på hur lös du vill ha konsistensen.
 
3. Smeta ut blandningen i en pajform och lägg sedan över äppelskivor. Strö över 1/2 dl strösocker jämt över kakan och pudra över ganska mycket kanel.
 
4. Smält 75 g smör och häll över hela kakan. Sätt sedan in alltihopa i ugnen på 175 grader, 35-40 minuter. Se till att kakan inte är rinnig när du tar ut den.
 
5. Servera som den är eller med vaniljsås, men den är så god att en nästan helst äter utan!
 

c'mon c'mon baby.

 
 
Glad söndag finingar! Idag ska jag skriva tenta och gå på lägenhetsvisning, men eftersom det är en solig söndag för er andra så kan jag ge ett Malmö-tips: Sugar Ditch. På hållplats Falsterboplan hittar du detta hak som påminner om en 50-talsdiner, fast något nedtonat. Det är hur mysigt som helst där, så jag rekommenderar dig att köpa en av deras fantastiska milkshakes (med ett cherry on top) och sen gotta ner dig i en öronlappsfåtölj. Stort plus för bra musik, och det var ganska lugn stämning där.
 
Tjingeling så länge!
 

en arg text om dumhet.

En tv-serie som gör mig upprörd, men som tyvärr understryker en alltför normativ trend i dagens Sverige, är Lyxfällan. Tittar inte på det överdrivet ofta, men det händer. Och jag blir lika förvånad varje gång, och jag tänker inte skräda med orden: hur kan folk vara så förbenat urblåsta att de köper dyra prylar för pengar de inte har, och antar att det löser sig när man tar ett lån? Människor har blivit så bekväma av sig. 
 
Det skulle aldrig falla mig in att köpa en lyxpryl för pengar som jag inte har. Hur kan man vara så dum i huvudet att man tar ett sms-lån? Det är sin sak att ta studielån, som är en ren framtidsinvestering. Det är också en annan sak att ta ett bostadslån, det är också en framtidsinvestering. Men en ny platt-tv är inte en framtidsinvestering. Folk är så himla ha-galna och den gängse uppfattningen verkar vara att de kanske plötsligt kommer skita ut de pengarna som de sedan måste betala, med skyhög ränta. 
 
Lyxfällan är således det värsta förnedringsprogrammet, eftersom de som deltar i de flesta fallen inte tänker längre än näsan räcker. Jag reserverar mig givetvis för de, enligt min uppfattning, få fall där det inte varit köp av lyxprylar som fått personen i fråga på fall, utan riktiga ekonomiska problem. 
 
 
 

but i put my heart above my head.

 
Bra saker med gårdagen, när jag sportade en svart och vit Harleqinesque stil:
 
- Beställde biljetter till Håkan Hellströms konsert i Malmö den 6 december!!!
 
- Åt tacos (bästa och enklaste maten)
 
- Lön, såklart
 
- Ja, ni har väl inte missat att New Girl dragit igång igen? Igår fångade vi andra avsnittet i den senaste säsongen.
 
- Höstsolen och den bitande höstkylan

an apple a day.

 
Det är så intressant, det här med branding och kommunikation. Saker som jag redan kände till litegrann men som jag tycker är sjukt intressanta, inte minst ur ett etnografiskt perspektiv. 
 
Ta det här med Apple till exempel, som byggde upp ett varumärke som nu nästan slagit ut antalet PC-användare. Redan 2008, när jag köpte min första laptop, ville jag ha en Apple- dator men det var för dyrt, jag var för osäker och pappa klappade på den trygga och stabila PC:n (en Compaq, sämsta). När den datorn efter tre år lade av var mitt sikte helt och hållet inställt på Apple. Vid det laget hade jag redan övertalat pappa att ge mig en iPod i födelsedagspresent istället för en MP3-spelare. Det kvittade vad folk sa om Macbooks, jag skulle ha en. När jag sedan fick min älskade dator, kände jag en lycka inuti mig över att äntligen tillhöra dem-som-har-Macbooks. Att jag skulle sitta där med ett lysande äpple på ovansidan av laptopen. Då hade jag ingen aning om ifall en Macbook var bra eller inte, men jag ville ingå i den kulturen, varumärket Apple erbjöd en känsla som jag ville åt. Tänk att ett varumärke kan besitta den kraften.
 

"2, sprid den här filmen".

 
 
Modeindustrin är ett debatterat ämne. En het potatis. Modeindustrin påverkar så många människor, särskilt unga tjejer, och det är faktiskt dags att klädkedjorna tar sitt sociala ansvar. Det gäller bland annat för miljön, vi är trötta på detta slit och släng- samhälle där kläder ibland bara blir engångsprodukter. Det gäller arbetsförhållanden i de länder där kläder sys upp, där de stora klädkedjorna vill slå ifrån sig och skylla på att det inte ligger på deras bord. 
 
Inte minst gäller det också de skönhetsideal som sprids. Föreningen Frisk & Fri har spelat in en reklamfilm i samband med att de, i smyg, lanserade size 0-märket "Miss Skinny" i syfte att lyfta debatten om de sjuka skönhetsideal som sprids genom medierna idag. Tänk att det finns sjuåringar som vill bli smalare. Sjuåringar?!
 
Se filmen, och följ gärna något eller några av de tre stegen. Det är inte mänskligt att svälta sig själv!

wont you let me walk you home from school.

Höstsol.


anteckning.

 
 
Just nu sitter jag på ett kafé och tänker mig att jag ska skriva si och så mycket. Distraktionerna är många och jag är sömnig. Stirrar väldigt skeptiskt på bildskärmen under tiden jag läser om public relations, marknad och annat smått och gott. Snart dags för en påtår, tror jag.
 
 

alphabet is the step to wisdom.

 
 
Nu är det höstkofta på! Idag inspirerades jag lite av Ulyana Sergeenkos klädda stil när jag promenixade iväg i min stickade tubhalsduk till dagens föreläsning. Jag försöker tentaplugga, det är nu en vecka kvar till deadline så det är bara att bita i det sura äpplet och sätta sig vid böckerna antar jag.
 
Försöker för övrigt trampa sönder de där Fröken Duktig-glasögonen och ta detta med studier och jobb med ro, ta det som det kommer. Göra mitt bästa här och nu. Hela våren har jag gått och tänkt, oroat mig, planerat och stressat. Försökt vara till för alla hela tiden utan att säga ifrån. Resultatet är total utmattning och nu tänker jag inte vara Fröken Duktig längre. Nu vill jag fokusera på det som är roligt och som ger varma och mjuka känslor i magen.
 
 

les weekend.

 
Här är min helg! I fredags, efter att jag utmattat sovit hela eftermiddagen, möttes jag och min pojkvän upp på Tusen Två för att äta hamburgare. 
 
 
Vi estraderade till Möllan och promenerade lite i Folkets Park innan vi gick tillbaka in till stan för att dricka kaffe på någon mysig och varm uteservering. Efter det, godis och en dålig gammal skräckfilm på Netflix, Leprechaun med Jennifer Aniston.
 
 
I lördags morse fick vi ett ryck, snyggade till sängen, fotograferade den och lade ut den på Blocket. Sen åkte vi till Ikea och köpte en ny, stor säng som vi väntar på i denna stund. Sen firade vi med sushi, Hitchcock och sen åkte vi till Lund för fest. Idag myser jag i soffan framför Glee och väntar på att fixa frukosten, Sebastian är för stunden ute på äventyr.
 

livets skörhet.

Igår var en tung dag på flera sätt. En av anledningarna till detta var att nyheten om Kristian Gidlunds bortgång nådde oss. Det var väl ingen chock antar jag, men på något sätt har en ändå haft känslan av att det löser sig och att han kommer att leva länge. Jag läste mycket om honom i våras i tidningen, i somras lyssnade jag på hans sommarprat. Det var fint, men om jag ska vara ärlig så ska en sådan som jag inte lyssna på sådana sommarprat. Jag börjar känna efter samma symtom och blir påmind om varför det inte lika gärna skulle kunna hända mig. Men det är väl det som är lite grejjen, att bli påmind om att livet är ganska skört. Jag började i alla fall kika in på hans blogg, men när jag väl började göra det hade Kristians penna redan börjat röra sig långsammare. 
 
Jag kände inte Kristian, men hans historia har kommit mig, oss, så nära.
Vila i frid, Kristian Gidlund. 

orange county jail.

 
Hej!
Studier långt in på kvällarna (och kanske inte så mycket som det borde vara på helgerna), men aftnarna härhemma avslutas numera med några avsnitt av "Orange is the new black" på Netflix. Jag trodde inte att jag skulle fastna för den serien alls, men plötsligt satt jag där och var tvungen att se nästa avsnitt, och nästa, och nästa. 
 
Höstvindarna biter plötsligt mycket kallare, jag hoppas att ni har en mysig halsduk att burra upp er i. Höstkyla är den bästa kylan att ta långpromenader i.
 

oh glory morning.


Måndag mårning. Jag åkte tidigt från Växjö till Helsingborg imorse för att gå på seminarium. Sov hela vägen men var ändå så trött. Sover så himla dåligt om nätterna till följd av vad som säkerligen är stressrelaterade symtom. Men en succékaffe och lite fina morgonsamtal gjorde morgonen uthärdlig ändå. 
Skämde bort mig själv genom att köpa Espresso House chailatte-blandning, otroligt gott! Nu får jag också anledning att använda den där mjölkskummaren som ligger i kökslådan, som vi snurrar på ibland bara för skojs skull.

det var natt jag skulle just gå hem klockan tre, i new york.

Igår! Monica Z!
Vilken fantastisk film. Edda var magnifik i huvudrollen och filmen var otroligt vacker och nära. Jag vet att någon i bloggosfären, minns ej vem, tyckte att det var synd att filmen fokuserade så på Zetterlunds dåliga mödraskap, men jag har svårt att se filmens mening, utveckling och autencitet om en skurit bort den biten. Det var ju något som säkert låg nära Zetterlunds liv och det hade varit bra att hymla bort.

Så hela morgonen har vi pratat om och spelat Monica Z här i Växjö. Se den!


sånt man gör en dag, en helg.

Hej!

Har precis varit och färgat håret hos min bästa i Kävlinge. Känns konstigt att göra det en vardag, på arbetstid?! Resten av dagen blir dock en massa tentaplugg. Det är galet vilken chock jag fått av den nya arbetsbördan på masterprogrammet, men jag märker hur intresserad jag är av ämnet kommunikation.

I helgen åker vi upp till Växjö, jag mår så bra däruppe hos mina svärföräldrar. På agendan står premiären av "Monica Z", och på söndag ska vi åka till min syster och hennes familj.


en text som säger mer än en bild.

Att ge tillbaka är något jag tänkt på väldigt mycket de senaste åren, utan att det genererat i handling. Först handlade det om att när jag kunde, hade jobb och pengar, då skulle jag skänka pengar till någon organsation.
Jag har tänkt på det extra mycket sedan förra sommaren, då min kusin hade läst en bok som handlade hur man blir framgångsrik. En av variablerna handlade om att ge tillbaka till samhället, inte nödvändigtvis genom att skänka pengar utan även genom att engagera sig. 
 
Och det är ju klart. Det senaste året har jag jobbat, tjänat pengar och skämts över att jag bara äter hela kakan utan att dela med mig av den. Ursäkten har varit att jag inte vet vilken organisation jag ska skänka till, jag måste undersöka vilka som är seriösa osv. Dömt att misslyckas, för människan är i grund och botten lat.
 
Nu äntligen har jag fått ändan ur vagnen, på grund av mitt hälsotillstånd den senaste tiden har jag funderat mycket över hur jag blivit, hur jag bara roffat åt mig och varit egocentrisk när jag för några år sedan hade så höga tankar om mitt sammhällsengagemang. Goda handlingar är väl sällan osjälviska, och en del i detta är ju att jag vill känna mig nöjd med att jag ger något tillbaka, lite som ett tack för att jag just nu har det så bra. Det är inget att hymla med. Men helt själviskt är det såklart inte heller, att ge tillbaka grundar sig ju också om att jag vill förbättra det på något sätt för någon.
 
Med detta inlägg vill jag inspirera även er. Eftersom jag inte har tid att engagera mig kroppsligt i något så har jag skänt en summa till en hjälporganisation och jag vill fortsätta att skänka samma summa månadsvis så länge jag kan. Och om ni inte kan skänka pengar, skänk vad det nu är ni kan.
 
Och tack för att jag får ha det så bra.

i' like a bird, i'll only fly away.

 
bild-60
 
Åhléns verkar ha slagit sig in på något gustavianskt spår sin inredning i höst, ljust skandinaviskt och så lite ornamentala järnprylar. Förälskade mig i den här spegeln som nu står på vår sovrumsbyrå. När en går förbi den känns det lite som en sådan där magisk gammal spegel, där en plötsligt kan skönja skuggor av det förflutna i det dammiga glaset. Nu har det varken hunnit bli dammigt och det har inte heller sett så värst gamla saker, men ni förstår känslan. Stort plus för att det sitter en liten fågel i guld längst upp på toppen och vakar över oss. Det kan behövas nu, de har gått rätt hårt åt oss på masterkursen och jag känner mig yr och undrar vad jag gett mig in på.

42 saker som jag gillar.

1. När det är fredag och man är hemma och har ätit take out, och man kryper upp i soffan med en skål med de godaste lösgodisarna.

 

2. Lördag och vi äter frukost i sängen, och medan han läser tidningen somnar jag om lite på hans arm.

 

3. Man har städat hela lägenheten och har precis ställt undan dammsugaren, och allt är rent, blankt och lugnt.

 

4. Nya höstkängor till strumpbyxor.

 

5. Att krypa ner i rena, krispiga sängkläder.

 

6. Sova med fönstret öppet och känna den svala brisen smeka sin sömniga kind.

 

7. Att gå på upptäcktsfärd i sitt gamla flickrum och hitta gamla fina foton som man glömt bort.

 

6. Den varma känslan när jag står i köket och bakar något jag kan nästintill utantill. Förväntan när det står i ugnen och när jag till sist tar ut plåten och doften sprider sig i hela lägenheten.

 

7. Att sjunga i kör och träna på sina olika ställer, och när man hör resultatet av alla stämmorna tillsammans. Magi!

 

8. Laga någon god pastarätt bara till sig själv, massa parmesan och sen avnjuta en gammal Audrey Hepburn eller Hitchcock-rulle.

 

9. Att ha en lite dålig dag och komma hem och slå på en DVD med "Vänner" för femtisjunde gången.

 

10. När man går på restaurang och man är precis sådär hungrig så att man nästan undrar om man ska klara sig, och de kommer in med mat som är så himmelskt god.

 

11. Att dekorera med fairylights.

 

12. Att vika origamitranor.

 

13. Att gå runt i affären i lugn och ro och plocka det man känner för, fingra och fundera och sen köpa den där goda men dyra dessertosten i delikatessdisken.

 

14. Att komma hem sent och min pojkvän har väntat med maten så att vi kan äta tillsammans.

 

15. När man har rester av någon kaka eller godis morgonen efter och man äter det till frukost (fortfarande tänker jag varje gång på hur bra det är att vara vuxen och bestämma själv).

 

16. Hemmafester som slutar med att alla sitter och sjunger för att någon satte på gamla fina låtar som alla gillar men ingen lyssnar på.

 

17. Dricka tequila-shots med bästa vänner och sen dansa utan att bry sig om världen utanför.

 

18. Vara hembjuden till någon på middag.

 

19. Laga middag tillsammans med en kompis och samtidigt sjunga "Köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar" från Madicken.

 

20. Beställa den där resan man pratat om så länge.

 

21. Tända ljus i badrummet och ta en lång dusch.

 

22. Att träffa min systerdotter och hennes lilla gosiga ansikte spricker upp som en sol.

 

23. Känslan av att låta fingrarna flyga över pianotangenter när man spelar en låt man kan utantill.

 

24. När man sitter på bussen en gå morgon och får på bästa låten i hörlurarna, och det känns som att man är i någon cool film.

 

25. Att vara ute och springa och ens runkeeper meddelar att det bara är 1 km kvar till målet. Och när man når målet och adrenalinet skjuter ut i kroppen och man orkar plötsligt springa lite till!

 

26. Att komma hem från hårfrisörskan med nyfärgat hår och man känner sig finast i världen.

 

27. När man beställt hem saker från nätet och man tittar i postlådan varje dag som om man vore åtta år. Och när det man beställt äntligen kommer är det nästan som ens födelsedag.

 

29. Iskall tranbärsjuice som blir lite sträv på tungan.

 

30. Att gå på stan på lunchen och det är sommar och man köper två kulor glass (citron och choklad) och sätter sig på trappan vid kanalen i Malmö.

 

31. Kalla tår när man sätter på sig ett par varma strumpor.

 

32. Att ha konstiga interna skämt med sina närmsta vänner.

 

33. Fantisera om alla platser man ska bo på, alla språk man ska lära sig och alla utländska caféer man ska dricka kaffe på en dag.

 

34. Att se en film man gillar flera gånger och kunna alla repliker och alla ansiktsuttryck.

 

35. Att sätta sig inne i en konsertsal och man ska se en musikal man längtat efter så länge.

 

36. När man sätter in linser efter några dagar utan, och man kan gå på stan och läsa skyltar igen.

 

37. Att städa hemma och springa runt och sjunga högt och dansa som en vettvilling.

 

38. Årets. Första. Jordgubbe.

 

39. Att läsa en bok där språket går som en pil rakt in i hjärtat.

 

40. När man kommer in på biblioteket en varm sommardag och ögonen är lite ovana vid dunklet, och man hittar en spännande, sliten bok att ta med sig ut i parken.

 

41. Att vara på resande fot.

 

42. Få en present med någon man sagt att man önskade sig för längesedan men glömt bort och den andre kom ihåg.

 

42 saker för att det är meningen med livet, enligt Douglas Adams


why live life from dream to dream.

 
Det är söndag och minsann, stor-blus-söndag. Lite franskt, lite Audrey, ni vet. Sådär slappt som det ska vara en söndag. Igår var vi hos mamma och pappa och myste i flera timmar, försökte tvångskrama vår folkskygga katt Silje men hennes ögon var stora som tefat och hon var stel som en pinne. Nu är jag själv hemma en stund och kör lite Glee i bakgrunden. Laddar inför höstens nya avsnitt.

breakfast at weekdays and weekends.

Nya frukostrutiner: kaffe, runding med skrattande ko, hembakad kanelbulle- och "Marknadsföringsboken"!

Idag har vi dock inmundigat frukost i sängen (får man när det är lördag) och sen shoppade vi loss innan vi åkte till mamma och pappa. Det är roligare att gå på stan nu när jag inte kikar i affärerna varje lunch!


back to happiness.

Den senaste tiden har jag gått hos läkaren eftersom jag varit stressad. Jag antar att det är många saker kombinerat som gjort att det till sist runnit över bägaren, men en variabel tror jag är betydande: nämligen den att jag inte släpper jobb på min fritid. Jag har vaknat mitt i natten och planerat upp nästa dag och det har snurrat i huvudet om kvällarna.
 
Nu ska jag plugga min master och jobba på 25% i två år. Jag har redan börjat bygga upp en inre stress över hur det ska gå. Men det är inte värt att stressa, varken innan eller under. Min nya strategi är att planera in pluggtimmar och göra det jag behöver under dessa tider, kanske mer när det behövs. Men att sedan ge mig själv tid varje dag där jag släpper skola och jag me-time. Och när jag pluggar finns inte jobbet, och när jag jobbar finns inte skolan. Jag ska ge mig själv avslappning och tid att stanna upp och andas, känna efter, njuta. Jag tror att det är viktigt, oavsett hur mycket man pluggar och jobbar. Och lita på att man gör sitt bästa och kanske ta sig tid att läsa en himla roman.

paint it black.

 
 
 
 
Idag kör jag svart och min älskade krage från COS. Ska strax cykla in till stan och uträtta ärenden- efter ett års heltidsjobb känns det mycket märkligt att sticka in till stan en vardag och uträtta saker! Sen är det dags för föreläsning och att plugga lite marknadsföring. Så kör vi!
 
 

vart du vill, så fort du kan.

Tjopp!

Första två dagarna i skolan är avklarade, det verkar bli tufft! Försöker mig på en ny pluggstrategi och gillar mina lärare. Det känns lite tufft eftersom mastern täcker ett ämne som skiljer sig ganska mycket från mina kulturstudier. Efter en dag med föreläsningar och näsan i böckerna tänker jag avnjuta New Girl och kanelbullebak.

(ny blus från Modcloth)


sing, sing, sing, sing, everybody's got to sing.

Hej måndag!
 
När ni läser det här sitter jag på introduktionsmöte på mitt masterprogram, spännande! Sista helgen som icke-student blev ju avfirad med pompa och ståt när vi ställde till med 20-talsfest här hemma, och det vart så lyckat! 
 
 
Här är jag nyfixad! Jag älskar 20-talstema och har kört flera gånger, denna gången skippade jag svart och hade en puderrosa drop waist-klänning från Modcloth och ett art deco-hårband från Asos, plus den obligatoriska fjädern. 
 
IMG_5349
 
Första gästerna och värden själv, redo att inta mingelbordet
 
IMG_5362
 
Våra nära vänner Anne och Sebastian var ett stiligt flapper-par
 
IMG_5357
 
Crustader med lemon curd och grönmögelost, och snittar med chevrékräm och serranoskinka. Recepten kom från boken Vintageparty som bland annat Emma Sundh, en av mina favoritbloggare, varit med och skrivit.
 
IMG_5358
 
Jag hade bakat macrons i 5 timmar dagen innan, vaniljsmak och citronsmak. Yam!
 
IMG_5360
 
Improviserade dekorationer
 
IMG_4539
 
Vi minglade runt och kramades och skålade
 
IMG_5375
 
Fint häng kring soffan med en massa härliga människor. Efter ett litet 20-talsquiz och några glas mousserande vin drog vi oss upp och dansade och sjöng, och ibland kom det på någon liten 20-talslåt och då försökte vi oss på både charleston och lindy hop. En riktigt underbar kväll!
 

RSS 2.0