höstgnäll

Saker och ting känns väldigt stagnerade nu. Är det höstens allvar som kickat in?
Den senaste omrörningen i livet var igår när jag var på en lyckad provsjungning till en kör (yay) men idag känns alltd lika segt och trögt igen. Är det för att jag sitter med den här hopplöst tråkiga uppgiften? Jag har bara en liten del text kvar och skulle säkert vara färdig på en timme eller två om jag bara lade manken till. Men icke. Jag har ingen manke.

Och det händer ingenting nuförtiden. Alla är upptagna med skola och jobb, jobb och skola, jag inräknad. Nästa roliga sak blir Ullared med familjen på torsdag. Kulturinstutionens &ktoberfest missar jag till fördel för extra klirr i kassan. Annars är allt bara så trögflytande. Inte höstmysigt, trögflytande.
Det är väl vad som händer när vardagen pockar på uppmärksamheten.

triumf

Idag bär jag triumf med rak och stolt nacke. Jag har vågat och lyckats med något som avvisat mig förrut och det smakar ljuvt på min tunga.

omMan kunde tycka att jag skulle vara mer stressad än vad jag är. Faktiskt.

Jag har en workshopsrapport som ska lämnas in i övermorgon, och jag är inte alls klar och har knappt börjat och alla andra synonymer till det. Men jag är en kissekatt (tror jag). Landar för det mesta på benen och skulle jag falla snett så reser jag mig väl igen.
Om det bara inte vore så förbaskat tråkigt att forska. Jag ser framemot arbetslivet. Två år, sedan hoppas jag att det räcker.
God mat, god efterrätt, goda människor

Som ni ser leker jag fortfarande mycket med bildredigeringsprogrammet Gimp.

Mormor och morfar firade guldbröllop igår, och idag åt största delen av släkten på en finfin gästgivaregård någonstans i Skåne. Vår kypare måste ha varit släkt med Björn Ranelid, i annat fall är det hans dubbelgångare. Vi kom fram till att det nog inte var herr Ranelid själv, då hade han nog haft mycket långa utläggningar för oss.

Folk som inte uttryckligen sagt att de vill vara med på bloggen publiceras inte heller här (så att ingen blir ledsen för att här inte ligger någon bild på dem). Men bilden på min styvkusin Sanna som ligger över pianot i gästgivaregårdens foajé måste vara med ändå eftersom den bilden blev så himla fin.
Och min syster som är en liten Maria Montazzami.

Och min morbrors sambo tog saken i sina egna händer och friade till honom! Grattis till er!!!

musik istället för plugg

VAD LYSSNAR DU MEST PÅ JUST NU?
Carolina Wallin Perez "Utan dina andetag". Kvävande vackert!


NÄMN EN LÅT SOM GÖR DIG LEDSEN.
"With or without you" med U2. Gråter som ett barn varenda gång, den är så fin men allt jag någonsin tänker på när jag hör den är uppbrott.


VILKEN ÄR VÄRLDENS MEST STÖRIGA LÅT?
Oh, hjälp! Det kan kanske vara... en låt som jag fick nys om när jag läste konstvetenskap. Det var en modern konst- låt som kom på hitlistorna på 60- talet, men jag minns inte vad den heter. Men den var jobbig.


FAVORITBAND/ARTIST, OF ALL TIME?
Jag måste få välja tre: ABBA, Ted Gärdestad och The Ark. Gör mig alltid glad!


BAND / ARTIST DU NYLIGEN UPPTÄCKT?
Carla Bruni på franska tycker jag är vackert, upptäckt genom soundtracket till "[500] days of Summer"


BÄSTA KVINNLIGA RÖST?
Tidig Carola (jag vet att flera av er kommer att stöna)


BÄSTA MANLIGA RÖST?
Ola Salo!!!


VILKEN MUSIKSTIL LYSSNAR DU MEST PÅ?
Pop, schlager, musikal och klassiskt.


VAD LYSSNAR DU PÅ NÄR DU VILL BLI GLAD?
"Girl's just wanna have fun" med Cyndi Lauper


VAD LYSSNAR DU PÅ NÄR DU VILL LUGNA NER DIG?
Chopins nocturner lugnar ner mig direkt.


VAD LYSSNAR DU PÅ NÄR DU HÅNGLAR?
"You look wonderful tonight" med Eric Clapton.VAD LYSSNAR DU PÅ INNAN DU GÅR PÅ FEST?
Schlager! Gärna, gärna Linda Bengtzing!


VAD LYSSNAR DU PÅ NÄR DU LAGAR MAT?
Mycket blandat, det beror helt på mitt humör.


SENASTE KONSERTEN?
Kanske The Ark för typ tre år sedan på Malmöfestivalen. Hjälp, vad längesedan! Kan det stämma?


VEM ELLER VILKA LYSSNAR DU PÅ MEST JUST NU?
The Smiths och Lykke Li


HAR DU NÅGONSIN DEJTAT EN MUSIKER?
Den jag pussar på nuförtiden är lite musiker. Annars nej.


VAD TYCKER DU OM KLASSISK MUSIK?
Älskar det! Gärna pianomusik och helst Chopin eller Tjajkovskij.


VAD TYCKER DU OM COUNTRYMUSIK?
Lyssnat för lite på det, men har hört några bra av Dolly Parton.


LYSSNAR DU PÅ MUSIK PÅ FRÄMMANDE SPRÅK?
Räknas engelska? Men nej, i så fall låtar på franska, men jag tycker om att förstå texten.


OM DU VAR ETT INSTRUMENT, VAD SKULLE DU VARA DÅ?
Ett vackert piano.


VILKEN KÄND MUSIKER SKULLE DU GIFTA DIG MED OM DU FICK CHANSEN?
Det vet jag inte. Men jag var lite småkär i Ted Gärdestad som yngre, och Ola Salo.


DITT FAVORITSOUNDTRACK (FILM)?
"[500] days of Summer"


SÄTT PÅ EN LÅT SOM AVSLUTAR DEN HÄR LISTAN FINT.
Ok!


Sanna, vi tänker på dig!

Min underbara vän Sanna har en rumskompis som har en katt. En fin katt, renrasig och som visst ska avlas i framtiden. Nå, denna katt driver Sanna till vansinne eftersom den när matte inte är hemma jamar utan uppehåll. Högt och klagande.

Men i förrgår skickade Sanna ett sms med en ljudfil. Det är nämligen så att katten löper och om den jamade innan så är det inget mot vad den gör nu. Sanna behövde plugga och hade huvudvärk och fick sitta och lyssna på detta. Bifogad text i ljudfilen var "Nu skjuter jag mig själv i skallen. Farväl" och så hör man detta oljud. En blandning mellan en skällande hund, ett gråtande barn och en katt i kläm. Det är faktiskt det jävligaste jag hört och jag kunde inte sluta skratta. Stackars Sanna! Därför får hon detta inlägg dedikerat till sig. Kommentera och skriv dina kondoleanser till Sanna för att muntra upp henne under denna svåra tid. Var anonym och strunta i om du inte känner henne, hon behöver lyftas upp. Ok?

Jag önskar verkligen att jag förstod hur man kunde skicka över ljudfilen till datorn. Ni skulle knappt tro att det var sant! Min syster och hennes "svärmor" höll också på att krevera av skratt när de lyssnat på mitt vidarebefodrade sms. Pricken över i:et är Sannas desperata kommentar.

Utan dina andetag

Utan dina andetag

Jag har hört två versioner av ovannämnda låt innan jag hörde originalversionen av Kent. Både Erik Linders och Carolina Wallin Perez' versioner har fångat mitt hjärta, så oavsett om du gillar mörk pop, finstämd jazz eller lågmäld visa så tycker jag att du ska lyssna på låten.

smize!Fotograf: Minna Nilsson på http://www.synvinklar.se

Det har varit en alldeles utomordentlig dag idag. Min första sovmorgon på länge, och när jag som bäst ligger och myser under täcker så drar grannen igång "Airplanes" med BOB och "Sol, vind och vatten" med min favorit Ted Gärdestad, som en liten morgonhälsning. De är så fina, mina grannar!

Sedan drog jah ut i solen för att fotograferas av Minna, som jag hade en liten fotosession med i april också. Hon var litet sen, men det gjorde ingenting för jag avnjöt solen i Lunds Botaniska Trädgård med lillasyster i luren. Jag har utfört ärenden på stan och om några timmar kommer hjärtat hit och smakar på en ny maträtt som jag ska prova på. Jag tror verkligen att det kan bli gott!
Nu ska jag däremot plugga, för annars lär nästa vecka inte bli utomordentlig alls, det kan jag lova!

The painted veil123

Under gårdagens måndagsmys avnjöts den fantastiska filmen "Kärlekens slöja" ("The Painted Veil"). Filmen är baserad på en bok som skrevs 1925 och som spelades in första gången 1934 med Greta Garbo i huvudrollen. Jag har inte sett den filmen, men jag tvivlar faktiskt på att den är bättre än denna versionen från 2006. Den är väldigt fint filmad med vackra miljöer och snygga klippningar, och kostymgarderoben är att dö för.

Filmen handlar om Kitty från London som gifter sig med Walter Faye, en bakterieforskare. Han är över öronen förälskad i henne men känslorna är inte besvarade. Kitty känner sig som fångad i ett kärlekslöst, livslångt fängelse. Men så möter hon den stilige och intressante Charlie, med vilken hon inleder en affär. De blir dock ganska snabbt påkomna av Kittys make. Det hela slutar med att Walter tvingar med Kitty på en volontärresa till en kinesisk by som är gravt drabbad av en koleraepidemi. Kitty är fast i epidemins centrum och utan någon annan än en man som avvisar henne. Men i den lilla byn får de båda snart lära sig om sidor i livet de inte trodde kunde finnas.

There's nothing to say unless... see it!

skriva synonymt två

Skördetiden är än ännu ingalunda puttrig utan gör mig allenast modfälld. Ty det är frostigt och den egna personen önskar disponera varm luft. Men så fort som företeelser har stävjat ner sig en liten grad begrundar jag att höstmysiga aftnar är rätta medikamentet för en ouppvärmd blodpump. Enkannerligen i sällskap med dem man menar är en kär.


ta det pianoSnoozknappen trycktes in extra många gånger idag innan jag vid halv åtta äntligen släpade mig ur sängen. Trött så att jag nästan tänkte att den föreläsning är väl värd att skippa så jag får sova. Men duktig och redig som jag är (och med en Sanna som inte höll med om att jag var värd att få sova vidare) så gick jag som sagt upp.
Duschade.
Åt frukost.
Sminkade.
Klädde.
Borstade.
Cyklade.
Bara för att på skolan finna ut att schemat jag kikat på på nätet inte stämde. Jag skulle ha en föreläsning klockan ett, inte en nio och en ett. Så jag stampade iväg till bussen och tog den hem. Nu får jag i alla fall tid att plugga idag, så inget ont som inte för något gott med sig. Vid fem har jag sångprov till en kör, och det är ganska nervöst. Efter det har hjärtat lovat att komma hit och antingen trösta mig eller glädjas med mig.

valar

Det finns bara en bra sak att säga om det här valet, och det är att Miljöpartiets siffror ser bättre ut än någonsin.
Annars är det fortfarande alliansregering och Sverigedemokraterna har numera mandat i riksdagen. Jag tänker bara dra en djup suck, borsta tänderna och gå och lägga mig. Jag är för trött och besviken för att orka skriva något långrandigt inlägg om varför Sverige har gjort skit för sig i fyra år till.

(no offence till er läsare som känner er blåblodiga - jag respekterar givetvis andras åsikter och rätt att rösta som de själva vill. Och Alliansen har sina bra sidor och de rödgröna sina dåliga. Men min åsikt om hur Sverige bör styras är rödgrönt)

wish you were here

Dagen blev inte på långa vägar som jag tänkt. Om saker och ting hade varit annorlunda och som de skulle så hade jag just nu sett framemot något som låg mindre än en timme in i framtiden.
Men jag kan inte bluesa hela dagen. Så istället bakar jag kanelbullar i min nya ugn. Och fredagsstädar. Imorgon jobbar jag halva dagen och låt oss bara lämna det så.

RanarimDet är så roligt att kunna välja själv vad man vill snöa in på i universitetsstudierna. Vi ska syssla med så kallad problemorienterad inlärning, vilket betyder att vi väljer enskilt vad vi vill ta reda på och så vips! tar vi reda på det. Under dagens workshops valda ämne "Svensk kultur" har jag valt att skriva om hur etnologer har forskat om folkmusik och folkvisor under 1900- talet. Det är något som jag tycker är så fasligt roligt att det kommer att bli ett sant nöje att plugga. Säger jag nu, innan jag börjat.

(videoklippet är Ranarims "Den förtrollade barnaföderskan". Ranarim är ett band som spelar folkmusik i en något uppdaterad tappning samtidigt som de bibehåller enkelheten och instrumenten som man tycker att den folkvisa ska innehålla)

cute quotes

Jag fick ett av mina städryck i söndagskväll, och dessa städryck brukar innebära att jag är ute efter någon typ av förändring. Hänga en tavla annorlunda, rama in en ny bild (som ovan, där bakgrunden består av dikter av min favorit Edith Södergran) ställa undan och ställa om.
Jag är ganska nöjd, men inser att jag behöver mycket mer färg i rummet. Så nu ska här fotograferas utav bara tusan, sedan ska det fixas ramar och spik och sen är saken biff. Någon ram blir det från Nomvula, min nya favoritbutik i Malmö. Såklart, eftersom den ägs av en av mina bästa vänner.

Dårfinkar och Dönickar

Har just sett första delen av underbara "Dårfinkar och Dönickar" på SVT Play. Jag älskade boken hemskt mycket när jag var liten, och även tv-serien när jag senare såg den. Den handlar om tolvåriga Simone som flyttar med sin mamma och sin nya pappa till en villa, men hunden Kilroy glöms sorgligt nog kvar på det gamla stället. I irritation över den försvunne hunden och den nya pappan klipper Simone av sig håret strax innan hon beger sig till sin första dag i den nya skolan. När fröken presenterar den nye pojken Simon griper Simone chansen att bli någon annan - den tuffe och bråkige Simon, som klassens sötaste tjej dessutom får ett gott öga till.

beautifulones

Jag tycker att Annika är finast och att ni ska gå in på hennes blogg.

ariman 

I fredags var jag, pojkvän, vänner, grannar och ex-kursare på café Ariman och firade fredag. Jag drack vin och diskuterade politik och religion, high fivade om Jesus och blev kallad politiker och ombads sluta le när jag argumenterade. Jag och Sanna kom hem till mig för te vid tre och hon gick hem och lade sig vid fem och sedan vaknade jag vid åtta. Sen blev det sex timmars "Vänner" och litet av världens godaste pizza (Fellinis i Lund).

 

11 september är för övrigt en global otursdag, screw fredagen den trettonde. Men allt blev mycket tursammare sedan klockat tickat in på söndagen.

Hej svej så länge!


...


money out of nothing

Håhåjaja!
Den dåliga uppdateringen beror på skola, jobb och socialt liv. Nu är jag inne i en period där allt ska göras samtidigt och det nya jobbet snor runt lite med tider. Det är kul, missförstå mig inte, men det är synd när det råkar krocka med skolan. Jag gillar inte att säga nej. Men det är ett viktigt ord att kunna säga.

Idag har jag observerat människor på Nova och det har varit spännande. Vi ska nämligen göra vår första etnologiska undersökning! Och morgonchokladen bjöd en främling på, nämligen den person som tyvärr råkat tappa en skrynklig femtiolapp på busshållsplatsen. Jag är tacksam gentemot vem det än nu blev som bjöd.


dried out

Nu är det dags att ta med gamla Bettan på en testtur i höstguldet. Med gamla Bettan menar jag min nya systemkamera (egentligen unga Eos, alltså). Idag behöver jag verkligen hitta på energigivande saker efter gårdagens orgie i sorgsenhet.

Tänk på den!

"Our solid American citizen awakens in a bed built on a pattern which originated in the Near East but which was modified in Northern Europe before it was transmitted to America. He throws back his covers made of cotton (domesticated in India), linen (domesticated in the Near East) or silk (discovered in China). All of these materials have been spun and woven by processes invented in the Near East. He puts on his slippers (adapted from moccasins invented by Indians in the Eastern woodlands) and goes to his bathroom, whose fixtures are a mixture of European and American inventions, both of recent date. He takes off his pajamas (a garment invented in India) and washes with soap (invented by the ancient Gauls).

[---]

When our friend has finished eating, he settles back to smoke (an American Indian habit). Tobacco was domesticated in Brazil. Indians from Virginia smoked it in a pipe, while the cigarette was derived from Mexico. The cigar was transmitted to us from the Antilles by way of Spain. While smoking, he reads the news of the day (printed in characters invented by ancient Semites on material invented in China by a process invented in Germany). As he absorbs the accounts of foreign troubles, he will (if he is a good conservative citizen) thank a Hebrew deity in an Indo-European language that he is "100% American."

Källa

Översätt "american" till "swedish". Och så skickar vi ut detta till Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti och Skånepartiet. Jag utmanar dem att leva på äkta svensk traditionellt sätt. Om de nu tycker att utländsk inblandning är av ondo.

RSS 2.0