aloner

Sommarlovet över.
Och det var upprop på ny institution idag.
Överraskande mycket folk. Direkt efter var det meningen att elever och lärare skulle mingla i caféet, men det var trångt, varmt och ganska tröttsamt, så jag hoppades att det inte var någon ultraviktig information som skulle framföras eller exklusiva vänskapsband som direkt skulle knytas där och då, och flydde fältet. Att sitta med iste på Wayne's Coffee och läsa igenom luntan med papper som vi fick var mycket svalare och skönare.
Vi konststudenter får tydligen lite privilegier på muséer, och rekomenderas att besöka olika vernissager och "onsdagsaftnar". Mycket kultiverat.
Imorgon ska de beställda biblioteksböckerna visst hämtas ut, så nu är det plugg och inga visor som gäller. Hejochhå.

förtröstan, the mean reds och vad du gör

   Det går på två sekunder.
   Plötsligt står du där, leendet har bleknat bort och de onda tankarna attackerar. De som bara vill dig ont. Du tänker, att allt i hela världen som händer dig är bara ont. Och det händer alltid bara dig.
   Förhoppningsvis försöker du göra något åt det. Kanske som jag, genom att deppsurfa på olika fina bloggar, vänners bloggar, bekantas bloggar och fullkomliga främlingars bloggar för att finna inspiration. Att läsa hur andra har det och tänker och vad de gör, det inspirerar mig. Eller så tittar du på de möjligheter som kanske finns.
   Sen försöker du dig på ett hopp. Men du ramlar pladask och inser, att du är faktiskt för gammal, kanske till och med löjlig, och det är omöjligt och du vet ändå vad du menar med detta plötsliga tankeryck (har du inte lyckats kväva de där drömmarna än? Gör det - döda dem!).
   Du var stark i en sekund, men nu inser du återigen att det är omöjligt (nej, lyssna inte på mig, ingenting är omöjligt!).
   Men en gnutta musik, ord, eller bara en förvissning kan mjuka upp den där knuten i ditt inre. Förtröstan till och tron på att det nog blir som det ska, och du ska bara följa den väg som bereds för dig, följa ditt hjärta och greppa tag i de tillfällen som bjuds. Och fortsätta att bli inspirerad.
   Det är nog då det blir som allra, allra bäst.

wider than a mile

 

Snälla pappa var härnere i Lund idag för att sätta upp en hylla åt mig i mitt pentry, och det blev så hemskt fint. På ena halvan står Audrey Hepburn och äter frukost på Tiffany's med lite teburkar- och påsar, och på andra sidan står en köksvåg och ler emot mig, tillsammans med havregryn och en sötsöt tillbringare med mycket rund mage.


oh rome, how I miss theesicken tur att jag slängde en slant över axeln och ner i Fontana di Trevi, så att jag säkert kommer tillbaka. Jag vill mer Rom! Mer Italien!


because you're worth it, sandra!

Ok. Så. Nu har jag varit på Nova en runda med pappa, vi tog en tur dit efter att han satt upp hyllan i mitt pentry.
Jag försöker komma över mina blandade känslor vad gäller shopping. Jag köpte tre saker idag, på och allt gick på cirka 1.500:-. Ni ser, även summor som är en tiondel av detta ger mig total ågren när jag handlar eller har handlat. Först går jag och funderar i hundra år, och bollar fram och tillbaka. Sen, om jag köper något, så ångrar jag mig nästan jämt efteråt. För att jag tycker att jag är en sådan slösa. Vilket jag ju egentligen inte är, min ekonomi är, för att vara helt ärlig, väldigt bra.

Jag köpte alltså en blazer, bland annat, från Top Shop för 1000 kronor. Och försöker tänka. Att det är faktiskt första gången jag köper något så dyrt och fint i klädesväg till mig själv. Och det är jag värd!

önskelista


Ja. Jag vill ha en symaskin. Jag vill ha en riktigt god hamburgare. Och jag vill ha kunskap om en massa saker. Sömnad, exempelvis.

80's beatnikIdag är det mycket att stå i. Och då är det trevligt att det är inomhusväder.
Storstädning fram till två-tiden, dejt med Santie (vilket jag hoppas kommer att inkludera lite shopping) och sen hem och fortsätta. Därefter ska bröd bakas och pannkakor gräddas, eftersom jag har en massa mjölk som måste användas till något.

konsten att slöa

Har varit på språng varendaste dag sedan jag kom till Lund. Det har varit helt självvalt, och det har varit skönt.
Fast nu är ledigheten snart slut för denna gång, och jag känner att en dag, en dag borde jag faktiskt ha vigt helt åt hemmets egna vrå. I soffan, framför tv:n och bara frossa filmer, böcker och magasin. Och sötsaker. Och inte byta om från pjamasen på hela dagen. Sådana dagar är ensamma som en hel semester. 


mangiare la bandiera d'ItaliaEnklaste lunchen!

Koka ett ägg. Jag kokar i cirka sex-sju minuter, för jag gillar när kulan är lite krämig.
Koka broccoli, tärna ägget, två tomater och ett halvt paket fetaost.
Blanda, ös upp, ät!

småsaker

Ljushållare och konstverk. Så fina saker har jag hemma hos mig.

slottsfrun, dvärgen och min mamma konstnären

När jag var hemma hos mormor och morfar och gick igenom mammas lådor med gamla saker, så hittade jag en fin sak till min sagosamling. Den var mormors när hon var liten, och det är ett litet gulnat sagohäfte. På baksidan har mormor skrivit sina autografer, och jag misstänker att det är en liten version av min kära moder som står bakom detta konstverk som återfinns på baksidan. En äkta Picasso- gubbe!

the sandman and I never really got along...

Jag blir absolut tokig när jag inte kan somna. Ni vet, man är duktig, borstar tänderna och släcker tv:n innan klockan ens slagit tolv (eller tio, som igårkväll). Man är stentrött. Men man märker, att så fort huvudet hamnar på kudden, så går det helt enkelt inte. Man blundar och blundar, och ögonen känns så trötta, så trötta. Men ändå kommer ingen sömn.

Jag HATAR John Blund. And the feeling is mutual!

sluta förstöra Anne på Grönkulla!


Bildkälla

Böcker som betytt mycket, mycket för mig, är böckerna om Anne på Grönkulla. Det har även gjorts en mycket bra fimatisering av böckerna. Men igår såg jag något upprörande:
det var serien på tv4+, som handlar om hur en gammal Anne ser tillbaka på sitt liv. Det jag såg var återblickar till de tidiga barndomsåren, innan hon kom till Grönkulla. Manusförfattarna har verkligen löpt amok här och ändrat ungefär precis hela historien. Får man verkligen koppla en sådan här omgjord historia till böckerna om Anne?
Då vore det väl enklare för dem att skriva en helt ny serie om nya personer där de kan få leva ut alla sina tragiska fantasier om ett föräldralöst barn?

blå rosorjag hjärtar mina tekoppar

driftfel och kalabalik

Återigen har Lunds Energi haft driftfel i sitt bredbandsnät, i två dagar i rad och för tusende gången i ordningen (känns det som).
Tröttsamt!
Pratade med grannen i förrgår, om de saftiga elräkningar vi fått och han berättade att han ska ingå ett avtal istället för att ha det som vi tydligen har det nu (avtalslöst och maximal betalning). Så det tänker jag med göra och förhoppningsvis sänka elkostnaderna lite.


bagarsandra

Du vet att dina bagarskills suger när:
du liksom misslyckas lite med en brödmix.

softa

Vet ni vad.
Nu ska jag svänga ihop lite bröd, städa badrummet, dammsuga och torka golven.
Sen ska jag sätta mig i soffan med en påse godis och njuta av att slötitta lite på dumburken eller läsa lite ur den aktuella boken, "Doktor Glas".
Och det ska bli så hemskt skönt.

sol, sol, sol!

Är trött efter en superfindag med Santie i både Lunds stadspark, Malmöfestivalen och västra hamnen. Där jag för övrigt åt italiensk glass från någon glassbar som jag tror hette något med Italia. Den absolut godaste glassen jag någonsin ätit!

bubblor
Två veckors sommarlov!
Solsken, såpbubblor, promenader och brädspel i sensommarsolen. Så har det varit idag.

en perefekt gåva

Det är exakt på dagen en månad sedan jag fyllde 22 (har det verkligen bara gått en månad?).
Sanna kom idag över med sin försenade present, en present som hon medvetet väntat med att ge mig, och vilken underbar present det var!

Den lilla sötnöten gav mig en jättevacker picnickorg, vit med lock och blåvitrandigt foder. I korgen fann jag produkter som var enbart ekologiska och kravmärkta; två stora paket Grumme tvättmedelspulver, dill och citronmelisskrukor, ekologisk dryck, rotfruktschips (som, by the way, var helt underbart goda!), en supersöt liten burk med pumpamarmelad, bönor och linser, ingredienser till brödbak, organiska Wettex- dukar... jag har säkert missat något, men jag blev otroligt jätteglad för alltihopa!
Tack så mycket, Sanna, för en väl genomtänkt gåva!

nörderier episode ett

Att nörda, snöa in i något, är riktigt kul. Engagerande, man har något att längta till.
Ett av mina nörderier, som kommer och går, är den tragiskt pinsamma såpoperan "Våra bästa år". Jag tittar i perioder, ibland går det någon månad utan att jag ser ett program, ibland måstemåstemåste jag titta varje dag.

Sami och Lucas är kärleksparet jag älskar, och nu är jag ledsen att jag för en gångs skull missade "days" (som alla inbitna fans säger) i fredags, då deras bröllop inleddes.

Men jag vet också vad som händer. Jag har en bra översikt på handligen för nästkommande fem år. Jag och syrran har läst in oss på de flesta karaktärer och vi VET - att i "Våra bästa år" dör man aldrig. Det kan verka så. Man "dör", donerar alla organ och begravs, men några år senare hittas man ändå livs levande i Stefano DiMeras källare. Antingen hjärntvättad eller med minnesförlust.
Och så är det så hopplöst, för hur meant to be ett kärlekspar än verkar vara, så slutar det alltid på otrohet och separation och nya livsförälskelser. Det är en evighetsmaskin.

naked number one

Naked number one är en låt med Thomas Di Leva.

Och jag är bara jag. Du är bara du. Och det är minsann inte så himla bara!


 


varför?

Att affärer och butiker låter telefonabonnemangsförsäljare stå utanför eller i deras entréer, det är för mig en gåta. Kunder skräms ju iväg! Man vandrar in på Åhléns, lite glatt inställd på att titta på alla roliga saker. Sen ser man en stor affisch med valfri operatörs logga, och försäljare som bär tröjor med dito, och man blir lite nervös och hoppas att alla försäljare är upptagna. Sen ser man dem närma sig, och man vet liksom inte om man ska skratta eller gråta. Och även om man säger "nej tack, jag är nöjd med mitt abonnemang" så börjar de rada upp en miljon saker som är sååå mycket bättre med just deras operatör. Plus att jag får en ny mobil, wow va?

När de sedan ödslat båda våras tid på en mission som var dödfödd redan från början, så blir de hemskt sura och otrevliga eftersom de säljer på provision! Då känner de att, varför har jag stått och kostat dem pengar?
Jag gillar det inte alls!

fröken finemang packar


Packa är tråkigt. Fredagsstädning är tråkigt. Och jag finner min själv lika trött och orkeslös som en urkramad, grå disktrasa, så packningen och städningen sker i någon slags tvåminuters- intervall; två minuters packning och städning och tjugo minuters vadsomhelstannat.
Men boaterhatten och finklänningarna ligger i hattasken och de flesta klädtrasorna ligger nedstuvade. Klockan sju ska jag call it a night, äta Chocolate Fudge Brownie och titta på "Hot chich". För jag inbillar mig att allting kommer att bli bättre efter det.
Puss och glad fredag! And in case I don't see you- good afternoon, good evening and goodbye!

clicking the heels of my ruby slippers

Två arbetsdagar, en styck personalfest.
Sen reser jag hem! I början av nästa vecka reser jag hem till Lund permanent, och det ska bli så skönt!

mormors magiska vind

Mamma och jag åkte på besök hos mormor och morfar idag. Mormor visade gamla fotografier och berättade historier gamla som gatan. Vi kikade på lådor med mammas och morbrors gamla saker, och jag fick tre små presenter: tre små, små böcker, alla i olika färger, från mitten av 1800- talet. Mormor har alltid sagt att jag ska ha dem, för när jag var liten älskade jag att titta på dem (ja, tre mini-böcker i olika färger i hyllan, det var spännande för en 5- åring!), dock fick jag aldrig röra dem. Men nu är de mina!
Tack mormor!
Och jag tjuvläste i mammas gamla dagbok och tog hem några gamla Acke- tidningar till syrran. Mer sådana skattjakter!


Okänd släkting i höghatt. Fint ska dé vá!


Fina gamla kråksånger


med gamla sägner av en herr Stål, minsann!

ett citat

-Varför kan det inte fortsätta vara natt så man slipper den här dagen?

-Slipper? Näädu, den här dagen har jag användning för!
- Hampus, "Den vita stenen"

Det är så man ska tänka när man vaknar eller blir väckt på morgonen. Inte "varför kan jag inte få sova lite till". Och jag är alldeles för bra på att stiga upp och sedan stiga ned i några timmar igen. Nej, det är bättre att använda dagen och sova på natten!

koralsång
Det finns så mycket jag vill göra i höst. Jag har funderaratt söka in till en av Lunds studentkörer (usch, jag avskyr intagningsprov!) och håller tummarna för att de inte kommer att tycka att jag sjunger alldeles förskräckligt. Och jag vill testa Lunds studenters folkdanslag. Och träna- yoga och gympa. Dans- dropin- centret. Jaa. Det finns mycket kul att hitta på.
Men idag är jag bara glad för att det var sista dagen på mitt sommarschema och jag har ordnat allt jag skulle.
I backen står det blåklockor och klingar.

una settimana molta impegnata (och sömntips)

I veckan städar jag ihopamitt pick och pack och drar änteligen hem söderut igen, hurra!
Att leva i en salig blandning av de egna och andras saker som stuvats in i mitt gamla rum är litet stökigt och stressande, och såklart längtar jag efter mina vänner och mitt liv i Lund!

Men efter ett år av tvivelaktiga sömnvanor, en dito sommar och en historia som svårinsomnare... ja, jag tror att jag ska försöka bli lite bättre på det där med att sova.
Har du också svårt för att sova? Efter ett 22-årigt liv med typ halv-insomnia är detta råd jag fått när sömnen INTE faller på:

- läs en bok
- börja varva ner en timme innan sänggåendet (dvs. ingen tv, dator eller headbangar- musik!)
- lufta rummet innan sängdags
- gå en promenad cirka en timme innan sängående, men undvik träning i åtminstone tre timmar innan
- ligg med en kudde på magen
- gå igenom dagen "utifrån", följ allt du gjorde från att du vaknade tills du gick och lade dig utan att stanna upp och analysera saker
- ät ingen tung måltid på ett par timmar innan sänggående
- ligg inte och vrid och vänd dig- kan du inte somna är det bättre att du går upp en liten stund och dricker vatten, går på toa eller läser en stund. En variant är att vara uppe tills du blir trött, helt enkelt
- lyssna på lugn musik som du känner till väl. Musik du inte känner till så väl får hjärnan att arbeta mer

Om det hjälper eller inte vill jag låta vara osagt, men prova kan man alltid, och när det är fyra timmar kvar till uppstigning brukar man bli ganska så desperat.
Saker som faktiskt aldrig hjälper men som alltid återfinns i tips och råd:
- ät en banan
- drick varm mjölk
- räkna får


kortklipptfoto lånat av Clara Lidström

Jag kikade lite på gamla Underbaraclara- inlägg och hittade den här bilden på hennes gamla bloggdomän, föreställande hennes syster. Nu när mitt hår är så slitet och jag går i klippningstankar, så önskar jag hett att jag hade en sådan fin ansiktsform att jag kunde bära upp en sådan här kort frisyr. Det är så hemskt fint så!

welcome to the dollhouse

one day she overhears a peculiar conversation,voices that no one but she can hear.Stranger yet.
they seem to be talking about her...


(Läs gärna "Bakom väggarna på vinden" ("Behind the Attic Walls") av Sylvia Cassedy, finnes i ungdomshyllan på biblioteket och är rysligt bra!)

hello veraEn av mina kära arbetskamrater planterade om små mini- aloe veror och undrade om jag ville ha. Tog en varsin till mig och mamma, bladen är ju jättebra att använda på huden, särskilt som jag lätt får torra utslag! Ska ställa den i mitt  badrum, det blir nog fint med en aloe vera-planta.

Kanske trivs den bättre i min vård än min stackars gamla orkidée...

we sing halleluljah

Dagen har gått tacksamt långsamt, kanske för att jag nästan var uppe med tuppen (uppdragen till frukost vid nio, drog mig till tio) och städade. Jöss. Ledig till klockan fyra och vädret är underbart, det enda som fattas är en närliggande sjö som man skulle tagit sig ett långdopp i innan jobbet.


no snowwhite

Nu ska jag snart iväg och kalasa. Ett av sommarens sista kalas. Inte för att jag varit på så många eftersom jag jobbat, men ändå.
Så håret är lockat, mitt nya lockiga linne från Top Shop sitter där det ska och solglajerna ligger redo i sängen. Och hungern i magen ska straxeligen mättas med kakor och tårta av olika slag i en solhet trädgård.
Tjingeling på er!

peculiar day

Dagen kan beskrivas med ett enda ord: Konstig. Eller kanske Lustigt?

Det har varit en bra dag på många sätt och vis, men den har varit konstig, mysko. En massa lustiga eller oväntade saker har hänt, till och med månen ser konstig men åh så vacker ut.

you'll be my prince and I'll be your princess

Helt kär i Taylor Swifts "Love story" (klickar du på länken kommer du till låten på Spotify)!

reflektionerIbland känns allt så fint och lättjefullt. Ibland struntar hjärnan en kort stund i de bekymmer man har. Det är tacksamt. Ibland orkar man bara inte tänka på trista ting.

bad, kvällssol och veteranbilar

Tänka sig, att i pausen på "Kate och Leopold" zappade jag fram klassiska "Psycho", originalversionen! Måste säga att den moderna versionen verkligen är välgjord, likheterna är slående men ändå inte alltför exakta.

Efter jobbet idag åkte jag, mamma, pappa och faster och farbror till Lursjön för ett sent eftermiddagsdopp, urhärligt! Jag älskar verkligen att bada, men oj vilken träningsvärk jag kommer att få från simningen, otränad som jag är! Efter det drog pappa och min farbror med oss på veteranbilsvisning vid en annan sjö, hemskt trist men det var mysigt att hitta på något tillsammans denna härliga kvällen!

sandra rekomenderar: släng inte kvittot!

En väninna till mig jobbar i klädaffär, och hon har sagt mig detta (vet dock inte i hur stor utsträckning det gäller alla butiker): spara kvittot på större inköp i tre år, för så länge har man reklamationsrätt!

Jag köpte en höstjacka på en stor och känd klädkejda förra hösten, för 500 kronor. Den varade under några få veckor innan dragkedjan gick helt sönder, och dumma jag hade efter att jag började använda den slängt kvittot. "Jag kan ju ändå inte returnera den när den är använd", tänkte jag. Men det är skillnad på öppet köp och reklamationsrätt!

Men linnet för 99 kronor kanske inte är något att spara kvittot i tre år för. Om man inte känner för det. Men det rekommenderas om du köpt lite dyrare saker som är tänkta att hålla!


A non smoking generation

Stod och packade upp cigaretter idag. Borde egentligen vägra sälja sådant skit, det är helt emot mina principer. Men gör jag det kan jag nog kyssa sommarpengarna ajöss. Så.
Man märker direkt vilka som röker. Jag ser folk som inte är så mycket äldre än mig själv. Alldeles grådaskiga i hyn slänger de ner några paket cigaretter till på disken. Eller äldre med alldeles gula naglar. Stinkande andedräkt, unken odör som omger kroppshyddan, harklingar, rökhosta, skrovlig rökarröst. Jag undrar, är det värt det? Varför vill man betala kanske 350:- i veckan (förutsatt att man röker ett paket om dagen av den sorten som kostar kring 50 kr) för att få stinka, ha hy som ett ovädersmoln, slemmiga halsar och jag vet inte vad? Det är 1.400:- i månaden.
16800:- på ett år. Det är pengar till en hel lyxresa!

Och här vill jag slänga in stående ovationer till de av mina älskade arbetskamrater som nu tagit steget att försöka sluta röka!
 

Nåväl. Mitt i uppackandet slog det mig att jag på något sätt hjälpa till i det arbete som A non smoking generation för. Så jag knappade mig in på hemsidan och läste, och har mejlat dem och undrat vad just jag kan göra för att hjälpa dem i sin vision.


Fimpa giftpinnen!
Av respekt till medmänniskor borde dylika skyltar sitta uppe på alla offentlige platser, tycker jag. Utomhus som inomhus. På stationen, till exempel. Urk!

ha ha ha, ho ho ho, and a couple of la-di-da's

Vissa kvällar tycker jag det är riktigt fint att jobba, särskilt på söndagskvällar tycks folk tendera att ta sig lite tid att prata och skratta med kassörskan. Då är det inte alls farligt.

Särskilt fina är kvällar, dagar, eller bara stunder, då skrattfördämningarna bara sprängs och det flödar ut skratt så att man får ont i magen och viker sig dubbel. Kanske ramlar man ner på marken också. Sådana skratt blir det nästan alltför litet av sedan ett par år tillbaka, blir livet verkligen litet tråkigare när man är vuxen? Nej, jag tror att det är jag som har tappat bort något i min idoga strävan att finna mig själv - nämligen en del av mig själv.
Men ikväll släppte i alla fall fördämningarna för en stund, och det var så härligt!


Två töser (Marie, jag, Sanna) vars sällskap nästan säkert bidrar till ett gott skratt eller två

fagra höstlöften

Sjukt effektiv blev jag igår efter jobbet! Hemkommen vid halv tio bytte jag om och stack ut och sprang en runda. Sådana saker ska man göra direkt, innan man sätter sitt sweet ass framför datorn eller tv:n. För har man väl satt sig så blir man ofta sittandes, inte sant?

Det ska jag försöka vara noga med i höst. Begränsad tid framför dator och tv. Kanske till och med en viss datortid också, en timme per dag max, om jag inte behöver den till skolarbete. Och inget slötittande på teven, utan jag bestämmer vilka program jag ska se.
Vi får väl se hur det går, jag är ju inte så disciplinerad...

you smile that pretty smile

Borde sova. Ögonen faller snart ihop på mig, och jag tycker, att någon gång år 2009 kan jag väl försöka gå och lägga mig en bit innan midnatt. Istället läser jag nyfunna bloggar och flätar håret.

I helgen jobbar jag 18 timmar. Bara så ni vet. Så det blir en bloggtom helg.

Nu slog spöktimmen. Godnatt!

RSS 2.0