lucka nr 4: berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

Dags att öppna lucka nummer 4 i Emily Dahls julkalender.
 
För ett tag sedan skrev jag lite om det i mitt stora nätshoppingsinlägg som du hittar här.
 
Jag köper gärna kläder, men det jag köper är saker som har god kvalitet och som jag räknar med att bära länge, under flera år. En del av favoritplaggen blir nästan som mina barn. Det är kanske inte jättemycket tips, men det här är i alla fall vad jag gör för att ge mina kläder ett längre liv.
 
 
 
tvätta sällan, vädra ofta.
Jag försöker undvika att tvätta mina plagg i maskin så långt som möjligt eftersom det sliter så mycket på dem. Ofta räcker det med en ordentlig vädring. Har det kommit en fläck så kan det vara så att den faktiskt kan elimineras genom att punktbehandlas (diskmedel är en magic worker ibland, FYI). En kan använda sunt förnuft för att avgöra när plaggen verkligen behöver tvättas, men att slänga dem i tvättkorgen efter tre dagars användning, som jag gjorde förr, är mycket onödigt och sliter på både plagg och natur.
 
kläddoktorn.
Jag blir så ledsen när mina favoritkläder går sönder, även när jag vet med mig att jag burit dem ofta. Men ofta kan man avhjälpa katastrofen själv med snabbfållning eller en snabb handsömnad (eller maskin, men det har jag ingen) av ett håll osv. Större eller svårare grejjer kan lämnas in till sömmerskan, jag har en jättebra som jag går till som inte tar så mycket för att laga eller rätta till kläder. Billigare än att köpa nytt hela tiden i alla fall.
 
instant fixes
Strykning är ett jättebra och kanske bortglömt tips på hur du kan få ett tråkigt och sladdrigt plagg att kännas lyxihare och finare. Även om plaggen inte är så skrynkliga så kan en snabb strykning ge det där lilla extra som gör att det känns mycket finare att ha på sig. En annan snabbfix är avnoppning. Jag äger inte själv en avnoppningsmaskin i nuläget, även om det står på inköpslistan, men jag läste någonstans att man försiktigt kan dra en rakhyvel över nopporna och "raka" bort dem. Det gör jag ibland! Var försiktig bara så att du inte råkar raka hål i tröjan. Jag vet inte om detta är jättebra för plagget, men det är nog bättre än att dra av nopporna tänker jag,
 
 

Det ni säger
Postat av: Johannas Retro

De där med att strykas va ett bra tips! Glöms oftast av :)

2013-12-04 @ 11:40:59
URL: http://johannasretro.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0