den som väntar på något gott...

Jag är så tacksam att ni alla hänger kvar fastän det varit någon veckas krass uppdatering. Jag hjärtar er mycket!

Jag kan inte säga något om veckans uppdatering, jag har hemtenta så antingen kommer det extra mycket blogginlägg eller så kommer det bli ungefär som senaste veckan. Men sen blir det bra, på min nya Mac och allt!

Melodifestivalen 2011 på Spotify

Melodifestivalen 2011

På spotify- listan ovan finner ni alla finalister och andra chansen- fåglar från årets Melodifestival. Bra om du vill lyssna på alla låtar eller om du bara enkelt vill hitta någon av dina favoriter och spara till en egen lista.

våriga vår


Lyssna noga nu:
Imorgon är det mars. "Mars, april har knopp i håret" sjunger man i visan om årstiderna. Om tre veckor är det vårdagjämning. Så nu är det dags att börja se fram emot våren, ok? Om alla slutar tänka att det blir mer snö och kyla och börjar tänka vår istället så tror jag att den kommer fortare än fortast.

Nu kör vi!

solsidan och glee


1


2

Sånt som jag älskar just nu. Det det om du missat det!

helgen i sin helhet

Jag har varit hemma hos föräldrarna i helgen. Jobbat och myst. I fredags var vi hos syrran och hennes sambo i Älmhult och åt flygande Jacob och rockade loss till Wii- spelet "Just dance" (vilket jag var grym på!) och igår och idag har det bara varit jobb som gäller. Så Mello-uppdatering blir imorgon. För om tio minuter är det dags att säga "Hej, goddag, var det bra så?" i fem timmar igen.

en höna av en fjäder

Uppror mot könsspecifika barnkläder

Upprop för könsspecifika barnkläder

När den nedre gruppen dök upp på Facebook blir det genast ramaskri. Ska jag vara riktigt ärlig så blir jag riktigt förbannad. Varför ska man vara för eller emot endera av sakfrågorna?

Riktigt små barn bryr sig inte om vad de har för kläder på sig. De uppfattar inte att tröjan är rosa eller blå. Jag gissar att anledningen till att man klär små spädknoddar i så kallade pojk- och flickkläder är för att folk runtomkring ska se vad det är för kön på ungen.

När barnen är lite äldre kan de ibland välja själva vad de tycker om och inte tycker om för kläder och färger. Jag vet att jag själv hade saker att säga till om angående mina kläder från treårsålder. Jag ville ha de där röda manchesterbyxorna från pojkavdelningen och jag ville jättegärna också ha tröjan med Skönheten och Odjuret med tillhörande blommiga tights. Var det något jag eller min syster inte tyckte om att ta på oss så slapp vi ha det.

Nej. Det är klart att barnen inte väljer helt själva. Men om dottern trivs i klänningen man sätter på henne så är det väl inget med det. Och det finns flickkläder som man kan leka vilt i också, de är inte alls så begränsade och "sitt-fint-still" som folk vill ha det till. Jag tycker inte att det ska vara fel att sätta en klänning på en flicka.

Jag kan själv tänka mig att klä mina framtida barn både i könsneutrala kläder (då jag tycker att de är väldigt fina) och i så kallat traditionella könsspecifika kläder. Fast vill sonen ha ett par lila byxor från flickavdelningen ska det vara ok också. Varför måste man göra en så sjukt stor grej av det?

promenader

Det är tur att jag har en så promenadsugen granne som Emma! Och tur som har Sanna som kommer och promenerar med oss fastän hon inte bor här längre. Nu har jag promenerat tre dagar denna veckan, det är bra!

ommwriter

Är det något jag sett framemot att kunna använda som INTE fungerar på PC är Ommwriter. Det fungerar nämligen bara med Mac och Mac:s operativsystem.

Ommwriter är ett program som man laddar ner som är skapat för att återskapa njutningen i skrivandet för den som tycker om att skriva eller den som måste skriva. Nu minns jag inte exakt allt jag läst, men man ska kunna lägga in sköna bakgrundsljud av olika slag för att öka koncentrationen och en massa annat. Programet tar över och täcker hela datorskärmen, även blinkande msn-rutor, och man hamnar liksom i sin egna lilla värld med skrivmaskinsknatter. Kanske kommer jag äntligen få en plats där jag kan skriva den roman jag gått och filat på sedan barnsben? Vem vet.

klappat och klart

100 personer (ungefär) emot, två och en halv person för. Men var ska skeden vara om inte i lådan? Jag har beställt en Mac-dator för en del av mina sparpengar och nu kan den här datorn haverera hur mycket den vill. I nästa vecka i alla fall. Allt jag läste som var för en Mac lockade mig mer än det som var för en PC. Yaay!

kittlad rosa


Före


Efter

Ett hårinlägg baserat på en systers önskemål.

För sisådär en vecka sedan var jag och Sanna på Nova Lund och jag fick ett ryck och köpte två paket hårfärg, Nordic Blonde från Garnier var det visst. Så många människor har undrat över mitt mörka hår på sistone och tyckt att det nästan är mer ett mellanting. Råttfärgat, skulle jag vilja säga. Så vad gör en fattig student som ändå inte har råd med hårfärgning hos sin excellenta frisörska? Ber väninnan Sanna om hjälp och väninnan Emma om smakråd.

Först var jag väldigt missnöjd och tyckte att håret såg pissgult, men det var kanske i lysrörsljuset i badrummet. För att ta bort överdrivet gula toner köpte jag silverschampo och ja, jag är ganska nöjd nu faktiskt.

Och på tal om hår:


1

Sötaste, bästa och mest väldoftande hårinpackningen någonsin (med världens sötaste namn). Fick ett gäng Crush-produkter av lillasyster i julklapp och de är det bästa jag någonsin använt i mitt hår!

datorkriget

Jag ska köpa en ny dator. Jag har funnit en Mcbook Pro 13" (13" LED-belyst Mac med 2,4 GHz Intel Core 2 Duo processor, 250GB HHD, 2 USB och bluetooth. Batteritid upp till 10 timmar för er som fattar) för 11 000 men stoppas av exempelvis datorkunniga grannar från att bara slå till. Jag är förvirrad och vet inte vad jag ska köpa, Mac eller ännu en PC? Och i så fall vilken PC?

Alla med synpunkter- kommentera!

mat i massor

Inatt har jag drömt så himla mycket om mat och om botaniserande i mataffären. Riktigt god mat gör mig så glad! Idag var jag sugen på något riktigt varmt eftersom det minsann snöade imorse. Alltså ska jag prova att göra nudelsoppa för första gången, jag längtar redan efter att få slurpa i mig det.

Men då får jag skynda mig för sedan är det dags för kör och invigning av min nyinförskaffade "Damkören"!

Melodifestivalen 2011 - del 3

Deltävling tre. Tävlingen där Christer Björkman bestämde sig för att visa sin nuna och sjunga sitt förhatliga gamla Mello-bidrag. Jag tycker att det känns verkligt otroligt att de låtar som varit med hittills i år har varit de bästa som skickats in av alla tusentals bidrag. Jag tycker att det är dags att leta upp någon annan som kan dra i trådarna efter det här. Det är väldigt få människor som tycker att tävlingen fungerar i sitt nuvarande upplägg, alla fattar utom Christer.

1. Linda Sundblad - Lucky you
♥ ♥ ♥
♣ ♣ ♣

En glättig och glad låt som dock saknade det där lilla extra. Det finns egentligen inte mycket att säga om den, den kändes ganska vanlig. Likaså framträdandet. På slutet såg jag att Sundblad trallade omkring med tandställning i munnen och det förstod jag inte riktigt - var det hennes egna eller lekte hon tonåring?

2. Simon Forsberg - Tid att andasJaaa, Fredrik Kempe, hurrade jag när låt nummer två presenterades. Enligt mig brukar hans låtar hålla riktigt hög och bra kvalitet. Tid att andas var väl egentligen en ganska stark låt - men framförd av helt fel artist. Var det en av medlemmarna i Westlife som rymt hit för att smörsjunga för svenska folket? Det var sliskigt och smörigt så det förslog men när jag tänkte mig låten i händerna på en artist med mer go så tänkte jag att låten har nog potential ändå. Simon borde hålla sig till sin träning.

3. Sara Lumholdt - Enemy
♥ ♥
♣ ♣ ♣

Ok. Ex-medlem i ett av Sveriges största exportband genom tiderna - check.
Dansat sen barnsben - check.
En gång i tiden handplockad för sina förmågor - check.
Förväntningarna på Sara Lumholdt från A-teens var ganska höga, även om hon aldrig var en person som jag kände något starkare engagemang i. Men åh jisses. Enemy var en helt ok bra låt men Saras slaktning av den var lika plågsamt som att höra någon sakta dra naglarna mot svarta tavlan. Hon var bortkollrad och glömde bort dansrörelser. Rösten höll knappt för några toner alls och hon litade väldigt mycket på att körtjejerna kunde sjunga när hennes röst inte bar. Körtjejerna var bra!

4. The Playtones- The king
♥ ♥ ♥ +
♣ ♣ ♣ ♣

Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om jag gillade låten eller inte. Ibland gjorde jag det, ibland inte. Men det var verkligen bland det bästa som vi fick höra på hela kvällen, och det var en bra show och det hände något i melodin. Playtones återgav mig hoppet om lördagskvällen!

5. Shirley's Angels - I thought it was forever
♥ ♥


Jag gillar inte Alexander Bard (han borde bannas från Melodifestivalen tillsammans med Christer Björkman). Jag gillar inte Shirley Clamp. Jag gillade inte låten. Tre pantertanter i för tajta byxor som skrevar mot en epileptisk bakgrund. Det var lika illa som man kunde förvänta sig.

6. Sebastian - No one else could
♥ ♥ +
♣ ♣

Sebastian, Sebastian... vilken låt var det nu igen? I kontrast till succén i sin Melodifestivaldebut så var det här så fisljummet att det nästan glöms bort. Dock också en av de bättre låtarna under kvällen, och tyvärr tycker jag inte att det säger mycket. Jag minns inte framträdandet heller - men jag gissar att Sebastian gick runt, hoppade litegrann och sådär. Precis som han brukar göra.

7. Sara Varga - Spring för livet
♥ ♥ ♥ ♥
♣ ♣ ♣ ♣

Tack Sara! För mig tidigare okända Sara Varga kom in i en harmonisk gestalt som med skört vacker röst sjöng om skör och bräcklig kärlek som bokstavligt talat slås sönder. Sara är kanske inte den starkaste sångerskan i världen men det är inte det som behövs alltid. Det här var enkelhet när det i det närmsta uppnår perfektion.

8. Eric Saade - Popular
♥ ♥ ♥ ♥
♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Uppföljaren till Manboy kändes det som. Av Fredrik Kempe. Jag kände hur Danny Sucedo från deltävling ett satt och undrade om han såg en repris av sitt eget framträdande. Men Saades bidrag var hundra gånger bättre än Dannys. Precis som med Manboy förra året så känns det lite löjligt att sjunga "Popular popular I'm gonna get really popular" eller något sådant. Men jo. Näst efter Sanna Nielsen så är det här det bästa som lanserats i tävlingen i år. Och showen är ingenting att anmärka på. Eller jo- ta av de vita skorna!


Kommentarer på förra veckan recension kom från Bettan, som påpekade att Anniela kanske sjöng så bräckligt eftersom hon var sjuk. Och ja. Det var ju hemskt tråkigt för Anniela (det menar jag verkligen). Men i Melodifestivalen finns det inget som heter sjuk. Antingen hör jag ett bra framträdande, eller så gör jag det inte. Är rösten dålig så sänker det hela uppfattningen om låten, vilket är hemskt oturligt. Men man kan inte sitta och tänka att jaja, men det låter säkert bättre när hon är frisk så därför röstar vi henne vidare. Anniela har säkert bättre lycka nästa gång hon deltar, vilket jag säkert tror att hon kommer.

välkommen tillbaka

Ni får ursäkta mitt dåliga bloggande de senaste dagarna. Jag har haft en sjukt kämpig vecka, men nu tror jag att jag börjat samla krafter igen mer än någonsin förr och då blir det åka av!

faith, hope & love


1

Sara Varga har jag hört talas om i olika sammanhang, oftast bra sådana. Låten som hon med skör (men vacker) stämma framförde i årets Melodifestival berörde mig djupt. Vad jag förstått så sjunger hon inte om sig själv utan för utsatta, men jag fick en skön känsla av ärlighet och äkthet under framträdandet.

Nu sitter jag alltså och lyssnar på hennes album på Spotify, "Faith, hope & love". Och jag gillar det väldigt mycket!

uppdata

Goda vänner!

Jag har inte bloggat mycket de senaste dagarna av olika anledningar, men nu försöker jag vara på hugget igen. Imorgon ska min damkör Bella Voce och jag ut på sittning med sagotema, det ska bli fasligt roligt även om jag inte ägnat kostymen en tanke på grund av saker som hänt i veckan. Men något har jag börjat tänka ut nu. Fast jag har blivit lite snuvig så vi får hoppas att det går över efter dagens vila/städning.

För er som är uppmärksamma så missar jag alltså tredje deltävlingen! Men misströsta icke, jag kommer att göra mitt yttersta för att kunna göra en bra bedömning av deltävlingen ändå, inga halvmessyrer tack, som Magnus Uggla skulle ha sagt.


stjärnorna
När natten kommer
står jag på trappan och lyssnar,
stjärnorna svärma i trädgården
och jag står ute i mörkret.
Hör, en stjärna föll med en klang!
Gå icke ut i gräset med bara fötter;
min trädgård är full av skärvor

Karin Boye

borta

Idag är jag borta precis hela dagen: först är det gruppmöte och diskussion i sex timmar och klockan fem är det dags för den första lektionen i tv-produktion på StudentTV Lund. Vi ses på torsdag istället, ok?

ny favoritbloggCiel rose - rosa himmel. Hon är fotograf till bilderna ovan och hon har en väldigt fin blogg som jag blir himla glad av. Hälsa på vettja!

egnahus- drömmar i min lilla barack (repris)

Såhär tänkte jag mig mitt drömhus i våras. Mycket är fortfarande detsamma, en del har ändrats. Dock inte det stora ljusa trähuset. Men släng gärna in en stor, spännande vind att gömma saker på.
Fin inspiration, hur som haver.


Alla bilder är från tidningarna Lantliv och Leilas country living

Jag tjatar om och tänker jämnt och ständigt på mitt hus på landet. Ja, jag har inget än, men mitt drömhus på landet. Ni har förmodligen redan läst om det.

Tidningarna Lantliv och Leilas Country Living är perfekta för lite inspiration, och nu får vi snart avnjuta Underbaraclaras alldeles egna och efterlängtade magasin.

Om jag själv skulle sätta några etiketter på den stil jag tänkt mig huset och dess inredning och rum, så skulle det bli en mix av inspiration från Madicken, folklore, ljust, familjen Bennets hus i den senaste Stolthet och Fördom- filmen, 1800- tal, sekelskifte, 50- tal, bohemiskt men husligt. Ungefär lite såhär:


Ett ljust ljust gult eller vitt trähus med många stora, ljusa fönster.


I trädgården finns det bersåer och syréner, saftkannor och platser att avnjuta solsken och skymning på


Pelargoner, blomsterfång, ljusa tapeter eller vitmålat


Ett karamelligt kök fyllt med innehållsrika glas- och plåtburkar, blomkrukor, broderade kökshanddukar


Blåvitt, blåvitt, blåvitt - älskar! Slitet, krukor och blommiga tapeter
Gamla detaljer lite överallt.

Ni är alla välkomna, när jag väl har kommit dit!


all smärtas dag?

Glad Alla Hjärtans Dag därute!
Jag vet att jag alltid varit för en bojkott av den här dumma dagen eftersom det dels är min stora otursdag (fredagen den 13:e däremot har jag alltid massor av tur!). Men jag erkänner, jag är svag - jag hoppas på en romantisk dag och ja, jag HAR köpt hjärtesaker.

Kärlek till er alla, vilken dag på året det än är ♥


sånt som man hittar på väg från skolanGracefulla grekiska gudar i järn. Och förvisso strategiskt placerade pistoler. Men utanför Skisserna Museum i Lund finns ett gäng fina statyer och konstverk som kommer bäst till sin rätt när de återfinns i vårblomstren.

Melodifestivalen 2011 - del 2

Ok, ni vet vad som gäller. Hjärtan för låten, klöver för framträdande och fem av något är skitbra.

Andra deltävlingen hade helt siktat in sig på att möta pressen i dörren och själva förlöjliga den förra deltävlingens namnmiss. So jag för övrigt redan glömt bort, tack för att ni påminde mig. Men del två i årets Melodifestival kändes något mer underhållande än del ett, med betoning på "något". Årets Mello är so någon slaskig mellanmjölk.

1. Brolle - 7 days and 7 nights
♥ ♥ ♥
♣ ♣

Brolle är en man att smälta för. Han stil, hans hår, hans ögon - vi tjejer satt och smälte som smör i solsken när han glittrade mot kameran. När den chokladdjupa rösten sänkte sig över oss var förhoppningarna stora. Det ledde också till en desto större besvikelse. Låten var väl helt ok men verserna var ganska tråkiga och intetsägande. Han hade snygga moves men det kändes något tillgjort. Alltså ett högst medelmåttigt betyg för Brolle.

2. Loreen - My heart is refusing me
♥ ♥ ♥ +
♣ ♣ ♣

Kvällens överraskning var nykomlingen Loreen. Hennes bar en snygg danslåtskaraktär och ja, den gillades hemma i soffan. Jag kan se mig själv dansa till den ute på någon av Lunds nationer. Men den var inte tillräckligt bra för att lämna något djupare intryck hos mig. Dock ett ganska snyggt scenspråk och det kändes ganska kreativt.

3. Babsan - Ge mig en spanjor
♥ ♥
♣ ♣

Kvällens besvikelse. Årets After Dark, förutspådde jag, men After Dark har alltid varit bättre. Babsan sjunger inte särskilt bra och det lät ganska billigt. Verserna var katastrofala men refrängen kommer det säkerligen att nynnas på i vår. Vi lärde oss snabbt att sjunga med. Men Babsan bjuder alltid på show och så även här, även om det kändes mer som Finlandsfärja än Melodifestival.

4. Elisabeth Andreasen - Vaken i en dröm
♥ +


Var satte ingen Helen Sjöholm på den här låten? Både verser och refrän var relativt fina men kära gamla Bettan bar inte den överhuvudtaget. Någon härhemma sa att det var som att dra naglar över svarta tavlan och jag håller med. De delikata tonerna var inte alls bra och Bettan borde kanske hålla sig till lite mer svängig musik. Tråkig scenshow, vi har sett det tusen gånger förut hos ungefär alla ballader som någonsin funnits i Melodifestivalen.

5. Sanna Nielsen - I'm in love
♥ ♥ ♥ ♥
♣ ♣ ♣

Kvällens bästa. Sanna Nielsen är nästan som ett riktigt bra vin - hon blir bättre för vart år som går. Det är visserligen svårt att toppa "Empty room" men faktum är att årets försök var riktigt bra. Det svängde, det var tonarthöjning och det var ändå inte helt förutsägbart. Sanna sjunger underbart fint och har tuffat till sig ordentligt. Låten var som en popigare schlager och hon såg fantastisk ut. Det enda minuset var att hon stod bakom ett ljusgaller på ett himla rullband. Ett rullband som hon tidvis hade svårt att hantera på ett snyggt sätt. Är rullbandet den nya Carola- fläkten? Se nästa bidrag.

6. The Moniker - Oh my god!
♥ ♥ ♥ ♥
♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Här möter vi rullbandet igen, denna gång i form av min mammas gamla Idol- favorit Daniel. Det var som att Mika, Thomas Dileva och The Beatles tillsammans fått en musikalisk avkomma. Jag gillade det stark, jag blev väldigt glad av både låten och framträdandet.

7. Anniela - Elektrisk
♥ ♥ +
♣ ♣ +

Anniela får ett medelbetyg av mig men jag hade väldigt svårt att bestämma vad jag skulle sätta. De första sekundrarna var som direktkopierade från Robyns "Electric" (med samma ord fast på svenska). Flickebarnet var dessuto så stel och märkbart nervös att vi mest märkte det. Låten försvann i hennes darrande stämma och de tafatta rörelser. Men den hade sina stunder när den riktiga Anniela med sin vackra röst lyste fram.

8. Christian Walz - Like suicide
♥ ♥ +
♣ ♣ ♣ ♣

Den här låten glömde jag bort under tiden jag hörde den. Första versen var kanske bra, men sen kom det en refräng som var så lik versen så jag trodde att refrängen var versen och versen var refrängen och jag hörde ingen skillnad. Scenen var däremot perfekt. Walz var tråkig. Tyvärr.

Frågor på det?

barbafin och barbasöt


Sanna och Emma med barbapappor någon gång i vintras

Igår var det en riktig tjejdag hela dagen, fy vad jag behövde det!

Kring klockan ett åkte jag och Sanna (vänster) till Nova Lund och brände pengar. Jag fann bland annat Sanna Ehdins nya bok, "Finn din energikod". Det finns mycket åsikter därute om självhjälpsböcker men Sanna Ehdins böcker tycker jag är väldigt fina och bra att inspireras av i många lägen. Jag äger nästan allt hon gjort. Vidare köptes det klänning, cheeseburgare och alla hjärtans dag- presenter och däremellan dreglades det över skor och annat som vi inte hade råd med.

Efter lite mat- och dessertfix var det dags för Melodifestivalen. Då trillade även fina Emma ner. Vi hade det otroligt trevlig och spelade kort, tjejsnackade och skrattade så vi fick ont i magen. Tack för det flickor!

Nu är klockan kvart över ett och jag tänker att jag struntar i disken och går tills sängs istället. Det känns som ett bra tänk.

på kanelen

Jag brukar alltid göra mina smoothies med blåbär, hallon, banan och naturell yoghurt. Något som ger smoothien en ganska spännande smak är en liten skvätt kanel. Värt att testa!
Kanel är en krydda som hjälper till att reglera blodsockret (bra om du har diabetes) och kan hjälpa till att minska eventuella sötsug.

there's something in your mailbox, she snickeredOm man har en dålig start på dagen, håller på att somna under föreläsningen om kulturpolitik och har en fin bästa kompis som Sanna, då kommer man hem och finner en burk choklad i brevlådan. Tack ♥

have you ever seen the rain coming down on a sunny day?Lillasyster var som sagt på lundabesök igår och smakade bland annat sushi för första gången. Hon kunde definitivt tänka sig att äta det fler gånger (sushi wins!) och jag tänkte att då är mitt uppdrag utfört.

Vi gick såklart på stan också. Tittade på vackra koppar i blått, svängde in på Udda Tina. Där hittade jag de sötaste finaste glasen någonsin. Något små, men hade de varit lite större hade de varit exakt de glasen jag drömt om i mitt drömhus. Men ett glas fick följa med hem, jag tänkte att det var ett perfekt glas för vitsippsbuketter!

På Lagerhaus fanns de finaste salt- och pepparkaren man kan tänka sig, i form av blå fåglar. De finns nu hemma hos mig. Lagerhaus hade också Jelly Beans i fruktsmaker och sådana köpte vi hem. De gröna var päron och smakade äcklig puré, och de blå var helt ok blåbärssmak som gjorde att man såg ut som att man ätit en smurf (som Ellinor sa).

Sedan satte syrran händerna i sidorna och sa "I don't have to take this - I'm going home" i äkta Steve Urkel- stil. Hej hej, sa jag och slängde in henne i tågkupén.

Det var en väldigt trevlig dag tyckte jag!

i did rome, now let's do paris


1


2 (kika gärna på Lloyd Dalletts underbara alster via länken)

Mitt nya drömresmål - Paris. Jag vill åka typ nu!

den finaste filmen


1


2


3


4


5

De bilder som inte är länkade kommer alla från Love is a letter sent a thousand times - en blogg som är alldeles full av kärlek!

"[500] Days of Summer" är nog min bästa film. Jag skrev om den i våras. Men det är inte rätt att skriva om en sådan underbar film utan att visa några av de fina scenerna i den. När jag googlade hittade jag många många och jag hade gärna publicerat allihopa.

För er som inte vet, filmen är hemskt vacker, hemskt glad, hemskt sorglig, hemskt rolig. Vilket är bra, för då kan man se den oavsett sinnesstämning. Jag känner själv att jag måste se den igen väldigt snart.

vårskrikMin vårensemble fungerade visst idag, det kändes otroligt lyckosamt att vakna till skinande vårsol och fågelkvitter. Det är mitt bästa vårtecken. Vilket är ert?

Det enda som händer nu är att jag ska träna och försöka komma ifatt med allt möjligt (plugget till exempel). Imorgon ska lillasyster Karlsson introduceras i sushins förlovade land, det blir rapporter och bildbevis på det.


tonåring och sökande efter en personlighet

Arbetsförmedlingens yrkestest.

Personlighetstest med 41 frågor.

Jung typology test.

Ute i internetdjungeln finns det en uppsjö av personlighetstest som bara väntar på att definiera dig. När jag var en gymnasial internetnovis sökte jag med ljus och lykta efter dessa test. De kunde hjälpa mig att definiera mig, min personlighet och mina intressen. En annan guldgruva var Frida- och Story- tidningars olika tester. Det fanns hela testböcker att köpa och det var dessa jag kunde lägga veckopengen på.

"Du är Djupet, en allvarlig och mystisk person med en mycket kreativ sida." Så kunde det stå. Länge länge trodde jag att jag var en djup och mystisk person som människor inte riktigt kunde förstå. Men plötsligt insåg jag att det var jag inte alls. Jag är visst allvarlig och djup ibland, men jag är nog lika mystisk som min tv- bänk i trälaminerad plywood från Ikea.

Men som 16- åring och på jakt efter mig själv var det testen som fick vägleda mig. Allt som de kunde säga om mig lade jag på minnet, skrev ned eller sparade i en mapp på datorn. Sedan kunde man ju pussla ihop alla svar man fått och på så sätt klippa och klistra ihop en person.

Olika typer av test är fortfarande kul, men nu behöver jag inte ta dem för att finna mig själv. Nu tar jag dem för att det är roligt att veta vilken Jane Austen- hjältinna jag är eller vilken brudklänning jag ska satsa på. Det är inget jag tar på största allvar. Kanske är det tur att testen finns, för att liksom ge vilsna tonåringar en knuff i någon riktning. Eller så var det kanske bara jag som var ovanligt vilsen.


en röd och flera blå

Blomster blomster blomster så långt ögat kan nå. Idag trotsade jag grådiset och iklädde mig vårskrud. Detsamma gör jag med min lägenhet, få ting är så vårigt som en vas tulpaner.

"Stylisterna" på kanal 5

Stylisterna på kanal 5:s web-tv.

Jag vill nästan begå mentalt självmord när jag ser detta, ändå kan jag inte sluta titta. Sofi Fahrman var en stylist som jag brukade respektera, men nu har hon och syrran Frida gjort någon slags Tyra Banks- kloning av sig själva och styr programmer med en irriterande "jag-vet-allt-bäst"- attityd. Samtidigt åker deltagare ut för att de antyder att de skulle kunna något. Då tycker Sofi att de inte är nyfikna nog för hennes redaktion.

Programmet uppmärksammade jag när jag läste på deltagaren Kajsas blogg om hur hennes personliga stil blivit sågad. Juryn sitter som skolans onda tjejgäng och kläcker ur sig de mest oprofessionella kommentarerna man kan tänka sig. Kajsa hade svårt att klä sig som en Sofis mode- tjej med kläderna i sin garderob, men hur hindrar hennes personliga stil henne från att vara en bra stylist i övrigt och med tillgång till andra kläder? Nej, hela programmet känns sorgligt oseriöst.

Tummen ner för trångsynthet och dålig attityd hos systrarna Fahrman. För övrigt förstår jag inte att de har mage att kommentera de andra stylisternas stil när lillasyster Fahrman själv glider in i avsnitt fyra i en stor, svart långkjol med tillhörande stor, beiget stickad tröja som mest ser ut som att hon hade mensvärk och en dålig-i-magen-dag och bara tog första bästa löst sittande plagg.

morgonmys

Hej där efter helgen!
Helt plötsligt har jag några timmar extra idag. I tron att jag hade föreläsning klockan tio drog jag mig upp och kom iordning redan vid åtta. Precis nu när jag och min kille skulle cykla ser jag att jag inte börjar förrän ett. Så han fick cykla själv och jag kan pyssla iordning härhemma i lugn och ro. Sånt är mysigt.

För övrigt, en måndagsfrukost med finkoppar, tända ljus och Chopin i bakgrunden är inte att underskatta!

semlor i långa rader
Melodifestivalstilltugget blev semlor i olika former. Jag följde ett grundrecept på vetebullar och lydde sedan några tips från Underbaraclara (som blåbär i botten och lingonsylt i grädden). Jag gjorde dessutom fyra semlor med mandelmassan ersatt av jordgubbssylt (jag äter inte mandelmassa) och det var fasligt gott. Lingon i grädden kan jag verkligen rekommendera, det var en litet syrlig smak till allt det tungt söta, det gjorde grädden godare och dessutom finare att titta på.
Även om min pojkvän gav mig en hundögd blick när han hittade bär på olika ställen i sin semla.


Melodifestivalen 2011 - del 1

Ok. Första deltävlingen är avklarade. Krismötet efter Anna Bergendahls Eurovision-fiasko förra året hade resulterat i en ny bubblig design, bra där Christer Björkman.

Programledarna var platta som tusan. Ska det inte vara kvalitet även om det är kändisar som leder? Rickard Olsson gillar jag förvisso men Marie Serneholt som i slutet skrek "Puss och kram" kände jag att the botten is nådd. Nanne Grönwall gjorde sitt sämsta framträdande i Melodifestivalen på länge med darrande svag balladröst, men Häxan Surtant och Grotesco-Per fick oss att dra på smilbanden under sina artistgrillningar.

Men musiken då? Tja. Medelmåttig. Några låtar var ganska ok och Jenny Silver gav oss kvällens schlager men startfältet kändes i övrigt konstigt platt. Precis som resten av programmet.

♥ - låtens betyg

♣ - scenframträdandets betyg

1. Dilba - Try again

♣ ♣

Jag erkänner, jag har aldrig gillat Dilba. Men i min soffa ikväll var vi eniga - den första låten för 2011 var tråkig och mesig. Rösten kändes svag och resten lät som någon halvhjärtad house- låt. Dilba lät uttråkad och såg uttråkad ut och hennes engagemang på scen var svalt. All credd går till dansarna som gav oss något ganska snyggt att titta på.

Till råga på allt var det ingen på scen som hade snygga kläder.

2. Swingfly - Me and my drum
♥ ♥ ♥ +
♣ ♣ ♣

"Hip hop är sällan bra i Melodifestivalen," klämde jag fram när rapparen Swingfly entrade scenen. Men smäll på fingrarna fick jag för den här var riktigt glad och medryckande. Hjärtat slog lite extra hårt när jag insåg att det var Christoffer Hiding som sjöng i refrängen, Christoffer Hiding som är min favorit i Idol genom tiderna.

Swingfly drog med oss alla i sin glädje men vi frågade oss vad det egentligen var som hände i bakgrunden. Några  cheerleaders gjorde olika driller med trumpinnar. Nåväl, två treor till kvällens lyckopiller. Det känns dock litet läskigt att en hip-hop-låt skulle vinna Melodifestivalen, här är jag pinsamt konservativ. Men Swingfly får gärna bevisa mig fel.

3. Jenny Silver - Something in your eyes
♥ ♥ ♥ ♥ +
♣ ♣ ♣

"Something in your eyes" serverade oss kvällens enda riktiga schlager. Jag skulle egentligen vilja ge den en full femma men faktum var att verserna inte fångade mig särdeles mycket. Däremot hoppade jag högt av glädje när refrängen drog igång. Ett klart lyft från Silvers mycket märkliga bidrag från förra året.

Framträdandet var bra men det var ändå något som saknade. Jag har dessutom invändningar om klänningen, den var både för kort och för ful. Vi vill INTE ha en Charlotte Perrelli-do- over. Byt.

 

4. Jonas Matsson - On my own

♥ ♥
♣ ♣

Jag vet inte om Matsson var nervös eller vad som hände, men hans fallerande röst drog ner bidraget ganska mycket. Bidraget, som jag dessutom inte kommer ihåg, trots det fokus som lagts på scendekor och framförande. Han försökte förmedla glädje och jag köpte det i korta stunder. Men inte på det hela taget.

5. Les Kidz - Oh my God
♥ ♥ ♥ +
♣ ♣ ♣ ♣

En dänga som påminde mig om all den underbara 80- talsmusiken jag lyssnar på. Den första tonen som togs väckte tvivel i mig men i en upptrappning mot refrängen och den söta dansen hann jag ändra mig både en och två gånger. En bra och svängig låt och ett coolt framträdande men bröstmuffinsen i taket ger trashy-hetsminus.

6. Rasmus Wiberg - Social butterfly

♣ ♣

Innan låten ens börjat uppstod diskussioner om namnet. Vad i helsefyr är en social butterfly? Ett ganska tramsigt namn som fick låten att kännas tramsig. Och Wiberg såg ut som Karlsson på taket i sin korta och hängselklädda lekamen. Dragspelen var bra och det var också det enda.

7. Pernilla Andersson - Desperados
♥ ♥ ♥ ♥
♣ ♣ ♣

Scenen var snygg och framträdandet passade låten. Pernilla Andersson stod för kvällens andra överraskning och gav oss en väldigt fin och genomtänkt visa och första deltävlingens snyggaste klänning. Det var mysigt så det förslog - Pernilla, vi gillar dig!

8. Danny - In the club
♥ ♥
♣ ♣ ♣

Jag gillade EMD i Melodifestivalen, det gjorde jag. Men "In the club" gjorde mig ganska besviken. Danny dansar litet som en gud och låten kommer garanterat att höras på varenda nattklubb i Sverige ett bra tag framöver. Men jag tyckte att den var ganska enformig och jobbig att lyssna på. Snygga danser men ändå på något vis ganska tråkigt att titta på. Här har vi också en som bara måste byta jacka!

Det här är en sammanställning av mina åsikter och några av mina medtittares. Men nu är jag nyfiken på att höra vad ni tycker! Jag är ingen expertkritiker alls utan går helt efter mitt eget tycke. Hoppas att ni njöt av kvällen!


schlager och grannflickor

Imorgon drar det alltså igång. Årets höjdpunkt och det första vårtecknet.
Jag pratar såklart om Melodifestivalen.

Ni som följt min blogg ett tag vet att jag summerar och betygsätter varje deltävling, och så även i år. För så nördig är jag när det kommer till ämnet Melodifestival. Så med start på söndag så kommer det att betygsättas och recenseras- av mig. Ni får väldigt gärna komma med synpunkter på antingen tävlingen eller på mina inlägg om densamma, jag kommer att posta eventuella kommentarer om recensionsinlägget en gång i veckan.

Jag inleder schlagern med bultande hjärta och pirrig mage. Förra året upplevde jag en stunds ren och oförstörd lycka när inledningsmusiken för första deltävlingen började ljuda från tv:n. Härhemma blir det hembakade semlor och mycket gott sällskap (en av tjusningarna med Melodifestivalen - att se den tillsammans).

Självklart kommer vi att tänka mycket på grannflickan Emma som tävlar i serverings- SM imorgon och får sina tävlingsresultat på kvällen. Minst femte bäst i Sverige blir hon i alla fall, heja Emma!

lantlivsfredag

Just nu sitter jag med lila klänning, rosablommiga strumpbyxor (eller kalasbyxor för den som vill) och en cardigan i blomstrig spets. På väg ut till landet för en trevlig lunch i ett sekelskiftshus med en gammal fin kursare (som förvisso är född bara dagen före mig).

olika sorters kärlekKonst på Wanås
Min bästa vän och jag
En kärlekspöl
Grannparet

inspiration 20- talPrinsessan AstridClara BowInför helgens festligheter eller vad som helst egentligen. Det dekadenta 20- talet är intressant på många vis!

Ett säkert kort som jag har kört de två senaste maskeraderna jag varit på.


flickan som inte fattade någonting


Fotografiet är taget på Statens museum för Kunst i Köpenhamn

Såhär känner jag mig ibland. Som att jag bara sitter med öppen mun och fattar ingenting. Här sitter jag i nästan en halvtimme och letar efter en mapp foton från i höstas när vi var fältetnologer, oerhört vackra bilder från en soldisig dag i oktober. Men så går det när man sorterar mapparna. Helt plötsligt hittar man inte någonting. Inte under mappen "Skola", inte "Utflykter" och inte heller i någon annan mapp.

 

Ni tycker nog att jag är dum, varför sorterar jag inte efter datum? Jo, det gör jag nu. Men inte då. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om jag råkat slänga mappen. Och då känner man sig ju ännu mer som farbrorn här ovan.


två bra saker att se

Ikväll tittar jag på första delen i dokumentärserien om brittiska kvinnors enorma drickande. Det är oerhört obehagligt att se kvinnor dricka tills de endast hjälpligt stapplar sig fram för att sluta i en spya i ett hörn av trottoaren. Där får ambulansen ta vid. I början av kvällen är minerna glada, men det slutar i tårar och dolda känslor som tar sitt uttryck genom spriten.

En väldigt intressant dokumentär, jag gillar dokumentärer. Se den, tv 3. Och just det, "Bibliotektstjuven" på Svt Play - en extremt bra svensk miniserie i tre delar med Gustaf Skarsgård i huvudrollen. För trista februarikvällar och i väntan på varmare väder.

rensa i röran


1

Den här boken av iordning-fixaren Nina Strandberg skaffade jag mig för något år sedan. Kanske två.
Jag rekommenderar den verkligen! Ni vet, ibland blir man (jag är i en sådan period just nu) helt tokig på alla saker man har och som inte verkar ha någon bra plats hemma. Det märks extra mycket i en liten lägenhet. 21 kvm gör det omöjligt att hamstra och samla. Då måste man se till att rensa ut och omorganisera med jämna mellanrum. Vill du inte köpa boken så ger Strandberg några tips i månadens nummer av Hus och hem.

Trött på att behöva se den där ansamlingen sladdar under skrivbordet som jämt och ständigt? Inspirerad av "Röj och rensa" kom jag på en budgetlösning som egentligen inte kostade mig någonting och som blev väldigt snyggt.

Jag tog en gammal skokartong och i den enda kortänden skar jag ut ett halvt hål på själva lådan och ett halvt hål (lite mindre) i locket. I med kontaktuttag och sladdar i lådan och stäng med locket. Eftersom man skurit som man gjort kommer sladdarna inte vara i vägen för en ordentlig stängning. Sedan kan man pynta locket med bilder om man vill. Själv klistrade jag ett notpapper på mitt lock, stilrent och snyggt.

STEVE

Jag kommer att gå student- tv:s grundkurs i tv- produktion i år. Det känns spännande som tusan! Det känns bra att göra sådant här.


om att längta

Vissa perioder känns enklare än andra. I skolan, menar jag. Nu har jag legat vid universitetet i tre år och det enda jag skrapat ihop hittills är en handfull a- kurser och en högst onödig sak på avancerad nivå. Nu är det en ett och ett halvt- årig yrkesutbildning att ta sig igenom. A-, b och c- kurs. Ibland känner jag jättepepp på den, ibland undrar jag om utbildningsområdet egentligen är något för mig.

Just nu vill jag bara vara klar. Jag vill jobba, komma hem och vara ledig, få råd att flytta till en ordentlig lägenhet, skaffa hus, renovera hus, anlägga trädgård, servera hemmagjord flädersaft i en syrénberså hemma i min egen trädgård och laga mat i ett riktigt stort kök.

Men vad är en bal på slottet. Det är många år tills dess. Om man inte är Underbaraclara som redan har kommit en ordentlig bit på vägen på det ynka året hon levt längre än mig.

sushilunch

Japp, idag blev det sushi igen, på RåEpok. När jag ska introducera syster för sushi nästa vecka blir det nog hit jag tar henne. Jag åt med lilla Sanna och hade hemskt roligt, och roligare blir det vid fem när hon hämtar upp mig och grannpojken för att lära oss gymet. Hå hå. Jag har till och med köpt nya träningsskor, rosa Nike Air tror jag de hette. De var prisnedsatta från 999 till 599 och det passade mig.

Fram till klockan fem har jag saker att göra men jag känner mig för en gångs skull varken stressad eller pressad att hinna med allt. Det känns som att det är lugna puckar. Jag ska, i mån av tid:

- handla till kvällens middag, lammfärsbiffar med något
- dammsuga
- städa skafferiet
- öva på körsångerna vi sjöng igår (de var så himla vackra!)
- läsa igenom en artikel eller två inför morgondagens föreläsning

Det är bra med listor. Då känns alla göromål lite mindre.

RSS 2.0