kärlek och mysterier

"Ingen hör hemma här mer än du" av Miranda July
"Dolken från Tunis" av Agatha Christie
Mina nya vackra som jag längtar så efter att få läsa. Men det som gäller nu är stenhård disciplin tills jag kommit ifatt med mitt skolarbete (du och jag, Anne!). Tack Sandra Beijer som tipsade om den översta på Adlibris. Bara omslaget är så fint att  jag dånar lite. För övrigt märkte jag inte förrän jag höll upp böckerna nu att Photobooth fotar spegelvänt. Något nytt jag lärde mig idag!
Nu blir det nog inte så mycket skrivet i helgen ska ni veta. Imorgon är jag upptagen precis hela dagen och likaså lördag. Då firas det valborg på studentikost vis i den lundensiska stadsparken! Trevlig helg!

det är så härligt att gå i solen


en sannerligen delad smak

Vi går på Ikea och min pojkvän stönar åt mina utrop. Han misstänker väl vad det gäller. Jag pekar glatt mot ett påslakanset - ett blommönstrat. Och där är ett med gräddvit bakgrund. Och ett med stora rosa blommor. "Nej, inga blommor!". Som tur är shoppar vi inte till något gemensamt boende utan egentligen till hans eget. Där ska det inte finnas en blomma, inte en rand, en ruta eller en prick, säger han. Förutom på duschdraperiet. "Det finns enfärgade duschdraperier", påpekar jag. Han deklarerar att då ska det också vara enfärgat. Själv tittar jag vidare på ett fåtöljöverdrag med kvistar och fåglar på.

för alla

Alltså. Jag gör inte så mycket annat nu än att sola, hänga och plugga. Därav dålig uppdatering. Jag tänker inte på något särskilt heller såsom politiska orättvisor när solen bränner på näsan. Känner mig inte särskilt upprörd över något heller, inte så mycket i alla fall. Men följ mig på blogglovin.com eller kika in då och då. Så himla dålig ska jag inte vara.
Puss på er! Nu ska jag äta glass per tutti* på Per Tutti
*per tutti=för alla

solsverige

I like Sweden. Det är sådana här vårdagar som besvarar frågan man ställer sig under vintern - varför bor man i det här jäkla landet? Jo, för att vårsolen på ett magiskt sätt värmer upp ett vinterkallt hjärta och en frostig själ och alla, precis alla, söker sig ut på en filt i gräset för att supa åt sig all sol man någonsin kan få. Så att man håller en vinter till sen.

hela påskhelgen på en gång

Hej alla påslkärringar och påskgubbar! Jag hoppas verkligen att ni haft en kul, gul påsk med mycket fjädrar i äggen!
Jag har spenderat helgen borta: boendes hos min pojkvän och påhälsandes hos min mormor och morfar på påskdagen då morfar fyllde 76.
Att börja annandagen med en riktigt mysig påskfrukost med ägg och pappas egen inlagda sill på en solig och somrig balkong är inte heller helt fel. Särskilt inte när man avrundar med att för första gången vinna i Backgammon!
Min syster i sitt busiga esse
(min morbror tyckte för övrigt att det var väl hemskt onödigt att fota en fjäder. Det tyckte inte jag)
Finaste komplimangen: "Du ser ut som Alice i Underlandet - kläderna, håret, hållningen..." "Hållningen?" "Ja, sådär trippandes."
Gud välsigne mamma och pappa för påskägget, det ska jag äta opp nu!

vad som hände en dag i vårsolen

Några gånger idag har jag fått påminna mig om att det bara är april, inte juli. Men när man kan promenera utan jacka och ligga ute och sola i bikini och shorts utan att ens frysa lite, ja, då känns det som något mer än vår.
Jag tog en lunchpromenad och upptäckte nya sidor av min del av stan. Då träffade jag på ett gäng duvor vid sitt bo och de flaxade och flög så jag blev alldeles rädd. Ett tag flög de från träd till träd och följde liksom efter och flaxade högt. Som för att säga åt mig att försvinna illa kvickt. Det gjorde jag också.
Koltrasten jag mötte var mest blyg.
Väl hemma pluggade jag och solade, slappade, pratade, tränade. En granne som jag inte känner kom ut, tog sin cykel och så "Tack, du motiverade mig till att komma ut och motionera." Tack för det, nu blev JAG mer pepp på att träna.

bokglädje

Ikväll känner jag mig väldigt ledsen. Muntrar upp mig själv med att beställa två nya fina böcker att glädjas åt, och billiga var de så jag behöver inte bli ledsen för att jag gör av med en massa pengar heller. Böcker är fint!

lyckat

Alltså. Vilken bra dag! Uppe tidigt, få gjort lite plugg, kafferep i vårkvällningen med sommarmusik på högsta volym och goda vänner och grannar och en massa kortspel som gick bra. Väldigt bra dag!

den tunna gränsen mellan individualism och egoism

Det är mycket uppmärksammat mest hela tiden, det här med sjukskrivning, sjukersättning, a-kassa och så vidare. Sjuka människor som tvingas jobba eftersom de trots allt kan röra högerhanden. Då kan de i alla fall skriva något.
Så mycket skräckhistorier, så många drabbade - och ändå får det blå blocket regera ännu en mandatperiod. Vad beror detta på? De lovar en hundralapp extra i plånboken för dem i samhället som tjänar minst, sänkt skatt, håhå vad bra! Men någonstans måste man ta de minskade skattemedlen från, och då blir välfärden, den riktiga välfärden, lidande. För nu ska vi vara helt ärliga mot oss själva, alla blå, röda, gröna, lila och så vidare - de som tjänar mest på högerpolitiken är de som redan har gott om pengar. Det kan väl ändå ingen förneka?
Under nästan hela 1900- talet har socialdemokratin varit relativt ohotad vid makten. Den svenska välfärden växte fram i sossarnas folkhem, allt fler fick det bra tack vare goda villkor och friskare tack vare att alla fick samma möjlighet till god sjukvård. Den välfärden betyder lite nu. Den där extra hundralappen betyder mer.
Hur blev det såhär? Jag tycker mig se ett samband mellan folkhemmets nedrivande och att jantelagen bryts ned. Och visst är det bra att krossa jante, visst är det bra att tycka att det är visst ok att framhäva sig själv och tro att man är någon. Men med individualismen växer också egoismen. I ett samhälle där individens prestationer är viktigare än gruppens växer en egoism fram, en girighet. Mycket vill ha mer. En släkting till mig bekräftade detta en gång när vi talade: nu när denne var arbetslös eller hade lite arbete så skulle denne också rösta rött eftersom det gynnade mest. Men om denne senare fick ett välbetalt arbete eller startade eget skulle denne rösta blått för de gynnar de som har pengar. Detta vill jag inte alls nämna som en kritik mot dennes uttalande, utan som ren och skär observation. Visst är det intressant att det är så? För visst vill en människa göra det som är bäst för henne själv. Men helt plötsligt slutade vi också se efter varandra. När läraren Tim får hundra kronor mer i plånboken och advokaten Jim kanske 1000 kronor mer, då drabbas den kroniskt sjuka Annica som inte får några pengar alls och som är så sjuk att hon inte klarar av att jobba. Istället för att lägga dessa egentligen så marginella summorna på skatt och möjlighet för en större välfärd för hela samhället (som till exempel möjlighet till sjukvård oavsett ekonomisk situation) så väljer man att istället behålla dem för sig själv och köpa två extra cigarettpaket i månaden. Ni förstår vart jag vill komma. Hur kan man i dagens Sverige vara så slavdrivande att man drar in sjukpenning till dem som behöver det mest? För Jim vill inte betala en massa skatt för att Annica ska kunna gå hemma. Men om han själv hamnar i samma sits, skulle han då inte vilja kunna lita på att välfärdsstaten Sverige tar hand om honom? För det kommer den inte göra. Inte nu längre.
Det är i alla fall såhär jag tänker att det är. Och ännu här är ännu ett bevis för att pengar numera tydligen ska betyda allt. Ner med välfärden?

livet är alltid bättre i botaniskan

Idag har vi premiärgjort Botaniska Trädgården precis hela dagen. Sanna och jag skulle egentligen plugga men om man ska vara riktigt ärlig så var det trevligare som det blev - med en massa goa människor!
Jag var där med världens godaste chokladcroissant
Andreas och Sanna var där och var nykära i vårsolen
Och så kom en till Andreas och en Emma och några av deras vänner!
Fatta att vi är sjukt smarta. Efter några timmar blev vi hungriga men vi orkade inte gå den långa biten till affären. Så vi beställde hemkörd pizza till gatan där parken ligger för vägen var precis där vi satt nästan. Så då kom de med så himla god svamppizza till oss! Episkt, som vi sa. Nästa gång blir're sushi.
Nu ska jag titta på annan mat i Halv åtta hos mig. Pizza out!

driver dagg, faller regn

Guld är vad vardagsmatinéerna på SVT är, i alla fall för en gammelfilmsälskare som mig själv. "Driver dagg, faller regn" är en film som jag spelade in när den gick just som matiné. Mamma hade skrivit i min gamla Mina vänner- bok att det var hennes favoritfilm och då ville jag klart få den inspelad till henne. Så intresserad var hon inte längre men jag har haft stor glädje av detta!
"Driver dagg, faller regn" utspelar sig under 1800- talet och handlar om storbondedottern Marit och den fiolspelande kolögde Jon som det sägs vila en förbannelse över. Marit är trolovad med storbondesonen Mats vilket innebär glada dagar för de båda gårdarna - men efter en logdans försöker Mats våldta Marit varpå hon flyr. Jon sitter vid forsen och spelar på sin förbjudna fiol och hör Marits rop på hjälp. Det dröjer inte länge förrän de förälskar sig i varandra och en kärlekshistoria som för längesedan drog olycka över Jons familj är på väg att återupprepas.
Så passa på om du får tag i den och om du vill vältra dig i folkmusik, folkdräkter, folktro och lite folkvett. Gillar du också svartvit film och skönhet ska du också titta!

den blå klänningen

Förstår ni att jag verkligen tycker om min nya klänning från Topshop jättemycket?
I skrivande stund är den även nystruken och redo för äventyr i vårsolen.

sånt som man borde göra men inte gör

Man blir lätt lat i vårsolen. Uppgifter som måste göras skjuts gärna upp länge länge eftersom man hellre hänger i det gröna gräset eller på någon uteservering med vänner. Då får man göra't på kvällen istället.

...


parkhäng

Jag längtar så tills vi ligger och solar och läser bland alla människor i Lunds botaniska trädgård!

en fredageftermiddag

Igår lockade Sanna med sig mig och ena halvan av grannparet ner till Gräddhyllans uteservering.
Eftersom det var fredag eftermiddag blev det öl, grön cider och en och annan latte.
Sanna förklarade en massa för Andreas, och när hon inte gjorde det så pratade vi om modem, proxy och domedagen. En vanlig fredagseftermiddag, med andra ord!
Jag skrattade åt Sanna som verkar vara lite rädd för min kamera. "Zooma genom att vrida där," pekade jag men hon sa nej och tryckte in knappen så att hon tog tusen kort på raken.
Påskris!

godmorgon

God morgon!
Inte sovit en blund
God morgon!
Åh, nu är staden så ung
God morgon!
Det är som om den lovar oss
En dag full av allt
Som vi längtade till
- Godmorgon, Uno och Irma

skänk ett leende!

Hej på er!
Nu vill jag passa på att göra lite reklam för det kulturprojekt som jag och en massa andra fina människor jobbar på. Det heter Ett Leende och tanken är att vi ska hålla i en humordag för barn i åldrarna 0-9 ungefär. Det blir alltså tre olika föreställningar med olika skånska teatergrupper som kommer att göra sitt yttersta för att varenda unge på stället ska skratta så att magen nästan gör ont. Eftersom det finns ett samband mellan kultur och hälsa och alldeles särskilt mellan skratt och hälsa, så vill vi även glädja de barn som ligger på sjukhus och inte kan vara med under vår dag. Detta vill vi göra genom att samla in en summa pengar till organisationen Min Stora Dag. Deras vision är att uppfylla sjuka barns önskningar och drömmar. Det är du som privatperson eller som företag som skänker från nu till sista november, och alla som skänker får ett diplom! Skänker man över 200 kronor kommer man, om man så vill, kunna synas i vår marknadsföring och på vår blogg! Vårt mål är att samla in 6000 kronor.
-
Humordagen kommer att inträffa under hösten 2011 men datum är än så länge inte satt. Följ vår blogg och facebook-sida för att bli informerad när vi sätter datum och för att följa oss under arbetets gång. Det är många roliga och spännande saker som vi kommer ta oss an inför humordagen så missa inte det! Vi kommer bland annat att jobba på en utställning på temat Ett Leende som ska ske i samband med humordagen.
-
Gilla oss på Facebook här, följ vår blogg här och klicka in dig på vår insamling här. Var med och skänk ett leende!

mode i mat och lakrits som är så obehagligt

För ett tag sedan läste jag att det är inne med lakrits. Nej, inte färgen lakritssvart, inte lakritsmönster - godiset lakrits. Jag antar att detta svarta godis tar över tronen av matmode efter de ack så söndertjatade macaronerna (som jag inte smakat ens en gång). Det året jag tog  studenten minns jag att det var inne med granatäpple. Det skrev min dåvarande stora idol Ebba von Sydow i tidningen Veckorevyn, som hon för övrigt gjorde ett bra jobb med att piffa upp! Surdegsbröd lär ju också vara väldigt modernt. När kakaobönan anammades av västvärlden var varm choklad den trendigaste drycken bland aristrokratin.
Sushi däremot är visst hopplöst ute nu har jag hört, så 2000- tal! Det är ju tur att jag inte är någon trendslav för jag tänker minsann äta otrendigt! 
Håhåjaja, mode i mat. Det tycker jag är ett synnerligen lustigt fenomen.

semesterdrömmar

Everything I have is yours - Billie Holiday
Såhär fint var det på gatan där jag och Sanna bodde i Rom. Vad härligt det hade varit att ha en balkong, en ljummen kväll, trevligt sällskap, Billie Holiday och den romerska utsikten.

i min lilla värld av blommor

Vad vore ett hem utan blommor?
(tyvärr överlever de inte hos mig eftersom mitt fönster aldrig släpper in någon sol)

välkommen tillbaka

Alltså. Jag förstår om alla slutat läsa. Det har börjat växa spindelväv i hörnen av den här bloggsidan, vilket är synd eftersom så många nya hittat hit innan denna bloggpaus. Men nu är det nya tag, jag tror att jag behövde det här. Låt mig förklara:
Den senaste tiden har jag blivit så fruktansvärt slö. I skolan är det nästan inga föreläsningar och eftersom allt annat folk har skola och jobb så finns det liksom inget som händer om dagarna. Hemuppgifterna tar jag med en nypa salt för tillfället eftersom deadline är i slutet av maj. Dessutom har jag varit sjuk och tyckt att då måste jag ta det lugnt. Så allt jag gör tar plötsligt så lång tid, jag känner mig lite som en sköldpadda. Energin har liksom stagnerat, fast jag är inte trött. Men slö.
Men nu är jag tillbaka! Jag har börjat söka mig till inspiration och aktivitet igen, det kändes inte senast idag när jag cyklade från ICA och benen kändes som geleråttor. Då tänkte jag att nej, nu är det nog. Vila är väl bra men liksom med allt kan det bli för mycket av det goda. Så nu hoppas jag att ni har lust att gå in här igen och att inte alltför många försvunnit från mig. Att se statistiken skjuta i höjden för varje dag och få små kommentarer av er lyfter en grå dag. Men sånt händer ju inte om man inte skriver.
Jag kan dessutom berätta att jag och min bästa kompis Sanna är i startgroparna av ett projekt som jag hoppas att ni inom en snar framtid kommer få ta del av. Det är bäst att nämna det här så att vi inte fuskar med det sen.
Puss på er, vi ses snart!

ich liebe dich

1
Borde verkligen orka gå ut med den tunga kameran och fota skilla själv men vad tusan. Skilla. Min favoritblomma, älskar när den lyser som tusen blå ögon på en grön gräsmatta om våren. Först trodde jag att det var denna växt som kallades våreld eftersom jag tyckte att färgen var så brännande blå.
-
Jag är nog ett vår- och sommarbarn på alla möjliga sätt och vis. Under hela vintern går jag i dvala och tycker att det mesta är kämpigt, men när vårsolen sänder ut sina första varma strålar och jag kan kliva ut i dem i ett par sköna vårskor och nästan inga kläder, då blir jag liksom uppfylld av lycka, glädje och energi till allt. Kanske inte till att plugga men det har man ju nästan aldrig lust med ändå. En sak önskar jag och det är att jag kunde få fräknar på näsan. Det tycker jag är så vårigt och fint och passar bra till den nya, glada sinnesstämningen.

fin lördag utan sång

I skrivande är jag inne på min tionde...elfte nysning på raken. Fy tusan. Skulle egentligen varit i Skanör och sjungt med tjejerna i kören men hälsan var inte direkt på min sida. Men dagen har varit mysig för det, jag och hjärtat bakade dumlekakor till lunch och tog sedan kameran för att kolla in två hus - hans nya lägenhet och ett ödehus häruppe på Fäladen. Synd på ett så fint hus. Fin lördag♥

kvarlevor

Ja. Jag erkänner mig vara royalist, men kanske inte ända ut i fingerspetsarna ändå. När jag läser artikeln om etikettreglerna som delas ut till kungligheter runtom i världen inför det engelska prinsbröllopet blir jag ändå lite upprörd över den förlegade upphöjdheten hos kungligheterna.
-
"Även servitörerna på bröllopsfesten har fått egna instruktioner, skriver Daily Mirror. Där står bland annat uttryckligen att de under inga omständigheter får titta drottningen, eller någon annan kunglighet, i ögonen."
-
Det här känns ju hopplöst gammeldags. En kvarleva från den tid då kungen var av Gud vald, ungefär. Jag gillar liksom att kungahuset är respekterat men jag gillar ännu mer att de är mer folkliga i dessa moderna dagar. Men att en vanlig dödlig inte ens under några omständigheter får titta någon kunglighet i ögonen... jag hade gjort det bara för att trilskas. Vad händer om man skulle råka titta någon prins eller prinsessa i ögonen när man serverar? Döden genom halshuggning?

quote

harry potter ending is obviously nature’s way of telling our generation that we’re not children anymore

Allt är från nya favoritbloggen Longbottoms

o mio bambino caro

1
Jag har aldrig sett mig själv som något operafan, det närmsta opera som strömmat genom mina högtalare har varit "Time to say goodbye" med Andrea Bocelli och Sarah Brightman, typ. Men på senare tid har jag insett det fantastiska i operadivan Maria Callas "Mio bambino caro".
Lyssna här på Spotify om ni vill!

Från Sverige till Himlen

Upptäckte en kul ny serie på SVT Play som jag rekommenderar folk att se på (sånt man gör när man är sjuk och egentligen borde både plugga och städa). "Från Sverige till Himlen" heter det. Programledaren ska under 16 avsnitt träffa människor i Sverige som är delar av olika trossamfund och religioner och följa dem under en tid. Halvtimmesavsnitt som jag tror kan förmedla mycket!

rapporter från en sjuksäng

Inatt blev jag sjuk och idag vilar jag bort det. Eftersom jag knappast ens orkar stå upp försöker jag använda tiden väl och skriva på en ekonomiuppgift samtidigt som jag njuter av en Shakespeare-film. När den började hade jag nästan glömt vad som var så bra med Shakespeare men nu minns jag igen.
I övrigt känner jag en vilja till produktivitet mitt i all nästäppa. Det bådar gott!

om lakritsen i gott och blandat eller att luta för mycket

Gott och Blandat är ett godis som jag gillar. Allt utom lakritsen, den förstör litegrann. Precis så har den här dagen varit- mycket gott men med lite lakrits.
I vintras hade jag en mycket bitter period. Dagarna hann knappt börja innan någon olycka skedde och då sms:ade jag alltid min bästa vän Sanna och sa att detta är en skitdag redan innan den börjar. Då sa Sanna till mig att vet du, bara för att det händer tre dåliga saker på morgonen så är inte hela dagen förstörd (fast dåliga saker i början av dagen tenderar att påverka precis hela resten av dagen).
Nu har vårfåglarna börjat kvittra och solen värma och det är faktiskt mycket svårare att vara bitter och arg på en hel dag då. En dag med vårfåglar och sol kan ju inte vara ond! Nå, den här dagen började med ilska x3 på Skånetrafiken redan innan klockan var halv elva men ett argt mejl senare kändes det lite bättre. Vandringen mot stan i solen och skillan i gräset utanför institutionen höjde glädjenivån ännu lite mer, men den sinande kassan gjorde mig ledsen. Sjungningen i Höllviken var bra och vi fick gräddbullar och rosor som belöning och sen fick jag pussa på min pojkvän i vårskymningen och plötsligt var nästan all lakrits putsväck
Så där får jag ge Sanna rätt: bara för att alla pennor ligger hemma istället för i väskan när man kommer till föreläsningen så är inte hela dagen dum. Fast ibland är det allt bra skönt att vara bitter och tycka att allt och alla är emot en. För en liten stund i alla fall. Sen måste man nog rycka upp sig och göra sig själv glad igen. Som om man skulle luta sig bakåt eller åt sidan. Lutar man lite så är allt ok och det går lätt att räta upp sig igen. Men lutar man för mycket så ramlar man och det blir lite jobbigare.
Så, där var filosofilektionen slut för idag. Allt detta visste ni säkert redan men nu blev ni påminda.

vårdag

Well well. Tio dagar efter lön är kontot tömt. Barblåst. Men en flaska rött har jag råd med och det ska jag ha imorgon för då är det årsdag♥

ode to brädspel

Jag är ett stort fan av brädspel. Igår var det Monopol som stod på agendan, jag förlorar jämt men igår vann jag faktiskt! Brädspel tycker jag är ett fantastiskt substitut till tv ibland, och dessutom mycket roligare. Själv har jag alldeles för få spel hemma (Monpolet är lånat av föräldrarna och jag borde faktiskt lämna tillbaka det snarast). De jag själv äger är två Melodifestivalspel, ett som heter Retro och som kräver minst tre spelare och så Master of television. Men jag önskar så att jag ägde en frågesport, för frågesport är det roligaste som finns!

fredagsstädning

På sistone har smöret och mjölken i mitt kylskåp antagit en dov smak av något vitlöksaktigt. Och det är precis lika äckligt som det låter. Så nu har jag då äntligen tagit mig tid att rensa och rengöra ordentligt! Här är tips för dig som ska rengöra kylskåpet och alldeles särskilt få bort dålig lukt:
-
♥ ta ut all mat och släng gammalt och behåll det som fortfarande är bra. Ta ut kylskåpets lösa delar och hyllor och rengör både lösa delar och själva skåpet med ljummet vatten, diskmedel och trasa. Använd gärna en blötlagd tops för att rengöra i hörn och så vidare.
♥ jag har en sprayflaska med lika delar ättika och vatten i köket, världens bästa köksrengöring! Spraya kylskåpsdörr, insidan och hyllor med detta. Det tar bort dålig lukt och förhindrar att mögel sätter sig på hyllorna om någon vara råkar mögla. Låt stå ett slag och torka sedan ut med en bit papper.
♥ nu har jag lastat in varorna igen och även ställt en liten skål med vatten och en citronskiva. Detta tar definitivt bprt resten av den dåliga lukten och även den skarpa ättiksdoften.

salladsblan'

Igår åt jag för första gången på det nya salladsstället Grönt o' Gott här i Lund. Mycket gott och till ett bra pris (kiwismoothien rekommenderas STARKT!) men jag vill ge två minus. Det första är att det minsann inte var riktig fetaost utan det smakade som Apetina- vilket inte är fetaost då det är gjort på komjölk och är inte alls lika kittlande gott. Minus nummer två handlar om att om man väljer avocado i salladen (som jag gjorde) så får man oskalade bitar. Blir lite komplicerat att äta.
-
Annars- ät där!

RSS 2.0