sweetie pie.

Något jag verkligen gillar är att ha bakdagar med vänner. Det blir oftast hysteriskt roligt och när skrattmagen lugnat sig har man förhoppningsvis något gott att tugga på.
-
Igår kom min vän Anne hit och bakade två sorters sockerbomber och tittade på en dålig zombiefilm.
Den första kakan som hette chocolate fudge brownie blev lite sned men var så obeskrivligt supergod och bara smälte bort i munnen. Vi gjorde också Äppeltantens smulpaj med hallon och blåbär, tillskriven Leila Lindholm, och den blev också galet god och vann hjärtat hos både Anne och Ande (som hälsade på en runda). Trogen chokladfantast som jag är höll jag stenhårt på brownie-kakan.
-
Ni vill ha recepten, säger ni? Men ok då, här får ni:
-
Linnéas chocolate fudge brownie

Kakbotten
200 g mörk choklad
250 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl

Fudgeglasyr
200 g choklad, cirka 50%
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker

Ugn: 150 grader

-Hacka chokladen och smält smöret. Ös sedan i chokladen i det smälta smöret och låt det smälta ihop.
- Rör ihop ägg, socker och vetemjöl till en jämn smet.
- Rör ner den smälta chokladen i smeten. Ös sedan upp i en ugnsform med bakplåtspapper och låt den gräddas i 30 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten.
- Låt kakan svalna lite. Gör sedan glasyren genom att hacka choklad och låt smöret få smälta i grädden i en kastrull. Sikta i florsockret i chokladgojset och rör samman. Bred över kakan jämnt med en slickepott.
- Slicka skålen.


Äppeltantens smulpaj av Leila

Äppeltantens smuldeg:
1.5 dl råsocker
1.5 dl kokosflingor
1.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
200 g kallt smör
-
Fyllning (trädgårdsbär):
12 dl färska bär (tex. smultron, hallon och röda vinbär)
1 dl strösocker
1 msk majsstärkele
smör till formarna
-
Ugn: 200 grader
-
- Nyp ihop socker, kokos, havregryn, mjöl och smör till en smulig deg.
- Blanda bären, strösockret och majsstärkelsen i en skål.
- Lägg bärblandningen i botten av en smord ugnsfast form och strö över smuldegen.
- Grädda i ungefär 25 minuter.
- Ät när den svalnat.



Det ni säger

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0