och vackert väder!Nu är verkligen sommaren här! Åh, vad jag hoppas att det kan vara såhär vackert väder ofta i år!

en junidag i LundHej Lund, nu är jag tillfälligt tillbaka efter fyra dagar i norra Skåne. Jag ser att du har förändrats sedan sist! När jag vill åka till stan finns det nästan ingen att be om sällskap, för alla har åkt hem över sommaren. Det finns såklart några undantag, två av mina favoriter finns ju kvar. Det är viktigt.

Idag tog jag din busslinje 4 till stan. Det var mest rea överallt så jag hittade ingen midsommarklänning. Men jag hittade två söta tanter med silvrigt hår. Den ena pekade på gladiatorsandalerna på den bleka skyltdockan. "Sådana där skor är väldigt inne" förklarade hon från sin väninna som inget hörde. "Va?" "Jo, jag sa att sådana där skor, de är väldigt inne". Sedan log de och gick. Solen sken på torget och kullerstenar och bänkar var upptagna av vilande och solande lundensare.

Trots avsaknaden av studenter så var bussen hem proppfull. Jag klev på tidigt och fick plats. Där satt jag tills en gråsjaskig farbror, som just hade skrikit åt en stackars kille som råkade stå lite ivägen, kom och skrek på mig. Jag var nästan rädd att bli tillappad. När jag kom hem var jag arg så jag skakade, arg för att jag tillät honom att behandla mig så och arg för att jag tog åt mig vad en galen karl med håret på ända förpestar omgivningens tillvaro med.

Men annars Lund, så är jag så glad att vara tillbaka. Jag önskar att jag inte behöve åka igen. Att jag fick stanna här jämt.

Tack Lund för att du är så bra!

i gotta get in shape

Nej. NEEJ! Nu så. Ska jag. Nog göra lite yoga. För jag har inte tränat sedan mars. Och jag känner mig. Otränad.

no boundaries

Alexander Rybaks nya album "No boundaries" ligger ute på Spotify.

Förra plattan, "Fairytales", tyckte jag väldigt mycket om, den dåliga kritiken till trots. Underbara "Roll with the wind" fångade mitt hjärta och var tillräckligt bra för att Rybak skulle spela in en svensk verion av den - tillsammans med våra egna folkloristiska Timoteij.

"No boundaries" har också fått ganska dålig kritik. Jag tycker om den  för att den har det där Rybakianska stilen som jag tycker om. Men om sanningen ska fram så låter den alldeles på tok för likt den första plattan. Fiolstyckena är lika underbara. Melodiernas refränger är nästan bara som remakes på refrängerna från förra skivan. På en av låtarna sjunger han till och med rent av dåligt. Gulligt Rybak, men inget album som går till världshistorien.

days

Det enda som visas på "Våra bästa år idag" är tre olika scener som involverar boatloads of hångel. Hångel och ånger för att de hånglande gifte sig med fel person (för självklart hånglar ingen av människorna, vare sig de vakna eller de som bara drömmer, med sina respektive).

bröllop bröllop bröllop bröllpop

Åkte hemifrån vid tjugo i tio imorse för att masa mig till jobbet och blev nästan lite tårig när jag stängde av bröllopsupptakten. Där, bakom kassaapparaten, sitter jag och lyssnar på de 95 procenten av kunderna som vida brett gapar att de skiter väl i det jäkla kungabröllopet. Jag, som nästan inte ville något hellre än att få se åtminstone själva vigseln live.

Men tack gode Gud för SVT Play! Hann inte mer än hem förrän jag slog upp laptopen och knappade och tryckte för att komma rätt. Nu är jag lugn i själen för nu har jag äntligen sett bröllopet. Phew. Gudomligt vackert! Jag dog nästan lite, så fint var det!

EDIT

Nu har jag läst och tittat och förkovrat mig lite i dagens bröllopshändelser. Det blir så varmt inom mig när hela det svenska folket samlas och hurrar för att hylla kärleken. Och kärlek är det, det ser man i de förstulna kyssarna, blickarna och gesterna som Victoria och Daniel ger varandra.


my room


Bild

Lagom till det mörknade igår slog vi på en skräckfilm som jag velat se sedan jag hittade den för tre dagar sedan. "The Changeling", psykologisk skräck från 1980.

Filmen handlar om John Russell, en sörjande far som hyr ett gammalt hus som varit obebott de senaste tolv åren. Allt ter sig lugnt, i det närmaste perfekt. Men vad som startar med högljudda och rytmiska bankningar klockan sex varje morgon slutar i ett grävande i livsöden som för längesedan borde ha kommit till ro. Efter att ha spelat in en seans som hålls för att lösa gåtan med husets osaliga ande tillblottaläggs inte bara en fruktansvärd sanning, utan även de dödas krafter i huset.

Det är morgonen efter nu och jag ryser fortfarande när jag tänker på gamla rullstolar och folk som kan tänkas sitta i dem. Det är ett bra betyg för en skräckfilm: den är mörk, mystisk, krypande och hemsk. Har du inte blivit ordentligt uppskrämd på ett tag så borde du se den.


bad idea

Detta är fruktansvärt. Christer Björkman ska få oinskränkt makt till nästa års Melodifestival och ska själv få välja ut de 32 bidrag som ska tävla. Allt för att få en bra placering i Eurovision.
Har inte idioterna på SVT sett samband mellan de senaste åren fiaskon och de "förbättringar" som Björkman kladdat på den svenska tävlingen?

Det är frågan om man ens orkar titta nästa år. Min dröm just nu är att Björkman får sparken så att det tjongar om det (och att jag får ta hans plats, haha).

en bal på hotellet

Min syster minns sin bal från förra året i sin blogg. Hennes ord om "blek som ett spöke" och "inte nöjd med hyrklänningen" påminner mig om min egen bal.

Dagen efter studenten. Upp tidigt för att ta sig till hårfrisörskan och fixa balfrisyren, som trots de dyra pengarna inte alls blir som man tänkt sig (tänk Keira Knightleys balfrisyr i "Stolthet och fördom"). Huvudet dunkade efter studentdagens champagne, vin och snapsar. Halsen grät efter timmar av sång och skrik när vi cruisade runt staden. Skoskav. 30 graders hetta adderat med flera lager underkjolar. Nej, hade jag fått välja kläder och frisyr igen så hade jag gjort det. Jag hade även tagit med mig ett gäng Alvedon i balväskan. Men själva balen blev bra ändå: vi pratade och hade trevligt en sista gång med klassen, dansade valser och mindre balaktiga danser nere på nattklubben, vi åt korv med bröd ute på torget i våra fina stassar. Vi njöt av solen i den öppna bilen på vägen dit och sög åt oss all uppmärksamhet vi fick när vi nätt trippade på den röda mattan in på hotellet.

Balen var helt ok, trots min turkosa klänning (som jag trots allt själv hade valt)


mitt i natten

Jag är så trött att ögonen faller ihop. Men ändå måste jag titta igenom gamla blogginlägg. Vad mycket som har hänt på ett år, och ändå har det gått så snabbt!

Förra sommaren hade jag ingen aning om vad jag skulle göra. Jag har visserligen fortfarande inte så mycket till aning, men en större aning i alla fall. Jag vet vad jag ska plugga i höst, fastän jag lagt flyttplanerna på hyllan. Men när jag förstod att det var här jag ville stanna, då var det så enkelt att komma på en bra lösning. Och så läser jag det här inlägget, som jag skrev förra sommaren. Inlägget är väl inte så viktigt i nuläget sånär som på slutorden:

Förtröstan till och tron på att det nog blir som det ska, och du ska bara följa den väg som bereds för dig, följa ditt hjärta och greppa tag i de tillfällen som bjuds. Och fortsätta att bli inspirerad.
   Det är nog då det blir som allra, allra bäst.

Det är det jag har gjort. Hela detta året. Litet förra året också. Ibland behöver man bara flyta med hamna där man hamnar (men man får inte glömma att man ibland får ta några simtag själv för att få fart och hamna i någon riktning alls).

nattpromenad

Är det något jag saknat sedan Sanna flyttade från detta bostadsområde så är det våra nattliga promenader. Långa korta, med ett mål eller utan. Men eftersom min fredagskväll var ledig och eftersom jag kom hem tidigt, så kom Sanna hit och vi rastade bort mot McDonalds och Statoil för lite (o)förnödenheter.

fröken ensam hemma åker gungstol


Bild

När jag var tio år upptäckte jag denna bok av Gunnel Linde i min mammas gamla bokskatt. Både jag och min syster läste den frenetiskt, turades om och bråkade om den. Det var så magiskt att läsa om den lilla flickan, som förvandlades till fröken Ensam Hemma när mamma gick till affären. Om det stora bordet som näsvist började tala med Ensam så att hon vred om dess knopp-näsa. Om kullerbyttor som slogs med nallar och älvor på den Blommiga Sängängen, om resan med gungstolen över korkmattehavet, om farliga fiskar och om affären vid Skrivbordsgrottan (där man kunde betala med knappar). Om hur vattnet tog slut under resan och strandsatte Ensam och nallebarnen på det stora bordet, Bordsön, någon gång mot resans slut.

Ser ni den ute någon gång, skaffa den!

hej

Jag är ledig och vet inte vad jag ska göra för att fylla ut dagarna med för nyttigheter. Så jag gör spotify-listor istället. Varsågoda, en med sommarkänslor: Lata sommardagar

avtryck

Sommarlovets första frukost ackompanjerad av en låt som betyder hemskt mycket för mig. Jag blir nästan lite känslosam.


happy swedens day

Glad nationaldag!
Ni som följt bloggen sedan dess tid under namnet Soleii vet att jag varje nationaldag skrivit ett inlägg om det ologiska i den föreställning som finns hos svenskar, att det skulle vara rasistiskt att fira den här dagen, hissa flaggan och/eller sjunga nationalsången.

Det här året blir det inget sånt. Jag vill bara önska er en fortsatt härlig nationaldag! Jag har legat i Botaniska trädgården idag igen och slöat - Sverige är vackert när det är soligt!

läser just nu

Har hunnit läsa tio sidor. Så vackert och levande skriftspråk att man ryser lite.

ariaSista tentan för terminen är skriven och inlämnad. Jag har firat i stan med en kulglass och utsikt över ett soldansande torg. Lägenheten är sådär tentastökig som bara en studentlägenhet kan bli - men vem bryr sig om det när det är sommarlov och när solen skiner så ömt ned på oss värmehungrande nordbor?

Om ett par minuter ska denna värme avnjutas i Lunds botaniska trädgård med goda vänner och goda böcker. Jag försöker vara tyst så mycket det går så att rösten kommer tillbaka så snart som möjligt. Men först lyssnar jag på "Den blomstertid nu kommer" och "Nu är sommaren här", eftersom jag inte kan sjunga själv.

Glad sommar!

I am

so happy I just wanna shout it from the rooftops

()

Ta en paus och titta på de här vackra bloggarna:

The little deer 

Constance-Victoria

screw bloggpaus, jag pluggar ändå inte

Vilken fantastiskt dag! Jag vaknade halv sju av att solen sken och att näsan var täppt. Det var varmt och jag hade en skälig ursäkt till att ta bussen.
Mellan skolan och biblioteket, när jag passerade en liten kullerstensbelagd gata utanför universitetsbyggnaden, slog det mig hur tyst och biltomt Lund var. Kanske var det mina förkylningsdöva öron som uteslöt billjuden, men inte syntes det några på stora stadsvägen heller. Syrenerna hänger som druvklasar över trottoarerna. Jag vet att det nog doftar alldeles ljuvligt.
Och "Berlinerpopplarna" var inlämnad IDAG på biblioteket, hur fantastiskt är det inte att jag nu har den liggandes på mitt köksbord och bara väntar på att tentaplugget ska vara över?

Fina dagar gör mig friskare. Just nu vilar jag så att jag kan få fira en speciell födelsedag. Födelsedagsfirande är också sånt man blir friskare av.

svenskt sommarväder = regn och rusk

Det är visst många som är sjuka nu. Men. Det är väl inte förkylningstid nu? Det är ju första juni idag.

Glad sommar på er!

RSS 2.0