i feel jolly, oh so jolly.

 

Hej!
 
Idag blir en lång dag, jag ska både jobba och skriva uppsats - och ikväll ska jag äta middag med mina nyaste väninnor! Så ursäkta ännu en mobilspegelbild, men de är ju så enkla och snabba! Idag är jag inspirerad av Emma Pillsbury i cardigan, krage och en kort pennkjol. 
 
Imorgon är det dags för ännu en Halloween-fest, men det blir ingen repris på förra veckans onda docka eftersom mitt hår ännu inte hämtat sig efter tuperingen...

"l" is for the way you look at me.

Hej vänner!
 
Jag skriver tenta denna veckan, en uppsats som ska göras på i princip 7 dagar. Helt galet. Vi lättar upp stämningen lite med lite foton som jag inspireras av.
 
 
 
 
 
 
 
Alla källor hittar du här.

laurent, lock up my hair shirt and lacerating whip.

 
Hoppas att ni överlevde stormen! Man kan absolut inte plugga när det stormar, då är det bäst att krypa upp bland en massa kuddar och lyssna på den vinande vinden. 
 
I söndags hade jag ju den där franska twisten som jag, i mitt söndertuperade hår, kände mig väldigt 60- talstjusig. Det var Elle som i sin firsyrspecial (där bland annat den varma Emma Sundh figurerade med sina piffiga vintagesnurror) hade en finfin guide till den perfekta franska twisten, eller svinryggen som den också kallas, så imorse svängde jag upp håret i en sådan ännu en gång. Det som tog tid var att leta upp tillräckligt många bobby pins. Tyvärr hade jag lite dåligt med tid så det blev bara en bild på alltihop. Kände mig lite som Tippi Hedren, eller varför inte som Rachel i tidiga säsonger av "Vänner"?
 
hedrenhitch
source
 
 
friends_rachel_ross
source
 
 
 

pumpkins scream in the dead of night.

Hej kära ni!
Nu lättar vi upp måndagsstämningen genom att titta på hur min helg såg ut genom Instagram, tycker jag. För er som vill följa heter jag soleii
 
 
I fredags pysslade jag i köket under eftermiddagen eftersom de här fina tjejerna skulle komma hit. Jag hade lagat svamprisotto, fransk citronpaj, chokladglass med citronsorbet samt en del glas vin. Uppdateringar blandades med mer djupa samhälleliga ämnen.
 
 
På lördagen skulle vi på Halloweenfest, temat var skräck. Jag tycker att dockor är bland det läskigaste som finns, så jag var utklädd till en ond docka helt enkelt. Såg sjukt oskyldig ut men skenet bedrog. Halloweenfesten var en hemmafest hos våra vänner Emelie och David, och de hade verkligen ordnat det bra! Ingång skedde källarvägen där de ordnat ett helt litet skräckhus med läskig musik, mystisk rök och folk som skrämde ihjäl en på vägen. Så stämningshöjande!
 
 
Väl uppe på festplan tröstades vi med drinkar, sen tröttnade jag lite på Sanna och försökte kill her of. Men så dumt, en kan ju inte skära i vampyrer! Denna upptäckt gjorde att mitt hår gick från lockigt till bara rufsigt.
 
 
På söndagen ville jag så gärna åka ut i skogen, och det närmsta vi kunde komma åt var Bulltofta Rekreationsområde. Gick runt med Sebastian och sparkade i höstlöven med höstkängor och min franska hårtwist, som jag gjorde av resterna av mitt söndertuperade hår. Gick till någon butik och hittade en Hollywoodfru-soffa och sen gick vi och åt galetter (matcrêpes) och gladdes åt min första avklarade tenta.
 
Hur har din helg varit? Skriv i kommentarsfältet om du gjort någon helguppdatering på din blogg!
 

ett viktigt inlägg.

I veckan hade jag ett samtal med mamma, om saker som jag varit väldigt upprörd över den senaste tiden. Jag har mått dåligt. Varit sjuk. Haft ont. På vårdcentralen och till specialistläkarna har köerna varit så långa att jag blivit fullkomligt nedslagen. "Tre månaders vårdgaranti", säger mamma, och i nästa stund säger hon att det i och för sig inte är många som kan hålla sig inom det, i alla fall inte i Region Skåne. På Lunds universitetssjukhus har man dragit in på cancervården, köerna till operation är längre än man förmodligen orkar tänka på. Födande kvinnor blir hänvisade till andra sjukhus, något som slutar med att de föder barn i bilen.

 

Är detta Sverige, Skåne, 2013? Det heter att det ska effektiviseras och sparas. Men vill vi verkligen dra in på saker som sjukvård?

 

Under mitten av 1900- talet väcktes tanken om Folkhemmet, politikerna insåg att Sveriges hälsa skulle bli bättre om fler människor hade möjlighet att ta del av det som tidigare varit överklassen privilegierat. Genom samarbete byggdes ett samhälle som stått som föredöme för många länder i världen.

 

Nu pratas det om skattesänkningar, ännu mer skattesänkningar än de som redan varit. Jag är inte den som är den, under åren har vissa typer av skatt kanske varit bra att ifrågasätta och titta två gånger på. Men absolut inte allt. Maria Rankka skriver i dagens Svenska Dagbladet om att åter sänka inkomstskatten, till exempel för att en ensamstående med 36 000 i månaden ska kunna bo i Stockholm centrum. Högerns opinion handlar om att ständigt förneka de växande klyftorna, medan rapporterna visar på en dramatisk ökning sedan 1995 och att andelen fattiga i Sverige ökat med mer än hälften sedan 90- talet. 

 

Vart lämnar detta oss i vårdfrågan?

Högerregeringen använder lockord i skattefrågan som anspelar till det egoistiska jaget. Jaget som tycker att om jag har jobbat ihop pengar, varför ska någon annan få ta del av det? Men det är just där problematiken ligger, i egoismen. Den skatt vi betalar försvinner inte i tomma intet, den går till att finansiera statliga instanser som exempelvis vård och utbildning. Vi har sett hur svångremmarna dras åt inom vården, det anställs inte tillräckligt med personal vilket har som effekt att köerna inom den statliga vården blir enorma. För de som är den lilla grupp rika, de som mest gynnas av lägre skatter, de har såklart råd att söka sig till den privatiserade vården. Kvaliteten minskar för som inte räknas till denna grupp människor. För varför ska jag betala för någon annans vård?

 

För att vi har allt att vinna på sett samhälle där vi samarbetar för att folk som har det svårt ska få det bättre. Om fler mår bra, är friska och kan arbeta, så kan fler få landet att gå runt. Det handlar inte om att, när det gäller en medelinkomsttagare i Sverige, att få några få hundralappar över i plånboken när man kan få så mycket mer tillbaka när man sedan behöver det.

 

Dina pengar kommer att finnas kvar, finnas för att bygga upp. 


let's turn on the juice and see what shakes loose.

 
Det är så himla fantastiskt med gryniga mobilbilder tagna i spegeln, tycker ni inte? Nej, inte jag heller. Jag är bara lite lat idag, hehe.
 
Kände mig så himla fin och proper igår, och fastän jag inledde dagen lite tvivelaktigt genom att glömma viktiga saker hemma och  att springa till bussen, så slutade den bra. Jag fick komma till jobbet och äta lunch flamsandes med mina underbara kollegor, och efter några timmars pappersarbete åt vi godis och hade möte (i vilken ordning man vill). Och idag är det fredag, och det är lön, och det är tjejkväll.
 
Under helgen kommer jag att plita på en viktig sak som jag kommer att publicera förhoppningsvis på söndag, och fram tills dess hoppas jag att ni har en underbar Halloweenhelg (fast är den egentligen nästa helg?) och myser med lite skräckfilmer, går och monsterdansar på lite fester eller ja, har det riktigt lugnt och skönt.
 
Kjol från Modcloth, jumper från A-Wear, löskrage från COS.
 

the travelling bug.

 
 
 
 
London, Rom, Paris, Berlin... nästa stopp på turnén genom de europeiska huvudstäderna är spanska Madrid! Blev överraskad av min sambo häromdagen som bokat alltihop och deklarerade avresa om cirka en månad. Såå...några tips på vad en hittar på i Madrid under en helg?

a series of names, words, or other items written, printed, or imagined one after the other.

Det var längesedan jag gjorde en lista nu, det känns som en lagom aktivitet såhär en onsdagseftermiddag tycker jag.
 
 Känner du dig lycklig och glad nu när hösten är här?

Jag tycker att hösten är och kommer att bli mysig, men tyvärr har jag mått ganska dåligt på grund av stressrelaterade kroppsreaktioner, vilket gör att jag inte njuter riktigt så mycket som jag vill.

 

Vad kommer bli ditt mest använda plagg i höst?
Strumpbyxor. Använder kjol och klänning mest jämt och kommer att liva uppi det grå med mysiga strumpbyxor.

 

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan – hur såg ditt liv ut?
För ett år sedan jobbade jag halvtid i receptionen på mitt jobb, och halvtid hade jag praktik på Mazetti-huset. Var rätt orolig för pengar men njöt av första tiden som sambo. Bokade resa till norra Sverige och såg fram emot det.

 

 

Vad gör du om dagarna egentligen?
Tja. Nu är jag ju delvis tjänstledig från jobbet, men jobbar kvar som ekonomiassistent på 25%. Övrig tid ägnar jag åt masterprogrammet i strategisk kommunikation. Det är mycket plugg! Så jag hänger en del på biblioteket, i Helsingborg eller hemma hos någon pluggkompis för att diskutera organisationer och strategi.

 

Vad har du för frisyr?
Långt, naturblont, just nu uppsatt i hästsvans men annars oftas utsläppt med invippad ändar.

 

Vad lyssnar du på för musik?
För tillfället är Glee säsong 3 igång på vår Netflix, Puck sjunger någon rockcover. I höst har jag lyssnat en del på Fleetwood Mac och mina musikfavoriter är som alltid Florence + the machine, First Aid Kit, The Ark och The Smiths.

 

Vad läser du?
"Evolution theory of management thought" för tvång, "Madame Bovary" för kul.

 

Senast tre inkomna sms?
"Tacopaj, onsdagsstädning och träning :) bra kväll" - från min pojkvän

 

"Hur gick det? Sa han något mer om tentan?" - från en av mina bästa kursare

 

"Härligt med Madrid!" - från en av mina bästa vänner

 

 

Vad var bäst med sommaren?
Sommaren var bäst på så många sätt. Det var min första sommar med semester och ledig sedan gymnasiet. Det var den första sommaren på länge som var riktigt fin. Och jag och min pojkvän hittade på så mycket olika och roliga saker mest hela tiden. Bland annat gjorde vi ett magiskt besök på Tivoli med ett par fina vänner (på den övre bilden kommer vi som vågade åka just av en riktigt snurrig karusell). Filminspelning, som innebar både 70-talsstyling, god mat och en väldigt spännande kväll! Plus att jag badade mest hela tiden, lycka! 

 

 

Vad var sämst med sommaren?

Alltså, jag tror inte att något var riktigt dåligt med sommaren. Kanske att jag blev ganska dålig sista semesterveckan, som var i mitten av augusti.

 

Senast köpta plagg?
Ja, det är ju fågelkjolen och den vita koftan från Modcloth som kom på posten i förra veckan. Har nu lite köpstopp vad gäller kläder, nu ska jag komplettera enbart med någon extra kofta till vintern.

 

Ditt bästa skönhetstips inför hösten?
Mitt bästa skönhetstips alltid är att göra saker man mår bra av, mysa framför tv:n med tända ljus, läsa en god bok eller gå ut och danska. Om man tar hand om sig själv tror jag att det märks på hela utstrålningen. Sådana här svar tyckte jag var helt värdelösa när jag var yngre och ville ha konkreta tips, men så är det. Mer konkret, motionera och ät mat som ger kroppen styrka och energi, och psyket glädje.

 

 

eat, drink and be scary.

2011
 
2010
 
På lördag, vänner. Så är det dags för den årliga Halloweenfesten! De senaste åren har jag klätt ut mig till Wednesday Addams, en flapper och Alice i Underlandet. Festen som går av stapeln på lördag har tema skräck och jag ska klä ut mig till något av det läskigaste jag vet... kan ni gissa vad? 
 

statskonst.

 
En dagens på biblioteket, där vi pluggat om riskhantering och fallet BP. När BP- katastrofen inträffade för 3 år sedan var jag ungefär sista person i världen som uppfattade detta - min strategi för att undvika nyheter var således framgångsrik. Tre veckor efteråt på väg mot en glassbar uppdagades detta, som provocerade mitt sällskap så till den milda grad. 
 
Nu har jag efter påtryckningar från flera håll börjat hålla lite mer koll på omvärlden, men syftet då var att försöka komma ifrån allt det jämmer och elände som matades ut i olika mediekanaler. Samhällsdebatt har alltid intresserat mig men det försvåras av det här med att inte ha koll. Att inte ha koll är också svårt när en pluggar ett masterprogram i strategisk kommunikation. Så nu blir det mer nyheter, kultur och omvärld på denna damens agenda.
 

att kyssas är som att äta soppa med gaffel - man får aldrig nog.

 
bild-68
 
Recept, recept, recept. 
Vi har så många projekt igång här hemma nu, eller ja, mest jag. Vi har bestämt oss för att ha speciella matdagar i veckan, både av hälsomässiga och miljövänliga skäl. Två dagar i veckan serveras det vegetarisk mat, en dag i veckan är det raw food, till exempel. Någon dag blir någon GI/LCHF variant eftersom Sebastian helst undviker kolhydrater.
 
Jag har också beslutat mig för att bli bättre på att ta tillvara rester och saker som finns i kylskåpet. Jag läste en inspirerande artikel om en man som bestämde sig för att leva ett år utan att använda pengar. Han menade att vi slänger så mycket mat nuförtiden eftersom det är så enkelt att plocka upp nytt i butikshyllan, vi tar det för givet. Om vi själva hade producerat vår mat så hade vi aldrig slängt så mycket som vi gör idag, och det tyckte jag var en bra poäng. Och jag skäms lite eftersom jag vet att jag ofta slänger slattar, men det blir ju så himla mycket i längden.
 
Nu blev det en smärre novell istället för det jag egentligen ville komma till, nämligen världens godaste och enklaste soppa, och det är Niotillfem-Sandra som lagat denna från början, men idag lagade jag följande variant:
 
6 portioner
 
12 dl vatten
2 tärningar organisk grönsaksbuljong
2 morötter
1 palsternacka
1 liten kålrot
3/4 zucchini
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
persilja
parmesan
salt, peppar
 
Koka upp vattnet i en mellanstor kastrull.
 
Skär grönsakerna i bitar, det är inte så noga att de är finhackade eftersom soppan ska mixas, men inte för stora så att de inte hinner koka färdigt. Ha i grönsakerna och låt koka några minuter.
 
Tillsätt vitlöken och purjolöken tillsammans med buljongtärningarna. Låt alltsammans koka i 10 minuter.
 
När allting kokat, smaka av med salt, peppar och persilja. Ha sedan i en liten burk creme fraiche och låt koka upp igen.
 
Mixa soppan slät med stavmixer. Det går bra att använda vanlig mixer också, men det blir lite kladdigare (jag brukade göra så förr). Servera med riven parmesanost och persilja, och tt tillsammans med något gott bröd.

sunday clears away the rust of the whole week.

 
I går hade vi en riktig himla mysdag. Snarkade till sent eftersom vädret låg som en grå vägg utanför fönstret. Jag invigde ett par byxor som jag köpte för ett år sedan och som jag tycker passar först nu, och jag hade min favoritkofta från H&M med kristallknappar. Invigde även studiedisciplinen, satt vid matbordet och konverserade med händerna omslutna en kopp nybryggt kaffe. Lagade pannkakor och åt med jordgubbssylt vid tända ljus och diskuterade saker och ting högt och lågt hemma hela dagen. Återupptäckte även MS Röj och tog några matcher, men förlorade mest hela tiden i Quizkampen.
 

varning på stan.

 I helgen hade vi Sebastians kompis Micke på besök, det innebär såklart aktiviteter på stan. Vi började lördagen med att försöka hitta en brunch som vi inte testat förrut, det gick sådär så det slutade med att vi landade på Creperie Bretagne på Triangeln. Där satt vi länge och åt svampstuvningsfyllda crepes och pratade Halloween- kostymer.
 
2013-10-19 11.10.59
 
 
2013-10-19 12.52.55
 
Sedan gick vi en runda på stan. Gick och glodde lite  på kopparkastruller som jag tycker är så himla fint. Jag köpte i alla fall en ny stekspade, eftersom vi bestämt oss för att byta ut precis alla plastredskap i köket.
 
2013-10-19 14.26.32
 
2013-10-19 15.02.19
 
2013-10-19 15.04.04
 
Efter en inspirationsrunda på Buttericks påbörjade vi en höstpromenad i parken, men sedan beslutade vi oss för att svänga av vid Malmö Muséér. Vi har pratat om att gå dit i 1,5 år, men nu så! Jag blev mycket positivt överraskad: de hade en mycket fin och intressant inställning om 20- talsmode, "Mode utan midja" (som var den jag primärt kom dit för), men jag fångades även mycket av deras fantastiska utställningar om den rasbiologiska forskningen i början av 1900- talet, samt utställningen om brott och straff. De hade även en leksaksutställning där jag fascinerat fångades av alla de gamla dockskåpen.
 
Utställningarna på Malmö Muséer var några av de bästa jag varit på, många kända utländska museer inräknade. Väldisponerat, vackert och välgjort, och dessutom väckte det många känslor, vilket är precis det jag tycker en bra utställning ska göra. Har ni inte gjort ett besök här tycker jag att ni ska göra det snarast!
 
Efter den här dagen gick vi hem och bakade äppelkaka, tittade på Glee, spelade lite brädspel och avslutade med "The Ring 2". En mycket bra lördag, med andra ord.

tryffelrisotto med sparris.

 
IMG_5509
 
Risotto har blivit nästan standardbjudningsmat i vårt hem; svamprisotto, citronrisotto med ricotta, och nu senast tryffelrisotto med sparris. Jag är inte jätteförtjust i tryffel i alla sammanhang, men detta var verkligen himmelskt gott och enkelt att göra. Receptet är inspirerat av Köksalmanack 2013.
 
Du behöver:
 
4 dl risottoris
2 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
10 dl höns- eller grönsaksbuljong
250 g färsk sparris
2 dl parmesaneost
tryffelolja
salt, peppar och olivolja
 
Gör buljongen genom att koka upp 10 dl vatten och smula i två buljongtärningar
 
Hacka löken fint och stek mjukt och glansigt i olivolja i en mellanstor kastrull
 
Tillsätt risottoriset och stek tillsammans med löken i någon minut
 
Tillsätt vinet och låt det koka in i riset. Efter detta häller du på ca 2 dl buljong åt gången och låter vätskan koka in i riset innan du tillsätter nästa omgång. Riset ska fortfarande vara krämigt när du häller på nästa omgång buljong.
 
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen. Låt koka i cirka 1 minut, så att sparrisen behåller sin krispighet. Skölj sedan under kallt vatten och skär i ca 3 cm långa bitar.
 
När all buljong kokat in i riset (observera att risotton fortfarande ska vara väldigt krämig) ska du blanda i cirka 2 dl riven parmesan. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja. Jag använde nog cirka 1/2 tsk.
Blanda i sparrisen så att den blir varm.
 
Servera genom att toppa med ytterliggare lite tryffelolja och riven parmesaneost. Låt alltsammans spela melodier på din tunga
 
 
 
 
 

nu ska vi kemikaliebanta vårt hem.

Till frukostteet imorse avnjöt jag Underbaraclaras Drömmorgonseminarie på Saltå Kvarn, där Ulrika Dahl från Naturskyddsföreningen satt som gäst. Det handlade om gifter i hemmet och om att giftbanta - vilket jag tänker göra nu! Bort med alla platsköksredskap från IKEA, som säkerligen släpper ifrån sig en massa sjuka toxider vid upphettning. Bort med plastdunkar (som tur är har jag redan bytt ut mycket mot fina keramik- och plåtbunkar) och bort med dessa himla teflonpannor. Vi har en jättefin gjutjärnspanna från Skeppshult som jag aldrig använt! Jag har alltid lagat mat på teflon och har ärligt talat varit rädd för att använda gjutjärnspannan. Det kommer inte heller att komma in en konservburk till i detta hem, och födelsedagspresenterna till min systerdotter Eloise, som fyller 1 år snart, kommer att vara mycket noga utvalda.
 
Helt sjukt galet att det ens anses vara ok att använda någon typ av giftiga kemikalier i de saker som vi ska omge oss av i hemmet, till exempel flamskyddsmedel o.s.v. Och hur det är med mat ska vi inte tala om. Sedan många år tillbaka undviker jag helst hel- och halvfabrikat och produkter som innehåller glutamat. När jag väljer bröd slänger jag alltid ett öga på innehållsförteckningen. Jag förstår alls inte logiken i att pressa ner gift i matten.
 
Se avsnittet nedan och läs Underbaraclaras tips för att giftbanta här.
 
 
 
 

hum hum hummingbird.

Bildkälla
 
Bild 2013-10-16 kl. 09.29 copy
 
 Hej!
Idag är det onsdag, två dagar till helg! Inleder dagen med ett seminarium (läskigt!) och sedan ska jag till sjukhuset för undersökning. Efter det blir det bara trevligheter, två goda gamla vänner kommer hem till oss på middag ikväll. Tycker så himla mycket om att bjuda hem folk på middag, tycker om att få planera en trevlig liten meny och laga maten. Dagens rätt är risotto med tryffel och sparris.
 
Fick hem min senaste beställning från Modcloth igår, så idag struttar jag runt i min hummingbird- kjol och koftan som ni ser ovan.

if you expect nothing from anybody, you’re never disappointed.

Albert Bonniers Klassiker har i höst valt att i nya kläder publicera fyra stycken kvinnliga klassiker, klassiker som är skrivna av kvinnor och om kvinnors villkor. Det är några riktigt tunga titlar som jag lite skamset fingrat på och tyckt att det borde en verkligen ha läst redan. "Glaskupan" av Sylvia Plath är en sådan, som jag köpte med mig hem och läste som första försök. Nu är den utläst och jag letade återigen efter en bok med lite mer substans att läsa. Det slutade med ytterligare en av dessa klassiker, så just nu väntar jag på att Adlibris ska leverera "Madame Bovary" av Gustave Flaubert till min brevlåda.
 
De andra två klassikerna är "Under det rosa täcket" av Nina Björk samt "Det mest förbjudna" av Kerstin Thorvall.
 
"Glaskupan" var en riktigt bra bok med fängslande språk och den kändes så naturlig i sitt språk och sina tankegångar. Det var första gången på länge som jag nästan var inne i karaktären Esthers huvud, länge sedan jag blev så fängslad av en bok (varning dock för deppig läsning).
 
 

it' raining raining, i'm singing in the rain.

 
 
Alltså, det är sjukt deppigt att komma hem för att plugga, och inse att den enda av böckerna en inte har är den boken som är typ den enda boken jag ska arbeta utifrån till onsdagens seminarium. Starta paniken?
 
I övrigt har det varit en dag som började superbra men det är alltid något som smolkar ner mitt halvfulla glas: till exempel så hade våra uppsydda IKEA- gardiner äntligen kommit idag (ej dem i bakgrunden på bilden), men tydligen har jag valt någon helt sjukt konstig gardintyp för den ditsydda kanalen går inte att trä på gardinstången, jag fattar inte helt vad de vill att jag ska göra med den. Och så detta med böckerna. Men jag hade i alla fall inga hål i tänderna, och jag har ägnat dagen åt att provlyssna på min nya spotify-lista Höstsol
 

min lilla matguide malmö.

Ett efter ett har vi börjat äta oss igenom Malmös restauranger och krögare och en har börjat samla på sig ett gäng favoriter. Därför tänkte jag att det skulle vara kul att för er presentera min Malmö- matguide. Nedan presenterar jag några av mina smultronställen i Malmö stad, för er som ska resa hit någon gång eller som hänger här ibland men inte vet riktigt vart ni ska gå.
 
B.A.R Mat och Vin
Davidshall
 
B.A.R kör på ett naturligt, ekologiskt och närodlat tema, något som jag upplevt genomgår många av rätterna är märg. Fokus på små rätter och avsmakningsmenyer, något vi inte förstod när vi kom första gången och beställde en rätt som vi tyckte var jätteliten. En av mina absoluta favoriter, smakerna och smakkombinationerna är helt fantastiska! B.A.R är ett litet ställe men med mycket hjärta och trevlig, hjälpsam personal.
 
bild-39
 
Bronx Burger Bar
Centrum/Caroli
 
Det är här ni finner Malmös bästa burgare, och inte minst det bästa tillbehöret - sweet potatoe fries. Bronx har väl utvald mängd hamburgare (min favorit är Mr. Rossi), serverat med hembakat hamburgerbröd. Väldigt avslappnad stämning i stora lokaler. Bra service och trevlig personal.
 
Kafé Kungsgatan
Konserthuset
 
Malmös mest speciella café och de bästa helgbruncherna där man själv har möjlighet att grädda obegränsat med våfflor. Mycket fräsch frukost med nybakade frallor, pålägg och frukt, allt serverat i kitschig rokokomiljö.
 
bild 2
 
 
Bastard
Lilla Torg
 
Alltså. Jag kan inte riktigt välja om det är B.A.R eller Bastard som är mina absoluta Malmöfavoriter, men den ligger i alla fall på topp 2. När vi var där i somras blev vi inledda på en fantastisk innergård med lampor i alla möjliga kulörta färger - stället var smockfullt och vår servitris började direkt glatt förklara Bastards idé. Sharing is caring, och att beställa in många små rätter som man liksom delar på. Vi tog deras Kockens Val- meny och överraskades av en fyra stycken otroligt goda rätter. Min sambo var salig och sa att han inte hade någon aning om att mat kunde smaka så gott! Även här är val av råvaror säsongs- och lokalbetonat, vilket vi gillar! Bastard var ganska stökigt, det var mycket folk som ville få plats, så kanske inte det bästa stället för en romantisk, lugn middag.
 
bild 1
 
Moccasin
Davidshall
 
En kväll när vi skulle gå på opera trillade vi in på detta lilla hörnställe. Först hittade vi inget namn på det, men vi tyckte mycket om den mysiga retroinredningen och den trevliga personalen. Menyn var liten men det var svårt att välja mellan de goda rätter som fanns. Maten var väldigt god, och det var inte så mycket folk och god, avslappnad stämning, vilket höjde hela vår upplevelse.
Smak
 
Atmosfär
Centrum
 
Jag har aldrig ätit middag-middag på Atmosfär, och jag tror att det är många som rekommenderar detta ställe, ett säkert kort. Jag har ätit lunch hos dem vid några tillfällen (jobbade så nära, lyx!) och maten var mycket god och man välkomnas med en värmande purjolökssoppa och bröd, för att stretcha magen. Mycket bra mat för ett bra pris!
 
Belle Epoque
Möllevångstorget
 
Vi var här för första gången i lördags. Maten var extremgod (även här var det små rätter som man liksom äter efter varandra för att få sin hela måltid), vi åt någon slags bläckfiskhistoria med någon smaksatt majonnäs och sedan hjort med rödbetor. Dock fick vi ett något sämre serviceintryck. Personalen var trevlig, men när jag beställde maten tillade jag att jag är nötallergiker, och när första rätten anländer ska jag precis stoppa i munnen när jag upptäcker att det är strösslat med mandel! Dessutom fick Sebastian annan dricka än den han beställde. Personalen var mycket hjälpsam med nöthistorien, förutom personen som var vår servitör som inte ens bad om ursäkt, sådant är ju extremt viktigt. Men det är god mat och väldigt fin och småskalig miljö.
 
Tusen 2
Lilla Torg
 
Enligt mig haket där man hittar Malmös näst godaste hamburgare. De har en större meny än vad Bronx har, men deras hamburgerbröd är inte hembakat vilket såklart drar ner smakupplevelsen lite. Men vi ska icke förglömma denna pärla ändå, för deras hamburgare är extremt goda med möjlighet för många olika smakkombinationer. Servicen är inget att anmärka på, och miljön är väldigt enkel och ganska vanlig.
 
74662_10151733077195853_990446815_n-1
 
Mando
Lilla Torg/Centrum
 
Här har jag bara ätit en endaste rätt och det är Mandos ribs med glaze, idahopotatis och någon slags underbar sallad. Den är så god att jag inte vill välja något annat på menyn! Dock har jag hört mycket gott om deras planka. Mando kan vara rätt stökigt och svårt att få plats då man inte kan boka i förväg - det är ofta någon som hunnit knipa alla platser som finns typ. Men man kan vänta med lite drinkar i baren om kön till borden inte är så lång
 
 

bachelor of arts.
Idag är vi finklädda för att fira min kandidatexamen som jag egentligen tog förra året. Dagen till ära lyckades jag kladda ner hela mig och soffbordet med nagellack... Rött, som för övrigt är dagens färgtema. Önska mig lycka till, så ses vi på måndag igen! 


when students actually believes den ljusnande framtid is ours.

 
IMG_5430
 
IMG_5433
 
Glad fredag!
Ikväll är det AW- dags med Sebastians kollegor, och det brukar bli roligt. Och mitt i allt plugg, så ska jag ta examen imorgon. Hur går det till? Ja, det är ju min kandidatexamen som det är ceremoni för såhär nästan 1,5 år senare. Det ska bli trevligt att klä upp sig lite, och sen ska vi gå ut och äta middag, som är mitt bästa någonsin. Alltså, äta ute ♥
 
Helgens tips är några roliga tumblr- bloggar på ungefär samma tema. Hög igenkänningsfaktor:
When you study in Uppsala
 
When you live in Malmö

it has a language of it's own.Torsdag! Min sämsta dag på veckan. Ikväll ska jag på date med min pojkvän, äta ute och sen humorshow på Slagthuset. Försöker komma ifrån min svarta beklädnad och kör idag blått med blått. 

mot solen.

 
 
 
 
Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias har släppt ett album med låtar upphittade på en vind, komponerade av hennes far och färdigskrivna av henne själv. Hur kul som helst, tycker en hängiven Gärdestad-älskare som jag.
Men när det står i Göteborgsposten om hur Sara ödmjukt förklarar att hon inte alls önskar står i rampljuset, känner jag att är inte detta samma grej som varenda sympatisk artist säger? Det må vara hur sant som helst, Sara kanske på riktigt bara gör det här för att hylla sin far eftersom ingen annan ville, men det känns som en publikfriare som återkommer alltför ofta och den är allvarligt talat lite spyfärdig. Det ska vara lite charmigt och gulligt. Och framförallt jävligt jante.
 
Må så vara. Jag har lyssnat på två låtar på albumet är de är ganska stämningsfulla. Tycker verkligen att ni kan ta en lyssn!

let your food be your medicine, and your medicine be your food.

Oh goodness! Nu har jag fått för mig att raw food är en bra grej, och på bussturen till jobbet imorse googlade jag recept. Blev först besviken när jag såg att inget liksom tillagades, sen kom jag på att det är ju det som är själva grejjen. Men jag är positivt överraskad! Ikväll lagade jag en söt liten rätt som jag tyvärr inte fotade, och efter de första tveksamma kanintuggorna var jag övertygad. Gjorde en egen variant av recept jag hittade, men man kan även addera nötter i biffarna.
 
 
 
Alltså: rödbetsbiffar med zucchinipasta och kapris.
 
Du behöver (4 pers):
1 zucchini
 
6 rödbetor
 
4 morötter
 
2 avocado
 
romansallad
 
citron
 
4 tsk dijonsenap
 
flingsalt, kapris och gräddfil som tillbehör
 
- Pasta: Skala en zucchini och skär sedan långa strimlor på längden med en potatisskalare, så att det blir som bandpasta nästan. Lägg på ett hushållspappers och salta lätt, så att vätska rinner ur,
 
- Biffar: skala och riv morötter och rödbetor grovt. Kör i matberedare, tillsätt avocadon och kör lite till. 
- Nu ser röran lite färsliknande ut. Tillsätt lite citronsaft, salt och dijonsenap och rör om. 
- Forma biffar med händerna, jag försökte krama ur en del vätska under tiden, men vet inte vilket som är bäst.
- Lägg biffar på ett eller några blad sköljd romansallad. Strössla över lite kapris och servera med en klick gräddfil och zucchinipastan. Avsluta med att strössla över lite lite salt på alltihopa.
 

pryttlar och pinaler.

 
 
Sovrummet är mitt favoritrum i lägenheten och det är så kul att ägna lite tanke åt det nu när vi börjar bli nöjda med vardagsrummet. Veckans nytillskott: en stor kruka med en apelsinplanta i vårt stora fönster samt en tavla föreställande astronauten Anna Fischer ovanför byrån. Jag försöker sälja in mina fairy lights till min pojkvän men han är inte helt övertygad, vi får se hur det utvecklar sig. Nästa projekt är i alla fall en tavla med lite mer färg så att rummet blir lite varmare.
 

let it rain, I hydroplane into fame.

 
Det är oktober i Malmö och staden badar i solguld. Igår promenerade vi genom stan, kisandes i den lågt stående solen, och satte oss utan jackor på en uteservering på Möllan för lite kaffe och tranbärsjuice. Sen vandrade tillbaka och stack in i lite butiker och tittade på böcker och köpte överstrykningspennor, ett måste för att det ska gå bra i skolan.
 
Vi har börjat pyssla lite med vårt hem igen, under våren har allt sådant helt stagnerat. Men i takt med att höstlöven gulnat så känner jag pysselådran åter börjat pulsera. I fredags botaniserade jag bland krukväxter och krukor på Oasen (största blomsteraffären) och det är dags för större krukor för mina pelargoner. Det är dags att fixa till det där sovrummet och i skrivande stund inväntar vi nya gardiner istället för de vi panikköpte på Ikea förra året. Det blir så himla mysigt att pyssla med lägenheten som ett komplement till allt pluggande och jobbande! Jag behöver pyssla med något kreativt mitt i alla måsten, testa vackra idéer, knåda degar och DIY:a. Hur kontrasterar ni till alla måsten i vardagen?
 
 

eight hours of sleep håller doktorn från stan.

Förra hösten och vintern var mina läppar som superstramt sandpapper. En kollega tipsade mig om att använda Elizabeth Ardens Eight Hour Cream för att göra läpparna mer kyssvänliga. Och läppstiftsvänliga, det är svårt med läppstift när läpparna är som fnöske. Det blir fredagens tips och vi ses efter helgen!
 
 

we address ethical or ecological questions in every other part of our lives except fashion. mind-sets are changing, though, which is encouraging.'

Min stil har utvecklats väldigt mycket under årens lopp, och mestadels är jag nöjd med den som den är nu. Extra kul är det ju att det är så många på sista tiden som undrat vart jag köper mina kläder. Jag är ingen okynnesshoppare, även om det kan tyckas som att jag handlar väldigt mycket. Ofta är plaggen väl uttänkta och utvalda. Jag är dessutom ett stort fan av nätshopping. Eftersom jag fått lite frågor tänkte jag ge lite tips om vart jag hittar kläder och inspiration.
 
Köpa
 
Min husgud nummer 1 är Asos, av den enkla anledningen att de har ALLT! Kläder i massa olika stilar, från flera olika märken i en pricerange mellan jättebilligt och jättedyrt. Många som jag tipsar om detta är uttryckt tveksamma till att handla på nätet utan att prova, och visst, det är ju lite av ett lotteri. Men måttguiderna på sidorna är oftast bra, och efter några köp så lär man sig. Och om det inte passar kostar det typ 60:- att returnera, vilket känns helt ok tycker jag. Det har bara hänt två gånger att jag fått returnera något.
 
Modcloth. Amerikansk sida med en massa quirky retroinspirerade kläder. Märk att man kan söka på kläder efter årtionde hos dem! Priserna ligger mellan 300 - 1000:- ungefär. Det som är läskigt med Modcloth är att man ibland åker på tull på 200:- extra, så jag handlar extra genomtänkt därifrån.
 
Topshop. Kikar in där ibland men det var längesedan jag hittade något, men ett användbart tips ändå.
 
Oasis är en av mina nyare favoritbutiker. Väldigt gulliga kläder (så jag försöker passa mig så att det inte blir för mycket gullgull), priset är väl mellandyrt, ungefär samma priser som på Modcloth. Man kan både handla på deras svenska webbshop eller i deras fysiska butiker.
 
IMG_5241
 Klänning från Oasis
 
H&M (vem handlar inte här liksom?). Här handlar jag en del basplagg och så håller jag ögonen öppna efter guldkorn. Min älskade blus med rosett därfram är ett sådant guldkorn.
 
Zara. Varje gång jag går in här tänker jag lite på personalens omtalade arbetsförhållanden. Men alltså, de har så fina blusar! Handlar inte överdrivet mycket på Zara men jag tycker att man kan hitta ganska roliga saker där ibland.
 
Min favoritblus från Zara, som jag bar tills den bokstavligt talat hängde i trasor.
 
 
Inspiration
 
Ibland står det ju bara helt still. Och man vet inte vad man vill ha, eller hur. Man har en massa svart i garderoben och har ingen fantasi. När detta händer så brukar jag tänka på vilka kändisar, bloggare eller tv/film-karaktärer som har en stil jag kan identifiera mig med. Då är det ibland så att det i cyperspace inte bara finns bilder, utan ibland how-to-dress-like-bloggar. Även om man inte vill kopiera en stil rakt av får man tips på kläder och på inköpsställen.
 
Dress like Emma Pillsbury. Jag älskar den neurotiska studie- och yrkesvägledaren i Glee. Det finns en del sidor med inspiration baserat på henne, detta är en som jag gillar.
 
Jag tycker också om att Dress like New Girl. Bloggaren letar även upp plagg som Jess har på sig i de olika avsnitten, vilket är kul.
 
Blogginspiration får jag bland annat från Emily Dahl, Jessica Silversaga och Emma Sundh. Jag inspireras såklart mycket av filmer och sådant som jag ser, till exempel någon Hitchcock- hjältinna.
Bästa med nätshopping - det känns lite som julafton varje gång man får ett paket!
 
Mitt etiska ansvar
 
Det ska erkännas att det för mig nästan känns lite äckligt ytligt och i-landigt att skriva ett sådant här inlägg och var jag handlar mina kläder. Det tycker jag är bra eftersom det visar att jag känner att jag själv har ett ansvar, och jag tycker att jag är otroligt lyckligt lottad som kan ägna på på detta vis åt något som jag tycker är roligt. Och visst finns det lite etik att tänka på, som jag själv kan vara lite dålig på ska det erkännas. Men jag tycker att det är viktigt att ta upp detta ändå, för man kan se till att bli lite mer medveten om det man gör.
 
Miljö. Varje gång jag shopar på nätet sätter jag ett djupare CO2-avtryck. Det man kan tänka på (som jag verkligen ska försöka bli bättre på) är att man inte "okynneshandlar" en massa småsaker åt gången. Det är lätt hänt på till exempel Asos som har gratis frakt från Storbritannien. Försök istället att handlar några saker åt gången och mer sällan.
 
Likaså kan man tycka att man inte borde köpa billiga plagg som håller lika länge som engångstallrikar. Nej, det tycker inte jag heller. Även om du handlar på H&M så kan du faktiskt försöka ha kvaliteten på plagget i åtanke. Jag köper inte dåligt sydda saker som jag vet kommer tappa formen eller vridna sömmar efter två användningar. Köp saker som du satsar på att behålla ett tag!
 
Love your darlings! Jag har några favoritplagg som jag hoppas aldrig går sönder. Laga, lämna in till sömmerska och skomakare - det är bra mycket billigare än att köpa nytt.
 
Mänskliga rättigheter. Nej, det  är kanske inte helt ok att handla från kedjor där man vet att se som producerat plaggen slitit som slavar för minimumlön. Inte heller att handla från ett ställe där man vet att personalen behandlas dåligt. Jag är ingen expert. Jag vet inte om det skulle vara bättre att sluta handla där dock - om H&M till exempel skulle stängas ner skulle det också få den konsekvensen att de som arbetar står utan jobb istället? Det jag tycker är viktigast i just detta sammanhang är att fortsätta ifrågasätta de stora företagen, vare sig det handlar om mode, mat eller hudvårdsprodukter.  
 
IMG_4403 copy
 Tänk på vår glob!

dotty.Veckoslutet blir massa jobb, så då kör vi lite dressat. Men jöss, blev deppig mr jag vaknade och insåg att det bara var torsdag...

RSS 2.0